Gašper Krošelj je imel veliko dela. Foto: Sara Ros/HZS
Gašper Krošelj je imel veliko dela. Foto: Sara Ros/HZS
Kapetan Jan Urbas se je izkazal z natančnim strelom v 8. minuti. Foto: BoBo
Vratar Avstrije David Madlener je bil v odlični formi. Foto: BoBo
Slovenski hokejisti neučinkoviti na Dunaju

Selektor Slovencev Kari Savolainen ima veliko težav pri sestavi ekipe, saj številni najboljši igralci manjkajo. Do zadnjega bo čakal še na nekatere izkušene branilce, ki bi lahko dopolnili izbrano vrsto. Tokrat je v članski vrsti debitiral up slovenskega hokeja, 19-letni Jan Drozg.
Avstrijci, ki bodo od 4. maja naprej igrali na svetovnem prvenstvu elitne divizije na Danskem, so v sredo na Dunaju doživeli grenak poraz proti Kazahstanu z 0:5. Tokrat so prikazali precej boljšo igro. Po vodstvu so v drugi in tretji tretjini odigrali zelo zbrano v obrambi. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 24:22.

Urbas hitro izenačil
V vratih je začel Gašper Krošelj, ki je blestel na olimpijskih igrah v Pjongčangu in bo v vlogi prvega čuvaja mreže tudi na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. Na začetku tekme je selektor Savolainen v prvi napad ob Roka Tičarja in Roberta Saboliča postavil Anžeta Kuralta, ob koncu tekme je ob izkušenih članih prvega napada poskusil še Drozg. Urbas je igral v drugem napadu ob Mihi Verliču in Kenu Ograjenšku.
Gostitelji so povedli v 6. minuti ob prednosti igralca več. Branilec Linza Erik Kirchschläger je močno streljal z leve strani, pred vrati pa je palico podstavil sijajni napadalec

Brian Lebler. Krošelj je bil nemočen. Dve minuti zatem je po desni strani ušel Jan Urbas in z natančnim diagonalnim strelom matiral Davida Madlenerja.
Ban odločil ob koncu prve tretjine
Veliko priložnost za vodstvo risov je imel Kuralt, ki je bil v 13. minuti presenečen, ko se je znašel popolnoma sam pred praznimi vrati. Ploščka ni dobro zadel in Madlener ga je uspel pokriti. Dve minuti pred koncem prve tretjine je Martin Schumnig poslal plošček pred vrata, kjer slovenski branilci niso bili zbrani, Daniel Ban pa je ukanil Krošlja.
Krošelj preprečil višji zaostanek
V drugi tretjini so imeli risi trikrat prednost igralca več, vendar niso bili učinkoviti. V 35. minuti je Blaž Gregorc naredil veliko napako na modri črti in Kevin Macierzynski je sam krenil v protinapad z igralcem manj. Krošelj je odlično posredoval in preprečil povišanje vodstva.
Risi neučinkoviti
Avstrijci so skušali zadržati prednost v zadnji tretjini. Kar trikrat so imeli "power-play", nekaj časa so imeli celo dva igralca več, a niso uspela zadeti.. Blestel je vratar Madlener, ki je imel največ dela po strelu Roberta Saboliča in po samopstojem prodoru Boštjana Goličiča. Selektor Savolainen je minuto in 20 sekund pred koncem vzel pol minute odmora, v zadnji minuti pa je iz vrat potegnil Krošlja. Avstrijci so imeli nato še izključitev, vendar so zadržali prednost tudi v zadnjih sekundah.
Savolainen: Ni bilo lepo za oko
"Tekma ni bila to, kar sem pričakoval. A moramo biti realni. Ni bilo lepo na oko, ampak pomembno za odločitve o tem, kdo bo igral. Bilo je preveč kazni in to moramo popraviti, tako na SP-ju ne bo šlo. Smo pa bili boljši v drugi in tretji tretjini. Bilo je bolje, ne pa še zelo dobro," je tekmo ocenil Savolainen.
Slovenija v nedeljo začenja prvenstvo v dvorani Laszla Pappa v Budimpešti. Prvi tekmec risov bodo Britanci.

Pripravljalna tekma, Dunaj:
AVSTRIJA - SLOVENIJA
2:1 (2:1, 0:0, 0:0)
1.300; Lebler 6., Ban 19.; Urbas 8.

Slovenski hokejisti neučinkoviti na Dunaju