V slovenskem hokeju se vedno kaj zaplete. Letos je dvorana Podmežakla ostala brez uporabnega dovoljenja, zato na tretji tekmi finala ni bilo gledalcev. Foto: Iztok Novak
V slovenskem hokeju se vedno kaj zaplete. Letos je dvorana Podmežakla ostala brez uporabnega dovoljenja, zato na tretji tekmi finala ni bilo gledalcev. Foto: Iztok Novak
Železarjev niso zmotile težave z dvorano Podmežakla in so v finalni seriji s 4:0 v zmagah odpravili Tilio Olimpijo. Foto: Iztok Novak

Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger je prepričan, da ima zaprtje dvorane politično ozadje. Na novinarski konferenci je pojasnil, da se je začelo zapletati, ko je policist inšpekcijskim službam podal prijavo o uporabi nove vzhodne tribune brez dovoljenja. "22. februarja smo doživeli, kar si niti v sanjah nismo znali predstavljati, to je zaprtje dvorane v celoti. Inšpektorat za okolje in prostor je ugotovil, da tudi stari del dvorane, ki se je gradil vse od leta 1953, nima uporabnega dovoljenja."

Občina se je oprla na dovoljenje iz leta 1997
Zagotovil je, da ni vedel, da dvorana dovoljenja nima in da občina v letih 2003 in 2005, ko je bilo izdano uporabno dovoljenje za gostinski del in fitnes, ni izkoristila možnosti za legalizacijo objekta, zgrajenega pred letom 1967. Zato se je občina, ki je na vrhuncu hokejske sezone potrebovala hitro rešitev za ponovno odprtje dvorane, oprla na gradbeno dovoljenje iz leta 1997.

Ena tekma finala pred praznimi tribunami
Na podlagi tega dovoljenja je bil 6. aprila opravljen tehnični pregled, pri katerem so bile ugotovljene še nekatere pomanjkljivosti, vendar so jih pristojni namesto v roku 60 dni odpravili v dveh dneh ter tako omogočili pridobitev uporabnega dovoljenja in odprtje dvorane za četrto tekmo finala državnega prvenstva v hokeju. Tretjo tekmo so hokejisti Jesenic in Olimpije odigrali pred praznimi tribunami.

Škode za 80 tisoč evrov
V mesecu in pol, ko je bila dvorana zaprta, je nastalo za okrog 80 tisoč evrov škode, od tega okrog 11 tisoč evrov zaradi preselitve tekmovanja v drsanju Triglav Trophy in dvakrat po 35 tisoč evrov zaradi derbijev med Olimpijo in Acronijem, je povedala vodja oddelka za družbene dejavnosti in splošne zadeve na jeseniški občini Petra Dečman.

"Primanjkljaj je v blagajni hokejskega kluba Acroni Jesenice, vendar bomo v dogovoru s klubom, Zavodom za šport in občino ta primanjkljaj rešili, ker smo vsi skupaj vpleteni v to zgodbo," je poudaril Mencinger. Zadovoljen je, da so nastali položaj hitro rešili, sam pa odgovornost zanjo prevzema zaradi svoje županske funkcije.

Lotili so se ravno Podmežakle
Pojasnil je, da so vzhodno tribuno brez dovoljenja odprli zaradi pritiska javnosti. "Nekaj časa se je nabiralo in mislim, da so bili nekateri pod hudimi pritiski in mogoče je bila sprejeta tudi kakšna odločitev, ki ni bila pravilna," je priznal župan, ki pa meni, da za zaprtjem celotne dvorane stojijo politični nameni, a ni želel izdati širšega konteksta političnega ozadja zaprtja Podmežakle. V državi je po njegovem mnenju vrsta objektov, ki že dolgo delujejo brez uporabnega dovoljenja, pa jih zato inšpekcija ne zapre.

Leta 2013 bo dvorana v ponos Sloveniji
Urejanje dvorane se medtem nadaljuje. Letos se bo začela izgradnja dodatnega stopnišča in garderob, naslednje leto bo sledila obnova preostale strehe, razsvetljave in ventilacije. Leta 2013 pa bo dvorana pripravljena, da bo gostila eno od predtekmovalnih skupin evropskega prvenstva v košarki, kar je po Mencingerjevem mnenju velika priložnost za promocijo celotne regije.

Tedaj bo imela dvorana 4.500 sedežev, da bo zadostila kriterijem prvenstva, pa bo nameščenih še tisoč pomožnih sedežev. "Tako bomo na Jesenicah resnično dobili dvorano, ki bo v ponos celotni Gorenjski in Sloveniji," je prepričan Mencinger, ki še pred začetkom letošnje hokejske sezone pričakuje, da bo vendarle uporabno dovoljenje pridobila tudi vzhodna tribuna.