Kanadski hokejisti so osvojili 26. naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Kanadski hokejisti so osvojili 26. naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Po finalu je zbrane nagovoril ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters
Conor McDavid
Conor McDavid je v prvi tretjini Kanadčane popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Finski hokejisti
Finski hokejisti bodo morali na tretji naslov svetovnih prvakov še malce počakati. Dva dozdajšnja naslova so osvojili v letih 1995 in 2011. V Moskvi so odigrali sicer že 10. finale na SP-jih. Foto: Reuters
Ruski hokejisti
Ruski hokejisti so z visoko zmago nad Američani osvojili bronasto odličje na domačem prvenstvu. Foto: Reuters
Keith Kinkaid
Ameriški vratar Keith Kinkaid je bil nemočen ob ruskih natančnih strelih. Foto: Reuters
Kanada ubranila naslov

Z zmago Kanade v finalu je padel zastor nad 80. svetovnim prvenstvom elitne divizije. Kanadčani so zasluženo postali novi stari svetovni prvaki, potem ko so v finalu taktično onesposobili Fince, ki nikakor niso mogli razviti želene igre, s katero so navduševali in zmagovali na turnirju.

18-letni Laine MVP prvenstva
Še najbolj je v Rusiji letos navdušil finski najstnik Patrik Laine. 18-letnik je igral izjemno - na 10 tekmah je zadel sedem golov in podelil 5 podaj za skupno 12 točk - in si tudi prislužil naziv MVP-ja prvenstva. Najboljši vratar je bil Mikko Koskinen (Finska), najboljši branilec Michael Matheson (Kanada), najboljši napadalec pa Laine. V idealno postavo so mediji izbrali še: Koskinen, Nikita Zajcev (Rusija), Matheson, Laine, Vadim Šipačjov (Rusija) in Mikael Granlund (Finska).

McDavid zadel pod prečko
Kanadčani so finalno srečanje začeli bolje. Hitro so nasprotnika potisnili na njegovo tretjino, v 12. minuti so tudi zasluženo povedli. Po podaji Matta Duchena je z desne strani pred vrata vdrsal Connor McDavid, preigral vratarja Mikko Koskinena in plošček pod prečko poslal v mrežo. V drugi polovici prve tretjine so nato Finci zaigrali precej bolje, po izključitvi Boona Jennerja so imeli lepo priložnost, da izid izenačijo, a se je kanadska obramba, na čelu z vratarjem Camom Talbotom, izkazala in vse napade odbila. Finci so najlepšo priložnost zapravili v 15. minuti, ko se je nenadoma pred kanadskimi vrati znašel Patrik Laine, a je Talbot njegov poskus ubranil. Tik pred koncem tretjine sta bila zaradi petelinjenja izključena Leo Komarov in Brad Marchand.

V drugi tretjini vroče šele pri koncu
Druga tretjina je bila precej mirnejša od prve, igra se je razživela šele ob koncu, ko sta obe ekipi po enkrat igrali z igralcem več na ledu. Najprej se je "power play" ponudil Kanadčanom, potem ko je bil za dve minuti zaradi spotikanja izključen Komarov, a so se Finci ubranili. Kmalu zatem je bil izključen še Mark Scheifele, a so bili Kanadčani z igralcem manj na ledu celo nevarnejši. Fincem ni uspelo zadržati ploščka, še več, iz protinapada so nevarno zapretili, ko je Jenner sam oddrsal proti Koskinenu, ki je v zadnjem trenutku izgubil nadzor nad ploščkom.

Kanadčani taktično uničili Fince
Finci niso našli odgovora na zelo fizično igro nasprotnika. Kanadčani so igrali odlično, zlasti v obrambi, kjer so ustavili vse nalete, z dobrim pokrivanjem so prestregli številne podaje in uničevali so napade - celo do te mere, da so imeli Finci velike težave pri prenosu ploščka iz svoje tretjine. Redko so prihajali do Talbotovih vrat, slabo minuto pred koncem so na klop poklicali vratarja, a jim tako želenega izenačujočega zadetka ni uspelo doseči. Še več, sekundo pred koncem je v prazno mrežo zadel Duchene in slavje Kanadčanov se je lahko začelo.

Po prvi tretjini dvojno vodstvo Rusov
Rusi so srečanje za 3. mesto začeli odlično. Američanom so hitro pokazali, kdo je vladar na ledu, v 7. minuti so tudi povedli, ko je po podaji Sergeja Kalinina zadel Vjačeslav Vojnov. Sedem minut pozneje so vodstvo podvojili. Potem ko je bil zaradi zadrževanja s palico za dve minuti izključen Steve Santini, je številčno premoč na ledu izkoristil Sergej Mozjakin, ki je z leve strani natančno meril in plošček ob bližnji vratnici poslal za hrbet nemočnega Keitha Kinkaida. Ob koncu prve tretjine so imeli Američani po izključitvi Maksima Čudinova "power play", ki ga niso izkoristili. Še več, Rusi so bili nevarnejši, v enem izmed protinapadov je zapretil Vadim Šipačjov, a je Kinkaid strel ubranil.

Po dobre pol ure igre že 4:0
Rusi so dobro igro nadaljevali tudi v drugi tretjini, po pol ure igre so povedli že s 3:0. Po šolsko izvedeni akciji je v polno zadel Ivan Telegin. Akcijo za zadetek je začel Mozjakin, ki je na desni strani lepo našel Pavla Dacjuka. Ta je plošček ustavil in ga hitro podal pred vrata, kjer je Telegin podstavil palico in zadel pod prečko. Kinkaid je moral kmalu zatem še četrtič po plošček v svojo mrežo, saj je v 33. minuti iz bliskovitega protinapada zadel Jevgenij Dadonov. Iz bližine je brez težav ameriškega vratarja premagal po natančni podaji Artemija Panarina. Kmalu zatem je bil za dve minuti izključen Aleksej Marčenko, Američani so igro z igralcem več vnovčili in zaostanek znižali na 4:1. Z razdalje je Frank Vatrano s strelom iz zapestja premagal Sergeja Bobrovskega. A slavje ameriških navijačev ni trajalo dolgo, saj je v 36. minuti iz bližine v prazno mrežo zadel Panarin. 5:1.

Rusi mirno do brona
V zadnji tretjini so gledalci videli še tri zadetke. Najprej se je še drugič med strelce vpisal Vatrano, nato pa so Rusi zadeli še šestič. Izza gola je Jaku McCabu plošček ukradel Dacjuk in podal pred vrata, kjer je Mozjakin brez težav zadel še drugič na tekmi. To je bila ob podaji že njegova tretja točka. Ko je že kazalo, da se bo tekma končala z rezultatom 6:2, je po lepi akciji 7 sekund pred koncem iz mrtvega kota zadel še Šipačjov.

SP elitne divizije v hokeju, Moskva

FINALE:
Finska - KANADA
0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
McDavid 12., Duchene 60.


Za 3. mesto:
RUSIJA - Zda
7:2 (2:0, 3:1, 2:1)
Vojnov 7., Mozjakin 14., 54., Telegin 30., Dadonov 33., Panarin 36., Šipačjov 60.; Vatrano 35., 44.

Kanada ubranila naslov