Ruski hokejisti so še 26. v zgodovini osvojili naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Ruski hokejisti so še 26. v zgodovini osvojili naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin
Jevgenij Malkin, najboljši hokejist letošnjega svetovnega prvenstva elitne divizije. Foto: Reuters
Slovaški hokejisti
Slovaški hokejisti so po vzpodbudnem začetku v drugi tretjini doživeli pravo katastrofo. Foto: Reuters
Zdeno Chara
Zdeno Chara je bil edini strelec slovaške reprezentance, vratarja Semjona Varlamova je premagal dvakrat. Na podelitvi kolajn so Slovaki nosili dres nekdanjega reprezentančnega soigralca Pavola Demitre, ki je tragično preminul v letalski nesreči 7. septembra 2011. Foto: Reuters
Čehi
Češki hokejisti so ta trenutek tretja najboljša reprezentanca na svetu. Foto: Reuters

Finale so sanjsko sicer začeli Slovaki - že po minuti in šestih sekundah so zadeli gol, med strelce pa se je vpisal kapetan Boston Bruinsov Zdeno Chara, ki je z desne strani po podaji Tomaša Surovyja z razdalje neubranljivo plošček poslal v zgornji desni kot vrat Semjona Varlamova.

Ta je bil ob strelu slovaškega veterana povsem nemočen. Vseeno so se Rusi pobrali in v 10. minuti izid poravnali. Aleksander Ovečkin je z leve strani pred vrati lepo zaposlil Aleksandra Sjomina, ki je hladnokrvno plošček poslal med nogama Jana Laca za 1:1.

Slovaki v drugi tretjini povsem nemočni
V drugi tretjini so se Rusi 'sneli z verige'. Slovake so popolnoma nadigrali, z zastrašujočo ofenzivo so neprestano oblegali Lacova vrata in dosegli tudi tri zadetke. Že v 25. minuti je Jevgenij Malkin nakazal potek tretjine, ko je trikrat zapored nevarno sprožil proti vratom, a mreže ni zatresel. Zato pa je bil uspešnejši Aleksander Perežogin, ki je minuto pozneje po lepi akciji Malkina in Aleksandra Popova zatresel prazno mrežo. Na 3:1 so Rusi povišali v 34. minuti. Izkoristili so veliko napako slovaške obrambe, po hitro izvedeni akciji in dvojni podaji s Sergejem Širokovim pa je ob drugi vratnici v polno zadel Aleksej Terešenko. Pred zadnjim odmorom se je med strelce še drugič na tekmi vpisal Sjomin.

Po petardi še drugič Chara
'Petarda' je odjeknila v četrti minuti zadnje tretjine, ko sta med seboj lepo kombinirala Ovečkin in Sjomin, peti zadetek Rusov pa je iz neposredne bližine ob bližnji vratnici dosegel Pavel Dacjuk. Rusi so se nato nekoliko umirili, še vedno so sicer napadali, a ne tako silovito. Slovaki so to izkoristili in deset minut pred koncem zaostanek znižali na -3 (5:2). Chara je najprej dvakrat silovito sprožil z razdalje, nato se je preselil pred vrata, kjer ga je lepo zaposlil Surovy, 35-letnik iz Trenčina pa je šolsko ugnal Verlamova in se še drugič na tekmi vpisal med strelce.

Piko na i je ruski zmagi dodal Malkin, ki je z mojstrsko potezo presekal slovaško obrambo in zadel za končnih 6:2.

Čehi delo opravili že v prvi tretjini
Češki hokejisti so v tekmi za tretje mesto ugnali Fince (2:3) in osvojili bronasto odličje. Šestkratni svetovni prvaki, odkar igrajo kot Češka republika, so srečanje začeli odlično, v 13. minuti je za vodstvo zadel Petr Prucha. Ta je v igri z igralcem več po strelu pred vrati podstavil palico in premagal finskega vratarja Petrija Vehanena. Finci na izenačujoči zadetek niso čakali dolgo, že štiri minute pozneje je izid poravnal Mika Pyorala, a so Čehi takoj zatem spet smuknili v vodstvo. Po ubranjenem strelu je izza gola plošček od Vehanenove rame v mrežo ob bližnji vratnici poslal Jiri Novotny. Že pred koncem prve tretjine ja na 3:1 po podaji Alesa Hemskyja zadel center Boston Bruinsov David Krejči.

V drugi tretjini gledalci niso videli zadetkov, zato pa so bili priča napeti končnici. Dobrih deset minut pred koncem je Finska z igralcem več zaostanek znižala prek Jussija Jokinena, nato pa je izključitev Petra Nedveda in Jakuba Nakladala še dvakrat po dve minuti igrala z igralcem več, a tega ni izkoristila. Čehi so odbili vse (obupane) napade gostiteljev, ki so se pred domačim občinstvom morali zadovoljiti s končnim četrtim mestom.

Finale:
RUSIJA
- Slovaška
6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
Sjomin 10., 36., Perežogin 26., Terešenko 34., Dacjuk 44., Malkin 59.; Chara 2., 50.

Tekma za tretje mesto:
Finska - ČEŠKA
2:3 (1:3, 0:0, 1:0)
Pyorala 17., Jokinen 50.; Prucha 13., Novotny 18., Krejči 20.