Andrej Hočevar je prvi izbor Johna Harringtona. Veliko vprašanje je, kako se bo nadaljevala reprezentančna zgodba Roberta Kristana. Foto: Iztok Novak
Andrej Hočevar je prvi izbor Johna Harringtona. Veliko vprašanje je, kako se bo nadaljevala reprezentančna zgodba Roberta Kristana. Foto: Iztok Novak
Rok Tičar
Rok Tičar je v letošnji sezoni v Ligi Ebel v sijajni formi. Dosegel je že 13 golov in 14 podaj za Jeseničane. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Hokejisti trenirajo za turnir v Belorusiji

Na prvem zboru reprezentantov v tej sezoni so na Bledu še manjkali nekateri slovenski aduti. Poleg Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka, ki bosta v najboljšem primeru na voljo le na svetovnem prvenstvu, še brata David in Marcel Rodman, Tomaž Razingar. Na seznamu, ki ga je za turnir v Gomelu pripravil selektor Harrington, pa ni niti vratarja Roberta Kristana.
Selektor John Harrington, ki mu bo v tej sezoni na trenerski klopi poleg trenerja vratarjev Andreja Hebarja st. pomagal tudi novi član reprezentančnega štaba Gorazd Drinovec, je na seznam uvrstil mlade moči, medtem ko je najbolj izkušenim risom v tem obdobju namenil malo več počitka. V Gomelu bodo Slovenci v okviru turnirja EIHC odigrali tri prijateljska srečanja. V četrtek bodo palice prekrižali z Norveško, v petek z Belorusi in v soboto še z Danci.

Kristan noče biti številka dve
"Seveda pogrešamo nekatere igralce, Kopitarja ali Muršaka denimo. A ju ni iz razumljivih razlogov. Kolikor vem, se David Rodman ta teden poroči, zato sem mu dal prosto. Domnevam, da bo tam tudi Marcel, tako da ni niti njega," je pred prvim treningom na Bledu Harrington pojasnil sestavo ekipe. Šale pa ni bilo pri vprašanju o statusu Kristana. "Moj prvi vratarski izbor je Andrej Hočevar. Veste, kaj se je zgodilo med prvenstvom v Ljubljani. Robert ima težave s tem, da bi bil številka dve v moštvu. Ni ga bilo na nobenem turnirju v zadnjem letu, da bi mi pokazal, kako dober je. Je dober igralec, a Hočevar ostaja moj prvi vratar," je še dejal ameriški strateg.

Tavželj in Hočevar neposredno v Gomel
Na Bledu so se zbrali vsi povabljeni razen vratarja Hočevarja in branilca Andreja Tavžlja, ki imata še klubske obveznosti v Italiji, bosta pa odpotovala neposredno v Gomel. "Zdaj imamo mešanico izkušenih in mladih ter nekaj takih, ki se bodo lahko uveljavili na mednarodnem prizorišču. Zadovoljen sem s temi, ki so tukaj. Ne bomo imeli veliko možnosti za trening. A večina igralcev že ve, kaj pričakujem od njih. So hokejisti in razumejo koncept igre. Veliko jih je nazadnje igralo včeraj, moramo samo stopiti skupaj in se pripraviti na prvo tekmo v četrtek," je načrt dela predstavil selektor, ki se veseli, da bodo nasprotniki močne in uveljavljene ekipe iz vrha svetovnega hokeja. "Naši tekmeci so močni. Pomembno bo, kako bomo igrali, pomembno bo tudi, kako se bomo zoperstavili močnim ekipam. To bo lepa priložnost, da se še kaj naučimo."

Po prihodu s Švedske je imel Jan Urbas na voljo le malo časa za oddih doma, na Bledu pa je pojasnil, da bi rad s soigralci nadaljeval zgodbo tam, kjer se je v prejšnji sezoni uspešno končala: "Lani smo na SP-ju igrali zelo dobro, predvsem mladi smo se izkazali. Vesel sem tega zbora in upam, da bomo nadaljevali z igrami, kot so bile na SP-ju. Mi tokrat pogrešamo nekaj igralcev, a tudi druge reprezentance pogrešajo igralce. Rezultat bo že pokazal neko pripravo, a to le še ni tisto, kar bo na svetovnem prvenstvu. Na SP-ju ne bo lahkih tekem in te tekme s težkimi nasprotniki bodo pokazale, kaj in kje smo."

Četrtek ob 15.00:
NORVEŠKA - SLOVENIJA
Ob 19.00:
BELORUSIJA - DANSKA

Petek ob 15.00:
NORVEŠKA - DANSKA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Sobota ob 13.00:
DANSKA - SLOVENIJA
Ob 17.00:
BELORUSIJA - NORVEŠKA

Seznam slovenske reprezentance:
Vratarji: Andrej Hočevar (Pontebba/Ita), Aleš Sila in Matija Pintarič (oba Tilia Olimpija).

Branilci: Greg Kužnik (VSV Beljak/Avt), Aleš Kranjc (Sapa Fehervar/Mad), Sabahudin Kovačevič (Asiago/Ita), Jakob Milovanovič (Žilina/Slk), Blaž Gregorc (Södertälje/Šve), Andrej Tavželj (Pontebba/Ita), Mitja Robar (Acroni Jesenice), Žiga Pavlin, Igor Cvetek, Nejc Berlisk (vsi Tilia Olimpija)

Napadalci: Jan Urbas (Malmö/Šve), Mitja Šivic (Grenoble/Fra), Edo Terglav (Briançon/Fra), Rok Tičar, Žiga Jeglič, Robert Sabolič, Andrej Židan, Miha Brus (vsi Acroni Jesenice), Boštjan Goličič, Žiga Pance, Andrej Hebar, Matej Hočevar (vsi Tilia Olimpija)

Hokejisti trenirajo za turnir v Belorusiji