Aleš Mušič je dosegel šele tretji zadetek v letošnji sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Mušič je dosegel šele tretji zadetek v letošnji sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak
Jan Muršak je pomahal v slovo. Brez njega so možnosti zeleno-belih za preboj v končnico precej manjše. Foto: Aleš Fevžer
Manuel Geier in Miha Verlič
Miha Verlič je na začetku druge tretjine povišal na 2:0, nato pa so zmaji popustili. Foto: Aleš Fevžer
Tomislav Zanoški
Tomislav Zanoški je pred tednom dni pokopal Olimpijo že v sejemski dvorani z dvema zadetkom, tudi za Bežigradom je bil mož odločitve. Foto: Aleš Fevžer
Bojan Zajc
Bojan Zajc in Ivo Jan se zavedata, da bo treba igro z igralcem ali celo dvema več precej izboljšati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
KAC ostaja neosvojljiva trdnjava za Olimpijo

lo tri tekme na stadionu za Bežigradom. Projekt zimske klasike je vsekakor uspel, poraz proti KAC-u v torek pa je bil vseeno zelo grenak.
Jan Muršak, ki se veseli novih izzivov v Ligi NHL, je pred začetkom tekme s Celovčani vrgel prvi plošček. Pred tem se je kar eno uro v šotoru v zabaviščnem parku pogovarjal z navijači, se z njimi fotografiral in delil avtograme. 24-letni Mariborčan je bil motor ekipe zadnje tri mesece in že v torek zvečer se je videlo, da se bodo zmaji brez njega zelo težko prebili v končnico.

Muršakov dres pod strop Tivolija

Predsednik Olimpije Mitja Mejač mu je poklonil zelene rokavice in mu v šali dejal, da naj jih uporabi v Detroitu. V Ljubljani je navduševal v rdečih rokavicah. Vodstvo kluba se je odločilo, da bo njegovo zeleno številko 39 obesilo pod strop tivolske dvorane, kjer je že dres Tomaža Vnuka. Seveda se bodo hitro našli tudi nasprotniki te ideje. Muršak je v Ljubljani odigral le 30 tekem, Nik Zupančič, Dejan Kontrec, Bojan Zajc in številne druge legende Olimpije pa še niso pod stropom ledene dvorane pod Rožnikom. Vodilni v klubu so obljubili, da se bo to kmalu spremenilo.

"Zgornji dom" vse bolj oddaljen

Olimpija je zelo slabo začela sezono, Muršak je prišel v 7. krogu, nato je igro precej izboljšala, zdaj pa glavni igralec odhaja v ključnem delu sezone. Do konca januarja je na sporedu še veliko pomembnih tekem in prav lahko se zgodi, da bi Ljubljančani že do konca tega meseca izgubili vse možnosti za končnico. S porazom proti Celovčanom (2:4) so izgubili skoraj vse možnosti za uvrstitev v "zgornji dom" po koncu rednega dela, saj je do konca le še pet krogov. Tudi vseh deset točk, kar ni ravno realen scenarij, morda ne bi bilo dovolj za šesto mesto. Vsekakor bi bilo dobro, da bi se dvignili z desetega mesta, ki prinaša le eno točko za drugi del tekmovanja.
Torkova tekma je pomenila jubilej ob 80-letnici prve mednarodne hokejske tekme v Sloveniji. 21. februarja 1932 so se Ilirijani, pred okoli 2.000 gledalci, pogumno postavili po robu izkušenejšemu nasprotniku. Celovčani so na koncu slavili z visokih 12:1 (6:0, 4:0, 2:1). Na torkovem srečanju so bili številni gostje iz vrha obeh hokejskih zvez in vseh klubov, ki igrajo v Ligi Ebel.

