Anže Kuralt, ki je odigral zelo dobro sezono že v dresu Fehervarja, se je izkazal na obeh pripravljalnih tekmah proti Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Kuralt, ki je odigral zelo dobro sezono že v dresu Fehervarja, se je izkazal na obeh pripravljalnih tekmah proti Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski hokejisti so drugi teden priprav na SP-ju v Bolzanu končali s prvima testnima tekmama. Prvi tekmeci so bili severni sosedje, ki so še v zelo zgodnjem obdobju priprav in še nimajo na voljo vseh najboljših igralcev za SP elitne skupine čez mesec dni.

Us ohranil mrežo nedotaknjeno
Selektor Edo Terglav je po prvi tekmi v Tivoliju, ki so jo risi v četrtek dobili s 5:2, napovedal, da bo ponudil priložnost tudi tistim igralcem s širšega seznama, ki v četrtek niso igrali. Med vratnicama je bil tako Žan Us, potem ko je na prvi tekmi branil Gašper Krošelj. Predvidoma v soboto bo Terglav naredil tudi prvi rez in skrajšal seznam reprezentantov pred tretjim tednom priprav.

Šov Kuralta v drugi tretjini
V Beljaku sta mreži v prvi tretjini mirovali. V 51. sekundi druge tretjine je Matic Podlipnik z močnim strelom z modre črte zatresel mrežo ob prednosti igralca več. Sledil je šov Kuralta. Avstrijci so si privoščili preveč kazni. Napadalec Fehervarja je zadel v 32. in 34. minuti – obakrat ob številčni prednosti, nato pa je v 37. minuti po lepi podaji Roberta Saboliča povišal na 0:4.

Drozg in Ograjenšek potrdila visoko zmago
Slovenci so blesteli v beljaški mestni dvorani in tudi v zadnji tretjini niso popuščali. Vratarja Thomasa Höneckla – ob 16 slovenskih strelih na gol je klonil kar šestkrat – sta premagala še Jan Drozg v 44. in Ken Ograjenšek v 52. minuti.

Izjemni Kuralt z ekspresnim hat-trickom zrežiral gladko zmago risov v Beljaku

"Res smo izkoristili to, kar so nam dali z igralcem več, in se na koncu veselili zmage. Igra 5-5 nam ni stekla, smo pa dobro odigrali 'power play', kar je dobro za samozavest. Včeraj smo zelo dobro začeli in dali tri hitre gole, danes pa malo bolj počasi, prva tretjina je bila težka, potem pa je steklo. Videti je bilo lahko, a moramo biti zbrani," je poudaril strelec treh golov Kuralt. Po podatkih HZS-ja je njegov "hat-trick" v razmiku petih minut in 32 sekund najhitrejši v zgodovini slovenske moške članske izbrane vrste.

"Avstrijci so danes doma začeli bolje in bili agresivnejši, mi smo imeli malo uspavano prvo tretjino. A smo si rekli, to ni naš hokej, moramo več drsati. Igrali smo bolj preprosto in tudi pri 'power playu' je bila velika razlika od včeraj. Zadovoljen sem, tudi mladi so se izkazali, starejši so prevzeli vodenje in gremo v smer, kot smo si želeli," je dodal selektor Terglav.

Prihodnji teden dve tekmi na Poljskem
Rise med pripravami čakajo še štiri testne tekme, vse v gosteh. Prihodnji teden 18. in 19. aprila bodo v Bytomu dvakrat igrali s Poljaki, 24. in 25. aprila pa še dvakrat proti Franciji.


Pripravljalna tekma, Beljak:
AVSTRIJA – SLOVENIJA
0:6 (0:0, 0:4, 0:2)
Podlipnik 21., Kuralt 32., 34., 37., Drozg 44., Ograjenšek 52.