Anže Kopitar je bil v središču pozornosti v Tivoliju. Foto: BoBo
Anže Kopitar je bil v središču pozornosti v Tivoliju. Foto: BoBo
Luka Gračnar
Luka Gračnar se je znova izkazal v Tivoliju, kjer je prejšnji teden blestel že v dresu Salzburga. Foto: Simon Maljevac
Gašper in Anže Kopitar
Gašper in Anže Kopitar sta se izkazala z akcijo za 4:0. Foto: Simon Maljevac
Risi nadigrali Italijane v Tivoliju

Več kot 3.000 gledalcev se je zbralo v Tivoliju, vsi so želeli videti na ledu velemojstra Anžeta Kopitarja, ki je zaigral zaradi "lockouta" v Ligi NHL.
Ob njem je v članski reprezentanci debi doživel še mlaji brat Gašper, slovenske barve pa na turnirju, ki je prva stopnica v pripravah za februarske olimpijske kvalifikacije, brani tudi Jan Muršak, ki sicer igra za Detiroit. Pomlajena zasedba Italije, ki je letos spomladi izpadla iz elitne svetovne konkurence, ni bila enakovreden tekmec.

Vse tekme iz Tivolija si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na MMC-jevem portalu, komentiral pa jih bo Andrej Stare. Tivolsko dogajanje bo spremljal tudi Val 202.

Kranjc izkoristil podajo Kopitarja
Članski reprezentančni krst je v vratih doživel mladi Gračnar, ki je moral v uvodnih minutah nekajkrat posredovati ob nevarnih italijanskih akcijah. Napad z bratoma Kopitar in Ericom Pancetom si je največkrat prislužil aplavz, kralj Anže je zadel tudi vratnico, v šesti minuti pa je njegov napad še poskrbel za prvi gol, potem ko je Anže premešal obrambo Italijanov, Aleš Kranjc pa s strelom pod prečko premagal Adama Dennisa. Slovenci nato niso izkoristili prve številčne premoči, pozneje pa so imeli starejši Kopitar, Andrej Tavželj in Jan Urbas še nekaj zrelih priložnosti. Sredi tretjine so zapretili tudi Italijani in nekajkrat nevarno merili na vrata Gračnarja. Tik pred koncem tretjine je ob igralcu več veliko priložnost zapravil še Žiga Jeglič.

Jeglič hitro unovčil "power play"
Takoj na začetku druge tretjine so imeli risi še vedno številčno premoč, po pol minute so dosegli drugi gol, potem ko je bil na pravem mestu pred vrati Jeglič. Slovenci so občasno puščali preveč prostora pred svojimi vrati, toda Gračnar je bil zanesljiv in ni klonil ob poskusih Daniela Tudina in Luce Felicettija. V 26. minuti je strel Kranjca od daleč pred golom v mrežo preusmeril Eric Pance. Nadaljevanje je bilo podobno, Italija je nekajkrat zapretila, a mimo Gračnarja ni mogla.

Piko na i postavil Gašper Kopitar
Zadnja tretjina razmerij na ledu ni spremenila. Italijane je še enkrat rešil okvir vrat, Slovenija se je ubranila z igralcem manj, Muršak pa je nato lepo prodrl, a je bil Dennis zbran. Nemočen pa je bil pet minut pozneje, ko sta bila spet v glavni vlogi Kopitarja, Anže znova z natančno podajo izza vrat, Gašper pa s prav tako natančnim in močnim strelom za 4:0. Gračnar je tekmo končal s "shutoutom", zadovoljni navijači pa so v zadnjih minutah svoje ljubljence pospremili s stoječim aplavzom.

"Nervozen začetek, videla se je velika želja, kar se včasih obrne tudi v negativno smer. A ne smemo jim zameriti, ko smo te napake omejili, je igra stekla in zmaga je bila zaslužena. Vemo, da so Italijani dobri drsalci, in če jim daš priložnost, jo izkoristijo. Ko pa smo igro nadzorovali, je steklo. Vesel sem tudi za Luko, začetek turnirja pa je v redu," je povedal selektor Matjaž Kopitar.

1. krog:
SLOVENIJA - ITALIJA
4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
3.000; Kranjc 5., Jeglič 21., E. Pance 26., G. Kopitar 47.

AVSTRIJA - FRANCIJA
0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Tardif 17., Treille 60.

2. krog, petek ob 14.00:
ITALIJA - AVSTRIJA

Ob 17.30:

SLOVENIJA - FRANCIJA (TVS 2/MMC)

3. krog, sobota ob 14.00:

FRANCIJA - ITALIJA

Ob 17.30:

SLOVENIJA - AVSTRIJA (TVS 2/MMC)

Risi nadigrali Italijane v Tivoliju