Hokej
Dejan Kontrec in Ivo Jan
Pred HZS-jem in Ivom Janom je izziv, kako najbolje pripraviti in sestaviti reprezentanco za aprilsko svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, kjer bo cilj vrnitev v elitno divizijo. Foto: Reuters
VIDEO
Ivo Jan: Brez rezultatske...
VIDEO
Jan bo v Minsku računal n...

Dodaj v

Jan: Prva naloga, da fantje pridejo z veseljem v reprezentanco

"Mlade je treba uvesti in vreči v vodo, da bodo splavali."
6. november 2018 ob 10:07
Jesenice - MMC RTV SLO, STA

Ivo Jan je pred novo sezono prevzel mesto selektorja slovenske hokejske reprezentance. Nekdanji odlični igralec je že nekaj let v trenerskih vlogah, zdaj se bo na turnirju v Belorusiji prvič preizkusil kot prvi trener reprezentance.

Jan se je na prvem zboru slovenske izbrane vrste na Jesenicah poudaril, da kakšnega posebnega strahu zaradi nove vloge ni: "Ni še kakšnega posebnega vznemirjenja. To jemljem kot službo, ki jo opravljam zadnjih šest let. Zavedam se odgovornosti, ki jo prinaša mesto selektorja, ne bom pa zganjal neke panike in upam, da pritiska ne bo," je dejal o morebitnih pritiskih oziroma tremi v selektorski vlogi.

V Minsk po dokazovanje, mogoče tudi za SP
Pravi, da se s tekmeci na turnirju Evropskega izziva (EIHC) v Minsku vsaj zdaj še ne bo obremenjeval, analize nasprotnikov bodo prišle na vrsto šele pred odločilnim delom sezone, aprilskim svetovnim prvenstvom v Astani, glavnem mestu Kazahstana. V Belorusijo, kjer bodo od četrtka do sobote igrali tekme proti Belorusom, Latvijcem in Francozom, pa potuje precej pomlajena zasedba s številnimi novinci.

"Reprezentanca je mlajša kot ponavadi oziroma bolj neizkušena. Glavni razlog je, da nimamo velikega izbora reprezentantov, zato je treba počasi uvajati mlajše in jim dati priložnost. Turnir v Minsku bo zelo kakovosten z močnimi ekipami. Cilji so, da se fantje dokažejo, naberejo novih izkušenj in spoznajo moje delo, na kakšen način želimo delati. Ne gremo pa tja zato, da bi osvojili prvo mesto. Ni pa izgovorov, tja gremo zelo motivirani," o mladosti ekipe razmišlja Jan.

Igralci ga že poznajo, predvsem brez prisile in pritiska
Pred dvema letoma je že bil pomočnik selektorja, zdaj bo prvič v glavni vlogi. Tudi zato, meni Jan, ne bo težko navezati stika z igralci. "Fantje so me že spoznali, kako delujem. Že takrat sem veliko komuniciral z igralci, tisti, ki me poznajo, vedo, da sem tak vedno. Zdaj sem takšen kot selektor in upam, da jih ne bo sram ali strah vprašati karkoli," pravi Jan.

Poudaril je, da je zanj najbolj pomembno, da reprezentanca za nikogar ne pomeni pritiska ali prisile. "Moja prva naloga je poskrbeti, da fantje sem pridejo z veseljem, da si želijo igrati, ne pa zato, da jim ne bi očitali, da niso zraven. Vsi, ki so tu, so pokazali veliko željo. Prepričan sem, da bomo naredili vse in da bodo na ledu dali vse, kar imajo v sebi."

Jeglič skoraj že nazaj v reprezentci
Novembrski turnir je že sicer priložnost za preizkus mlajših in neuveljavljenih igralcev, tudi zato je Jan po dogovoru nekaterim izkušenim članom dal prosto, nanje pa bo seveda računal v pomembnejšem delu sezone. Ni pa veliko manjkalo, da bi že zdaj zaigral Žiga Jeglič, povratnik po polletni dopinški kazni. "Žiga je bil pripravljen igrati, bili smo blizu temu, da bi prišel že na ta zbor, žal se je zapletlo s potnim listom, če tega ne bi bilo, bi bil danes z nami," je o Jegliču, ki si je po izteku kazni našel nove-stare delodajalce pri Slovanu Bratislavi, dejal selektor.

