Hannu Järvenpää še vedno pogosto obišče Ljubljano. Od decembra 2009 do aprila 2012 je pri Olimpiji pustil neizbrisen pečat. Foto: MMC RTV SLO
Hannu Järvenpää še vedno pogosto obišče Ljubljano. Od decembra 2009 do aprila 2012 je pri Olimpiji pustil neizbrisen pečat. Foto: MMC RTV SLO
Jason Krog
39-letni Jason Krog je v bogati karieri v Ligi NHL igral za New York Islanderse, Anaheim. New York Rangerse, Vancouver in Atlanto. V Beljaku je dokazal, da je pravi velemojster hokeja. Foto: www.alesfevzer.com
Jean Philippe Lamoureux
Jean Philippe Lamoureux je v petek klonil dvakrat, a je zbral nekaj pomembnih obramb. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Petrik
Benjamin Petrik je po samostojni akciji v 28. minuti matiral Andyja Chioda. Foto: www.alesfevzer.com

Trenerji smo kot mleko, danes smo sveži, jutri pa smo že zanič.

Navijači Beljaka
Navijači Beljaka so se v Tivoliju veselili pomembne zmage v boju za končnico. Foto: www.alesfevzer.com


Ljubljančani so že dve leti prikovani na dno lestvice Lige Ebel, in kar težko je verjeti, da je bila slika popolnoma drugačna v sezoni 2011/12, ko je prav Järvenpää vodil odlično ekipo, ki se je prebila v polfinale. V končnici proti Sapi Fehervar in Linzu je bil Tivoli poln.
V Tivoliju ni več posebnega vzdušja
"Na Ljubljano in na dvorano Tivoli imam zares lepe spomine, a od spominov se ne da živeti in v Beljaku mi ne pomagajo prav veliko. Moram pa priznati, da se je precej stvari spremenilo v Tivoliju. Včasih je imel neko posebno vzdušje, zelo rad sem prihajal sem. Zdaj se ne veselim več tekem v tej dvorani," je v pogovoru za MMC v uvodu pojasnil finski strateg, ki je seveda opazil izjemno veliko praznih sedežev, saj se je na petkovi tekmi zbralo le 600 gledalcev.
Dahlem je pravi motivator
Zmaji so bili trn v peti Beljačanov v letošnji sezoni. Dva grenka poraza sta pošteno zamajala stolček finskega strokovnjaka. Šele decembra je Beljak ujel zmagovalni niz in se prebil v zgornji del lestvice. "V letošnji sezoni smo izgubili v Tivoliju z 1:4 in tudi doma proti Olimpiji s 3:6, torej v sezoni je izid v zmagah 2:2. Tisti prvi poraz v Ljubljani je pomenil začetek naših slabih iger in porazov. Ko nas je Olimpija premagala v naši dvorani, pa so zadeli kar petkrat v zadnji tretjini in prikazali verjetno najboljšo igro v celotni sezoni. Popolnoma zasluženo so zmagali. Olimpija ima kar nekaj zelo dobrih igralcev, Fabian Dahlem je naredil zelo veliko v letošnji sezoni. On je pravi motivator, zna izvleči maksimum iz teh fantov. Ne preseneča me, da ima Olimpija 28 točk, kar je precej več kot lani v rednem delu sezone," je poudaril Järvenpää.
Haydar in Krog odlična za garderobo
Pri Beljaku blesti vratar Jean Philippe Lamoureux, izstopata pa napadalca Darren Haydar (20 golov in 18 podaj) in Jason Krog (8 golov in 23 podaj). Oba kanadska veterana imata izkušnje iz Lige NHL, letošnjo sezono sta začela pri Medveščaku, kjer se nista izkazala, oktobra pa sta prišla v Beljak in popolnoma prerodila moštvo.
"Imamo zelo dobrega vratarja, to se je pokazalo tudi na tej tekmi. J. P. Lamoureux je obranil nekaj velikih priložnosti Olimpije. Krog in Haydar sta odlična tudi za našo garderobo. Bolj je pomembna tekma, bolj sta sproščena, in to prenašata tudi na soigralce. Res prava profesionalca. Vesel sem zmage, tudi moja žena in njena sestra sta si ogledali tekmo," je bil nasmejan finski strateg, ki pa ostaja na realnih tleh: "Najprej si moramo zagotoviti vstopnico za končnico, manjka nam še ena zmaga. Ne smem biti preveč zadovoljen, saj se lahko vse hitro obrne. Do konca je še pet krogov. V nedeljo nas čaka nov derbi s KAC-em. Dobili smo vse tri koroške derbije, štiri zmage v eni sezoni pa se zgodijo zelo redko. Celovčani bodo zelo motivirani, saj imajo še vedno možnosti za končnico."
Trenerji smo kot mleko
To je njegova tretja sezona na klopi beljaških orlov. Predlani je v četrtfinalu izgubil z Linzem na sedmi tekmi, lani je izločil Dunaj in nato v polfinalu moral priznati premoč Bolzanu, a očitno tudi to ni dovolj.
"Moram priznati, da je to zame izjemno težka sezona. Beljak je precej manjše mesto od Ljubljane, poleg hokeja se v športu ne dogaja veliko. Vse oči so uperjene v naše tekme, navijači si želijo, da bi še presegli lanski uspeh, ko smo se prebili v polfinale Lige Ebel. Ko nam na začetku letošnje sezone ni šlo in smo bili v spodnjem delu lestvice, sem se naposlušal kritik. Trenerji smo kot mleko, danes smo sveži, jutri pa smo že zanič. Točno to se mi je zgodilo v letošnji sezoni," je svoj položaj slikovito orisal Finec.

