Heikki Mälkiä si je želel ostal v Sloveniji, zato je bil hitro sklenjen dogovor z Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Heikki Mälkiä si je želel ostal v Sloveniji, zato je bil hitro sklenjen dogovor z Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič
Aleš Mušič je dolgo premišljeval, saj je imel na mizi mamljivo ponudbo Beljaka. Na koncu se je odločil, da bo ostal v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj je zadovoljen z igralskim kadrom, saj so finančne možnosti kluba zelo omejene. Foto: MMC RTV SLO

Kanadski branilec Patrick Coulombe, ki je pogodbo podpisal v nedeljo, se bo soigralcem priključil 12. avgusta, manjkal je tudi Simon Ferguson, ki je izgubil potni list. Obetavni branilec Aleksandar Magovac je še na Bledu, kjer poteka reprezentančni tabor, od srede naprej pa bo na preizkušnji v Tivoliju.

Letošnja ekipa je zelo mlada in tudi najcenejša v petih letih igranja v Ligi Ebel. Treningi bodo potekali dvakrat dnevno, ta teden bodo zjutraj na sporedu tek in vaje v fitnesu, vsak dan ob 21.00 pa še treningi na ledu, prihodnji teden bodo treningi potekali le še na ledu.

Kuhn ima podoben slog kot Tim Thomas
Najprej smo srečali vratarja Jerryja Kuhna. "Veliko ljudi je reklo, da imam podoben slog igre kot Tim Thomas. Naredim namreč vse, da zaustavim plošček. Zelo sem tekmovalen in res ne maram porazov. Poznam nekaj igralcev iz Lige Ebel, ki so mi povedali, da je to zelo močna liga. Vsekakor bo to lep izziv. Želim si napredovati in morda kdaj zaigrati tudi v močnejši ligi. O Ljubljani nisem vedel veliko, zato sem se po spletu malo bolj pozanimal, kam se odpravljam. Slišal sem le, da je tu lepo," je povedal 26-letni Kuhn, ki bo v novi sezoni imel mesto prvega vratarja. Od številke 35 bo največ odvisno, saj so zeleno-beli imeli dobro sezono le takrat, ko je med vratnicama stal odličen vratar. Mesto drugega vratarja bo pripadlo Maticu Bohu, ki je lani opozoril nase, ko je bil junak v seriji proti Sapi Fehervar v četrtfinalu Lige Ebel. Tretji čuvaj mreže bo 19-letni Mitja Koren.

Na branilskih mestih bodo igrali Andrew Thomas, Mike Ratchuk, Petrick Coulombe, Boštjan Groznik, Aleksandar Magovac, Žiga Grahut, Sergej Smirnov, Damjan Dervarič, Igor Cvetek in Luka Ščap. Zelo močna bo konkurenca v napadu, kjer bodo igrali Scott Freeman, Simon Ferguson, Chris Dalvise, Alexandre Imbeault, Aleš Mušič, Eric Pance, Miha Verlič, Anže Ropret, Žiga Pance, Ken Ograjenšek, Miha Pesjak, Matej Hočevar in Gregor Režek.


Direktor Matjaž Sekelj je v daljšem pogovoru pojasnil pričakovanja pred novo sezono. Prvo prijateljsko tekmo bodo Ljubljančani odigrali 12. avgusta proti Stavangerju v Tivoliju.

Ste igralski kader že sestavili do konca?
Igralski kader je sestavljen. Zapletlo se je s potnim listom Simona Fergusona, ki v soboto ni mogel na letalo. Patrick Coulombe pride 12. avgusta, saj ima še osebne opravke doma. V sredo se nam bo pridružil še mladi branilec Aleksandar Magovac, ki ima še veliko prostora za napredek, zaželel si ga je trener Mälkiä. Z nekaterimi igralci so pogovori potekali zelo dolgo, saj so finančne zmožnosti omejene. Treba je ostati znotraj okvirov, če hočeš preživeti. Letošnja ekipa je precej cenejša, kot je bila lanska. Čaka nas šest tednov trdega dela, devet prijateljskih tekem. Moramo se čim bolje pripraviti za 7. september, ko se začenja Liga Ebel. Drugo ekipo bo vodil Bojan Zajc, igrali bodo v Ligi Ebel za mlajše igralce, ki se začenja že 1. septembra.

Tekma s Spartakom iz Moskve v petek v Mariboru je odpadla.
Povabilo smo sprejeli samo zaradi velikega imena nasprotnika, preprosto ne smeš reči ne. Imeli bi le štiri treninge na ledu, saj bomo ta teden trenirali le enkrat dnevno v dvorani, preostalo so suhi treningi. Nismo prav nič jezni, ker so odpovedali tekmo, saj je za nas bolje, da se najprej srečamo s Stavangerjem 12. avgusta, ko bomo že imeli nekaj treningov v nogah. Rusi so poslali dopis in se opravičili, prišli bodo najbrž prihodnje leto. Imajo omejitev desetih prijateljskih tekem, ki so jih že izkoristili, KHL pa izjem ne dovoli.

Aleš Mušič se je po dolgem premisleku odločil, da bo ostal.
Imel je možnost, da odide s trenerjem Hannujem Järvenpääjem v Beljak, a se je na koncu odločil, da ostane, sprejel je našo ponudbo. V novi sezoni bo naš najizkušenejši igralec.

Kakšne pogodbe imajo tujci?
Pogodbi s Scottom Freemanom in Andrewom Thomasom vsebujeta tudi možnost prekinitve, saj se je v Ligi Ebel spremenilo pravilo. Do začetka novembra lahko zamenjamo neomejeno število tujcev, ekipe lahko na začetku vzamejo tudi manj uveljavljene tujce in jih preizkusijo. V preteklih sezonah so bile dovoljene le tri menjave in Dunaj je lani že novembra ostal brez možnosti za spremembo v moštvu. Do prvega premora IIHF-a lahko preizkušamo igralce, potem pa ima vsaka ekipa na voljo še tri menjave, zato je letos v vseh ekipah več igralcev na preizkušnji. Pri nas sta to Freeman in Thomas.

Kako blizu je bil dogovor s Frankom Banhamom?
Izrazil je željo, da znova zaigra za nas. Še vedno je imel finančno previsoke želje, trener Mälkiä je ocenil, da bi pri teh letih težko držal ritem njegovega sistema.

Trener ostaja Finec, a Mälkiä ima popolnoma drugačen slog od Järvenpääja.
Že lani smo imeli ekipo, ki je bila v povprečju mlajša od 25 let. Tudi v letošnji sezoni je podoben položaj, Mälkiä je dokazal, da zna delati z mladimi igralci. Hekiki je zelo ambiciozen trener, hotel je ostati v Sloveniji in hitro je sprejel naše pogoje. Dejal je, da je lani šlo na Jesenicah skozi garderobo 38 igralcev, zato upa, da bo imel letos normalne pogoje za delo in bo lahko izpolnil cilje.

V Ljubljani se obetajo "nori" petki, saj bodo tekme košarkarske Evrolige prav tako na ta dan. Že 7. septembra, ko se začne Liga Ebel v Tivoliju, pa v Stožicah slovenski nogometaši gostijo Švico. Kako boste rešili te težave?
Mi že iščemo rešitve v tej smeri. Poslali smo že predlog na sedež Lige Ebel, da bi uvodno tekmo proti Dunaju odigrali že v četrtek. Škoda, da se je Evroliga premaknila na petek, bolje je bilo prej, ko so bile košarkarske tekme na sporedu v četrtek. Zdaj bomo poiskali rešitve, verjetno bodo tiste naše tri tekme na sporedu približno uro prej.