Hokejisti Telemacha Olimpije so po razočaranju v Ligi Ebel zlahka prišli do novega naslova državnega prvaka. Foto: Aleš Fevžer
Hokejisti Telemacha Olimpije so po razočaranju v Ligi Ebel zlahka prišli do novega naslova državnega prvaka. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Mušič
Predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec je predal pokal Alešu Mušiču. Foto: Aleš Fevžer
Ken Ograjenšek
Ken Ograjenšek je bil veliki junak finala. Foto: Aleš Fevžer
Zmaji ubranili državni naslov

Olimpija je že na prvi tekmi - igrali sta namreč le dve srečanji - zmagala s 5:1, visoko prednost pa je brez težav zadržala pred domačimi gledalci. Prvo ime finala je brez dvoma novopečeni reprezentant Ken Ograjenšek, ki je dosegel na teh dveh tekmah kar šest golov.

Brus šokiral zmaje z dvema zadetkoma
Gostje so izkoristili ležeren pristop aktualnih prvakov in po 11 minutah vodili že z 2:0. Dvakrat je bil uspešen Miha Brus, ki je povedel v deveti minuti, dve minuti pozneje pa je z bližine zadel, ko so imeli Jeseničani igralca več na ledu. Minuto pozneje je Rok Leber znižal, izid pa je v 16. minuti ob prednosti igralca več s strelom pod prečko izenačil Anže Ropret. Zmaji so se prebudili šele v drugem delu tretjine, sicer pa je bilo razmerje v strelih 15:5.

Trelc v vratih zamenjal Silo
V drugi tretjini je edini zadetek za Olimpijo dosegel Ken Ograjenšek, ki je preusmeril plošček po strelu Matevža Ermana v mrežo. Junak prve tekme na Jesenicah je povedel gostitelje v vodstvo ob zaključku tretjine. Ivo Jan je v tem delu tekme zamenjal vratarja, namesto Aleša Sile je vstopil Tomaž Trelc, ki je v 35. minuti ubranil samostojni prodor Brusa.

Železarjem v zadnjem delu zmanjkalo moči
V zadnjem delu tekme so Ljubljančani pričakovano dali v višjo prestavo in že v 42. sekundi je povišal Miha Verlič, minuto pozneje je zadel še Ograjenšek, v 44. minuti pa je šestič Jureta Pavliča premagal Jaka Zdešar. Železarjem se je poznala velika utrujenost. Končni izid je postavil Peter Bizalj, ki je ublažil jeseniški poraz.

Razlogov za optimizem v obeh taborih ni
Tako zmagovalci kot poraženci finala s sezono ne morejo biti prav zadovoljni. Ljubljančani so v Ligi Ebel znova ostali brez končnice in bili večji del prikovani na dno, gorenjski hokejisti pa so zdaj zbrani v moštvu, ki po potopu nekdaj enega najbolj prepoznavnih slovenskih klubov Acronija Jesenic deluje le na amaterski osnovi in ob pomoči Hokejske zveze Slovenije, prave rešitve nekdaj paradnega športa železarskega mesta pa še ni videti.

V samostojni Sloveniji ima jeseniška ekipa (nekdanje Acroni Jesenice) sicer devet naslovov državnega prvaka, zadnjega iz leta 2011.

Reklja veseli, da se vračajo navijači
"V zadnji tretjini na Jesenicah in prvih dveh v Ljubljani smo se kar dobro upirali, bili sta res dobri, ostalo pa je bilo preslabo, da bi lahko upali na kaj več. Pozitivnih pa je veliko stvari, glede na to, da nismo vedeli, s kakšno ekipo bomo igrali, smo prišli v finale DP-ja in v končnico mednarodne lige, kar je za to ekipo pravi cilj. Upam, da se bomo lahko dvignili na višjo raven, veseli nas, da se vračajo navijači. Pokazalo se je, da so navijači še vedno željni derbijev in hokeja," je pojasnil trener Jeseničanov Gorazd Rekelj.

Jan z naslovom še polepšal rojstni dan
Trener Olimpije Ivo Jan je praznoval 39. rojstni dan. "Tekma se ni začela po naših željah. Jeseničani so pokazali veliko večjo željo kot mi, tudi zasluženo povedli, a mislim, da zmaga ni bila vprašljiva. Ostali smo mirni in v tretji tretjini postavili stvari na svoje mesto. Želel sem si, da bi to naredili že prej, da bi lahko najmlajši v ekipi dobili več priložnosti. A ne glede na to mislim, da smo lahko zadovoljni. Vsaka lovorika, ki jo osvojiš, nekaj velja, ne glede na to, kakšen je bil DP. Čez deset let nihče ne bo vedel, kakšna je bila liga, ampak samo to, da je Olimpija zmagala, in to šteje," je povedal nekdanji sijajni napadalec, ki je letos prvič deloval v vlogi glavnega trenerja.

Finale, povratna tekma:
TELEMACH OLIMPIJA - TEAM JESENICE
6:3 (2:2, 1:0, 3:1)
1.500; Leber 12., Ropret 16., Ograjenšek 39., 42., Verlič 41., Zdešar 44.; Brus 9., 11., Bizalj 54.




Prva tekma:
TEAM JESENICE - TELEMACH OLIMPIJA
1:5 (0:3, 1:0, 0:2)
2.000; Sefič 30.; Ograjenšek 3., 20., 54., 57., Ropret 14.

T. J., A. G.

Zmaji ubranili državni naslov