V zasedbi ima tokrat tudi precejšen delež igralcev iz obeh najmočnejših domačih klubov, a ne le zaradi načrtnega preizkušanja mladih: "Če izvzamemo jedro nosilcev reprezentance, drugih v tujini ni in naslednje jedro reprezentance igra doma, v Ljubljani in Jesenicah. Treba jih je uvesti in vreči v vodo, da bodo splavali. Ta turnir pa je idealna priložnost. Če starejši ne bodo dali od sebe tistega, kar pričakujemo, bodo pač morali namesto njih vskočiti mladi."

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
Arso
# 06.11.2018 ob 11:04
Druga naloga igralcev je, da častno zastopajo
Slovenijo in pustijo srce na ledu.

Tretja naloga igralcev je, da ostane reprezentanca
članica 1.divizije.
Samo Zakes
# 06.11.2018 ob 10:51
Držim pesti.
Arso
# 06.11.2018 ob 11:29
kurjac

Ti pa res moraš vsemu oporekati in vsakemu replicirati.
Ne zdržiš, kajne? Pa, če imaš prav, ali napak.
qwatebriga
# 07.11.2018 ob 12:08
frenk666
Matr kurjac..
Si pa Musica postavil naravnost ob bok Ticarja,Rodmana,Jeglica..Edinga konstantnega Khl-ovca Sabolica ,pa si sploh pozabil omeniti..pa Razo,Verlica,Kranjca,Kovacevica..vse produkti ebel lige. Sem navijac Olimpije in ce dam mal dol zelena ocala, Music ni bil nikoli noben presezek glede igre,predvsem tukaj mislim v ofenzivnem smislu in je praviloma bil clan 4linije..je pa res specialist za igro z igralcem manj..
Ce se kaj spoznas na sport ,potem ves ,da lahko v obrambi vsak solidno igra,ce je le borben in discipliniran,za v napad pa poleg tega rabis tudi talent in ucinkovitost..


Carski zapis res. Plus... oz po novem zvezdica.
Hockeyone
# 07.11.2018 ob 09:19
Eni še kar sanjate tujski EBEL...kaj vam ni jasno. Za tak "hec" moraš imet 2M € (ok pri nas bi se dalo mogoče z 1,5M speljat) in predvsem poštene in sposobne ljudi v klubu in okrog njega. V Sloveniji pa vemo kako to gre (klub je praviloma molzna krava za razne pijavke)... :x

Zelenim Zoki in država (zaenkrat) več ne da kot 600K, rdečim pa rus noče bolj mošnje odpret, manjši sponzorji pa tudi nočejo bolj tošla odpret, saj imamo takšno davčno zakonodajo, da športa ne podpira...

nažalost...
gigi76
# 07.11.2018 ob 16:47
Pa smo spet pri zelenih in rdečih...bog vam pomagaj....Mušič je precej soliden igralec in hkrati koristen in priznati je treba, da je odlično odigral vlogo, ki mu je bila namenjena in to je to, da se pa nekateri stalno norca delate je pa pod kritiko....zakaj pa o Goličiču nič ne napišete in še nekaj je takšnih...vsi fantje dajo maksimum na poziciji, ki se od njih pričakuje.
Malo se zamislite nad komentarji.....
frenk666
# 07.11.2018 ob 00:18
Matr kurjac..
Si pa Musica postavil naravnost ob bok Ticarja,Rodmana,Jeglica..Edinga konstantnega Khl-ovca Sabolica ,pa si sploh pozabil omeniti..pa Razo,Verlica,Kranjca,Kovacevica..vse produkti ebel lige. Sem navijac Olimpije in ce dam mal dol zelena ocala, Music ni bil nikoli noben presezek glede igre,predvsem tukaj mislim v ofenzivnem smislu in je praviloma bil clan 4linije..je pa res specialist za igro z igralcem manj..
Ce se kaj spoznas na sport ,potem ves ,da lahko v obrambi vsak solidno igra,ce je le borben in discipliniran,za v napad pa poleg tega rabis tudi talent in ucinkovitost..
Se pa strinjam,da je ta ahl liga, nazalost res pokop slo hokeja,za katerega pa ima ogromne zasluge tud hzs,katera je vse storila ,da slo rivala igrata v isti ligi,
namesto da bi bil interes in cilj hzs, liga ebel za oba kluba..
nacionale
# 06.11.2018 ob 12:09
Prav je, da tokrat priložnost dobijo mladi. Bomo pa videli kako pomlajena reprezentanca bo na SP. Pa ne zato, ker si Jan tega ne bi želel, ampak ker si tega ne bo mogel privoščiti. V pomladitev reprezentance bi šli že prejšnji selektorji, ampak če nimaš mlajših, ki bi lahko vsaj približno nadomestili starejše igralce je to problem. Kranjc, Robar, Rodman in Mušič bi lahko zaključili reprezentančne kariere, večje pomladitve pa ne pričakujem.
zamudnik
# 06.11.2018 ob 21:06
Večji izziv bo obramba - Gregorc, Kovačevič, Podlipnik naj bi bili nosilci. Pretnar, Pavlin in Vidmar so nasprotje pomladitve in nikoli niso bili stebri obrambe.

