Foto:
Foto:
Janez Potočnik bo pred poslance stopil v petek.

Poleg Poljakinje Danute Hübner, kandidatke za komisarko za regionalno politiko, in Litovke Dalie Grybauskaite, ki bo odgovorna za proračun, je na vroči stol sedla tudi najspornejša kandidatka, Nizozemka Neelie Kroes, ki bo pristojna za konkurenco.

Številni ji očitajo, da bo kot nekdanja članica upravnih odborov številnih tujih družb v navzkrižju interesov, ko bo v Bruslju uveljavljala pravila konkurence na notranjem trgu.

Kroesova se brani očitkov
Nekdanja nizozemska ministrica za transport 63-letna Kroesova skuša sume o možnem konfliktu interesov odpraviti že od začetka svojega imenovanja, saj je odstopila od članstva vseh upravnih odborov, med njimi vodilnih tujih družb, in več kot poldrugi milijon vredne delnice vložila v skrbniški sklad.

Večji del triurnega zaslišanja pa se je morala kljub temu braniti pred očitki o pretesni vpetosti v poslovni svet. "Bom neodvisna in nepristranska, vendar razumem poslovni svet in njegovo vpetost v prihodnost Evropske unije," je povedala pred člani odbora za gospodarstvo in denarne zadeve.

Ta teden naj bi zaslišanja opravila kar polovica kandidatov, Janez Potočnik pa bo na vrsti v petek.