V težkih trenutkih na sprehodu in kavi v Ljubljani
"V takih trenutkih potrebuješ kakšen dolg sprehod, a seveda ne v Beljaku, kjer bi me na vsakem koraku spoznali in verjetno bi se naposlušal marsikaterih kletvic po seriji porazov. Moral sem zapustiti Beljak in odpeljal sem se v Ljubljano, ki jo seveda dobro poznam. V središču mesta se sredi letošnje sezone usedel na kavico, užival v utripu mesta in si zbistril misli pred naslednjimi tekmami. V Ljubljani me nihče ni prepoznal, nihče me ni nadlegoval. Večkrat sem prišel in očitno je pomagalo, saj smo decembra nanizali številne zmage," je dodal Järvenpää.
Tudi pri Olimpiji mu je že gorelo pod nogami
Tudi pri Olimpiji je bil v sezoni 2011/12 že blizu odhoda. Po porazu na Jesenicah 26. decembra 2011 (5:4) se mu je tresel stolček. "Dobro se še spomnim tistih praznikov v Ljubljani pred tremi leti. Po porazu na Jesenicah sem bil na izhodnih vratih, pa smo potem doma premagali vodilni Linz in vse se je obrnilo na bolje. Osvojili smo tretje mesto v Ligi Ebel. Včasih je po težkih porazih težko vse skupaj razumeti, tak je pač trenerski poklic," je pojasnil dogajanje izpred treh sezon.
V Tivoliju potrebne korenite spremembe
Seveda smo hitro vprašali, ali obstaja kakšna možnost, da bi se vrnil v Tivoli v naslednjih letih. "Pri Olimpiji se bodo morale zgoditi korenite spremembe. Če bi se zamenjal direktor kluba, bi si lahko predstavljal vrnitev. Vsekakor bi se s tem postavili temelji za pogovore. Vsi, ki se gibljejo v hokejskih krogih v Ligi Ebel, dobro vedo, o čem govorim," je Finec dal jasno vedeti, da je največja težava direktor Matjaž Sekelj.
Mimo je prišel kapetan Aleš Mušič, ki je pod vodstvom Järvenpääja doživel najboljšo sezono v karieri. 21 golov in 27 podaj je bil pred tremi leti res izjemen izkupiček. "Se vidimo v končnici," je izstrelil finski strokovnjak. Za Olimpijo bi bil to sanjski dosežek, resničnost pa je žal precej drugačna ...

Trenerji smo kot mleko, danes smo sveži, jutri pa smo že zanič.