Zajc: KAC je bil zrel za poraz

"Ni nam šlo tako dobro kot na prejšnjih dveh tekmah. Nikakor nam ni stekel "power play". Na zadnjih desetih tekmah smo osvojili 15 točk, a tudi naši tekmeci v boju za uvrstitev med najboljših šest zmagujejo. Imamo še pet tekem, od tega tri doma. Vedeli smo, da bo brez Muršaka nastala vrzel, toda tako kot prejšnji teden v Celovcu sem imel tudi tokrat občutek, da je bil KAC zrel za poraz. Razlika je bila v tem, da so Avstrijci izkoristili priložnosti, mi pa ne. Celovčani imajo zares odlično ekipo. Za Bežigradom je bil velik spektakel, vsi smo si seveda želeli tri zmage, a tudi z dvema moramo biti zadovoljni," je vtise strnil trener Bojan Zajc.
Kdor ne izkoristi prednosti dveh igralcev več ...
Aleš Mušič je v 16. minuti dosegel prvi gol na tekmi, ko je z desne strani presenetil vratarja Reneja Swetteja. "Zelo se je poznalo, da Jan Muršak ni igral. Na prejšnjih tekmah smo videli, da lahko po samostojni akciji doseže zadetek. Ta spektakel je bil zelo dobro organiziran, za nas so poskrbeli odlično. Selitev iz Tivolija ni bila težavna," je povedal kapetan zeleno-belih, ki se zaveda, da so tekmo izgubili v drugi tretjini: "Vodili smo že z 2:0, pri izidu z 2:1 pa smo imeli dva igralca več, a nismo zadeli, pravih priložnosti si takrat nismo priigrali. V nadaljevanju smo padli v igri, KAC pa je bil vse boljši. Zelo smo si želeli te zmage, saj je treba dobiti vse tekme v boju za 6. mesto. Zdaj bo to res težko dosegljivo."

Ratchuk: Dunaj bo v petek zelo motiviran
Branilec Mike Ratchuk ni bil preveč razočaran: "Vzdušje za Bežigradom je bilo izjemno, vsi smo uživali v teh treh tekmah. Takih tekem ne pozabiš nikoli. Bilo je zelo mrzlo. Zdaj se vračamo v Tivoli, ki je bolj primeren za hokej. Res škoda teh dveh točk, saj smo že pred tekmo vedeli, da nas samo zmage odbržijo v boju za šesto mesto. Zdaj nas čaka Dunaj, ki je vodilna ekipa v ligi. Dvakrat smo jih premagali na njihovem ledu, zato bodo zelo motivirani na petkovi tekmi."

Ž. Pance navdušen, motil ga je le mraz

"Če potegnemo črto, smo lahko zelo veseli, da smo imeli čast igrati na stadionu za Bežigradom. Upam, da bo to zdaj postala tradicija. To je odlična poteza za prepoznavnost slovenskega hokeja. Organizatorji so se zares potrudili, le malce manj mrzlo bi lahko bilo," je pojasnil Žiga Pance, ki je bil najbolj zadovoljen z nedeljsko tekmo: "Najbolj si bom zapomnil tekmo proti Medveščaku. Za nami je stalo 10.000 gledalcev, pred takim občinstvom je zares igrati fantastično. Želim si, da bi bilo tako vsako tekmo. Navijači so nam pomagali do štirih točk. Po treh tekmah na tem mrazu se bo v petek prileglo malce topline. Tekme v teh pogojih na vsaka dva dneva so nas zelo izmučile."
Novi trener Olsson preporodil Celovčane
Zadnji zadetek na letošnjem spektaklu za Bežigradom je dosegel John Lammers v prazno mrežo. "Trener nam je pred zadnjo tretjino dejal, da naj se umirimo. Preveč smo imeli kazni v uvodnih dveh tretjinah. V zadnjih 20 minutah smo izkoristili svoje priložnosti, to je bila naša prava igra," je dejal Lammers. KAC se je prebil na četrto mesto, pod vodstvom novega trenerja Christerja Olssona so Korošci nanizali pet zmag zapored.
Bodo tekme za Bežigradom postale tradicionalne?
Po začetnih organizacijskih težavah je steklo tudi na tem področju, še posebej je navdušila nedeljska tekma proti Medveščaku (8:4), ko je bil Bežigrad nabito poln. Športno dogajanje so obogatili z zabavnimi vsebinami, rekreativnim drsanjem, Darko Prusnik je podrl rekord v dviganju uteži ... V Ljubljani vsekakor manjka takih športnih dogodkov in le upamo lahko, da bodo tekme na stadionu za Bežigradom postale tradicija.

KAC ostaja neosvojljiva trdnjava za Olimpijo