Je pa Pavlin po koeficientu +/- v svojem klubu za vse ostale, morda z izjemo Buda, kar profesor. Res je sicer, da igra samo v prvi (po moči torej drugi) češki ligi in tam v najboljši ekipi, pa vseeno mora nekaj znati, da mu vztrajno podaljšujejo pogodbo. Najslabša tekma, ki jo je imel v zadnjih letih, je bila verjetno tista njegova prva (in reprezentančna druga) na lanskem SP-ju, a to pripisujem določeni meri nervoze in izpadu iz igralnega ritma, saj v klubu igra non-stop in z eno največjih minutaž, v reprezentanci pa je imel vlogo sedmega beka in na prvi tekmi prvenstva sploh ni zadrsal na led, če se prav spominjam.
Rene_Artois
# 06.11.2018 ob 13:21
Repe in Podlipnik sta bila zelo vesela vpoklica. :-D Za reprezentanco "poškodovana"- za klub igrata.
nacionale
# 06.11.2018 ob 11:58
Arso,
vsak ima pravico povedati svoje mnenje. Tudi ti imaš tvoj prav, pa misliš, da se vsi strinjamo iz tvojim mnenjem?
frenk666
# 07.11.2018 ob 16:31
Kurjac..
Jaz nimam cist nic proti Musicu in spostujem njegovo kariero, vendar je vse kar sem zapisal res.
On je bil stalni clan repke vendar s poudarkom na posebne naloge,predvsem defenzivne in normalno je da so ga selektorji radi uvrscali v repko.
Da ga ne bi omenjal.z zgoraj omemjenimi ,je pa bilo misljeno predvsem v statisticnem doprinosu igralca.
kurjac
# 07.11.2018 ob 11:33
frenk
Sm napisu itd.upam da razumes kaj pomen itd...sm pa namenoma dal Musica poleg da vidm kok se vs bo oglasl in glej zmer se edn najde k hoce bit pametn .....
Ce pogledava vse tiste selektorje kateri si neki z repko dosegl Kopitar je prvi pa Nik itd .potem je cudn da so vzel v repko Musica .
Kr mirn bod upam da je Ales zakljucu z repko .
Janko1973
# 06.11.2018 ob 21:55
...pa če imaš prav ali napak, kakopak.
kurjac
# 06.11.2018 ob 15:18
arso
Ti se tud vsakic oglasas . .sm spet narobe napisu ? Realnost je pac taksna da je vsm jasn da se bliza cs ko bomo trepetali za obstanek v b grupi .. Jst zelim fantom da do tega neb prsl se pa bojim da ne bomo vec vidl O.I .pa tud elite ne ...krivec za nastalo situacijo pa je v veliki vecini ta kmacka liga iz katere igralcev kakrsni so bli Ticar , Jeglic , Robar, Music , Rodman itd.. ni v stanju narest ..zal je to realnost ..
Tud selektor ni pravi ker je premehk tko kot je bil Nik ...vzrok za neuspeh v Franciji je bil ravno .selektor in 2 tabora .katera si pa loh misls .... ..upam da se motim ......
nacionale
# 06.11.2018 ob 12:56
V napadu se bo v bistvu iskalo četri napad. Večji izziv bo obramba - Gregorc, Kovačevič, Podlipnik naj bi bili nosilci. Pretnar, Pavlin in Vidmar so nasprotje pomladitve in nikoli niso bili stebri obrambe.
kurjac
# 06.11.2018 ob 11:15
arso
Bodi realn ... normaln da vsi to zelimo ..bo pa zelo zelo tezko ker je S.P sele konc aprila ...sej ves pauza je predolga ..
Kaj bo pa Jan naredu ? no sej smo ga ze vidl kot trenerja ..
Kazalo