Branilec Ryan Ellis je odločil prvi severnoameriški izločilni dvoboj na SP-jih. Kanada bo tako proti Finski branila zlato iz Češke, medtem ko ZDA še naprej ostajajo brez prvega finala SP-jev. Foto: Reuters
Branilec Ryan Ellis je odločil prvi severnoameriški izločilni dvoboj na SP-jih. Kanada bo tako proti Finski branila zlato iz Češke, medtem ko ZDA še naprej ostajajo brez prvega finala SP-jev. Foto: Reuters
Tyler Motte (ZDA)
21-letni študent Tyler Motte je dokončal veliki preobrat ZDA, ki so s tremi goli v sedmih minutah od zaostanka 0:2 prešli v vodstvo s 3:2. Foto: Reuters
Sebastian Aho in Mikko Koivu (Finska)
Sebastian Aho je dosegel kar dva gola ob igralcu več in popeljal Finsko v jubilejni deseti finale svetovnih prvenstev. Foto: Reuters
Sergej Širokov (Rusija) - Mikko Koskinen (Finska)
Sergej Širokov je takole že v 172. sekundi polfinala matiral Mikko Koskinena, ki pa se do konca ni več pustil premagati in je z 28 obrambami bil tretji veliki junak polfinala. Foto: Reuters
Patrik Laine (Finska na SP-ju 2016 v Rusiji)
Finci so v Rusiji nanizali devet zmag in so prvi favoriti za zlato, s katerim bi zaokrožili zlato leto za finski hokej, simbol katerega je 18-letni Patrik Laine (sedem golov in pet podaj). Foto: Reuters
V Moskvi ponovitev finala iz leta 2007

V prvem sosedskem polfinalu je Rusija zgodaj povedla, a je Finska s tremi goli v 2. tretjini, ki sta jih zrežirala najstnika Sebastian Aho in Patrik Laine, utišala Moskvo in se bo borila za zlato SP-ja 2016.

Prvi polfinale je prinesel Rusiji novo zaušnico, saj so nemočno pospremili poraz proti Finski z 1:3. Na SP-ju 2016 neporaženi levi so tako prvi favoriti, da v nedeljo osvojijo zlato in zaokrožijo zlato hokejsko leto Finske.

Vodstvo zbornaji komandi je že v 3. minuti prinesel Sergej Širokov. Podala sta mu Aleksej Marčenko in Ivan Telegin. V 1. tretjini so bili Rusi podjetnejši od Fincev, razmerje strelov je bilo 10:4.

Aho in Laine zrežirala finski preobrat
V nadaljevanju so postali finski levi veliko nevarnejši in po spotikanju branilca Marčenka prišli do druge številčne premoči, ki so jo znali izkoristiti. Center Mikael Granlund je med krogi našel Sebastiana Aha, ki je najprej v zraku zaustavil plošček in nato hitro sprožil za izenačenje.

Na drugi strani so Rusi zapravljali svoje priložnosti, tudi ob igralcu več, za kar so bili kaznovani po izjemni akciji Patrika Laineja in Jussija Jokinena. 18-letni čudežni deček je s podajo z očmi na drugi vratnici našel veterana, ki mu ni bilo težko dvigniti ploščka za vodstvo.

Da je bil šok v Moskvi popoln, so Finci poskrbeli ob izteku 2. tretjine. Živčni superzvezdnik Aleksander Ovečkin si je privoščil nepotrebno izključitev, ob "power-playu" pa je do odbitka pred golom prišel Aho in drugi 18-letni biser je povišal že na 3:1.

Koskinen zatrl vse ruske upe
Do konca so izbranci Olega Žnaroksa poskušali vse mogoče, a ni šlo niti iz novih "power-playev", sočasno pa je Mikka Koskinen v finskih vratih v obup spravljal domače zvezdnike. Razmerje strelov v zadnjih 20 minutah je bilo 13:2 za Ruse, ki pa se bodo borili samo za bron. Finska ima medtem priložnost za tretji naslov svetovnih prvakov, s čimer bi dopolnili uspeh zlatih reprezentanc do 20 in 18 let, pri katerih sta levji delež prispevala prav omenjena Laine in Aho.

Šele prvi izločilni severnoameriški derbi
Na prvem severnoameriškem derbiju v izločilnih dvobojih moderne dobe oz. od uvedbe dvobojev na izpadanje leta 1992 so na koncu le prevladali Kanadčani. Branilci naslova so začeli udarno in dobili 1. tretjino z 2:0 po zaslugi Brendana Gallagherja in Brada Marchanda, ki sta izigrala ameriško obrambo.

V 2. tretjini pa so Američani eksplodirali in v dobrih šestih minutah trikrat matirali Cama Talbota, od tega dvakrat ob igralcu več. Prvi je severne sosede načel prvi zvezdnik Auston Matthews, nato je še bolj ostrostrelsko izenačil David Warsofsky, čigar projektil je bil celo prehiter za sodnike in so ga priznali šele ob videopregledu. Piko na i preobratu je postavil Tyler Motte.

Ellis mož odločitve
Sedem minut je trajalo vodstvo ZDA, ko je udaril Derrick Brassard. Že na začetku zadnje tretjine je branilec Ryan Ellis z bombo presenetil Keitha Kinkaida. Do konca so Američani silovito pritiskali, a je Talbotu uspelo odbraniti vse nalete in popeljati Kanado v finale, ZDA pa čaka nov mali finale.

HOKEJ NA LEDU

81. SVETOVNO PRVENSTVO ELITNE DIVIZIJE

POLFINALE, Moskva

FINSKA - RUSIJA
3:1 (0:1, 3:0, 0:0)
Aho 26., 39., Jokinen 36.; Širokov 3.

Obrambe: Koskinen 28; Bobrovski 13.



KANADA
- Zda
4:3 (2:0, 1:3, 1:0)
Gallagher 9., Marchand 19., Brassard 36., Ellis 42.; Matthews 22., Warsofsky 24., Motte 29.

Vratarja: Talbot 30; Kinkaid 23.

V Moskvi ponovitev finala iz leta 2007