V boju za najkoristnejšega igralca celotne končnice novinarji v Severni Ameriki (glasujejo člani Združenja hokejskih piscev) izpostavljajo tri imena: Anže Kopitar in Drew Doughty pri Los Angelesu ter Henrik Lundqvist pri NY Rangersih. Foto: Reuters
V boju za najkoristnejšega igralca celotne končnice novinarji v Severni Ameriki (glasujejo člani Združenja hokejskih piscev) izpostavljajo tri imena: Anže Kopitar in Drew Doughty pri Los Angelesu ter Henrik Lundqvist pri NY Rangersih. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist (NY Rangers)
Če Kralji dominirajo v strelskih kategorijah, pri vratarskih prevladuje "kralj" Henrik Lundqvist, glavni adut Newyorčanov za zmago v dvoboju z Losangelešani. Foto: Reuters

Stavnice v Las Vegasu pravijo, da je Los Angeles favorit (kvota 1,67), medtem ko NY Rangersi prinašajo lep dobiček (kvota 2,5).

Brad Richards in Ryan McDonagh (NY Rangers)
Kingsi imajo kar pet igralcev (Kopitar, Carter, Gaborik, Williams in Doughty), ki imajo 15 točk ali več. Pri Rangersih vodi trojica St. Louis, McDonagh, Stepan s 13 točkami, a ima kar osem igralcev vsaj deset točk. Foto: Reuters
Marian Gaborik
Gaborik je skoraj štiri leta igral za Rangerse in dvakrat dosegel več kot 40 golov, a se je nato znašel v nemilosti prejšnjega trenerja Johna Tortorelle. Posledično je bil zamenjan v Columbus, od koder se je letos preselil v Los Angeles. Blue Jacketsi so leta 2012 prispevali Kraljem že Jeffa Carterja, velik pečat pa je v Ohiu pustil Rick Nash. Foto: Reuters
Marty St. Louis na materinem pogrebu
Marty St. Louis je vdihnil Rangersom novo življenje, kar je bilo očitno med končnico, ko se je celotno moštvo udeležilo pogreba njegove matere France, ki je nenadno umrla pri 63 letih. Tragično zgodbo ima tudi strelec dveh velikih golov v končnici Dominic Moore, ki zaradi smrti žene ni igral hokeja leto in pol. Foto: Reuters
Jonathan Quick in  Logan Couture
Jonathan Quick je katastrofalno začel končnico in je tudi v dvoboju s Chicagom kazal znake šibkosti, a je vedno odgovoril s kakšno veliko in ključno obrambo. Foto: Reuters
Derek Stepan (NY Rangers) - David Desharnais (Montreal Canadiens)
Poškodbe pomembno vplivajo na razvoj dogodkov v končnici in oba finalista sta presenetljivo zdrava: prvi center Rangersov Derek Stepan kljub zlomljeni čeljusti igra z zaščitno masko, zaradi kazni je za celotni finale izgubljen Danny Carcillo, branilec John Moore mora odsedeti še eno tekmo. Pri Kingsih se vrača branilec Robyn Regehr. Foto: Reuters
Daniel Alfredsson, Erik Karlsson in Erik Karlsso (Švedska) - Anže Kopitar (Slovenija)
Anže Kopitar je letos na velikem odru enkrat že priznal premoč Henriku Lundqvistu, ko je Švedska v Sočiju izločila Slovenijo. A tokrat se mu lahko oddolži, pri čemer je Rangersom v karieri na devetih tekmah zabil 3 gole in prispeval 5 podaj. Foto: Reuters

Veliki finale hokejske sezone v boju za naslov prvaka Lige NHL prinaša obračun med kluboma iz dveh največjih mest ZDA, pri čemer so se oboji pošteno potrudili in naigrali, kar napoveduje zanimiv obračun za Stanleyjev pokal, ki bi se lahko še drugič v treh letih znašel tudi v Sloveniji, še zlasti, če bo Anže Kopitar (5 golov in 19 podaj na 21 tekmah) ostal najučinkovitejši hokejist končnice.

Ponočujte in navijajte z MMC-jem
Finale Stanleyjevega pokala 2014 bomo zaradi AK11 in velikega zanimanja slovenske javnosti podrobno pokrili tudi na MMC-ju z novicami "v živo", odzivi in napovedmi, v sredo prihaja Športni SOS. In ne pozabite, spet je tu na Twitterju tudi #stane!


Finalista igrala dolge serije

Los Angeles Kings so postali prvak Zahoda po maksimalnih in s tem rekordnih 21 tekmah, pri čemer so vse tri sedme tekme dobili v gosteh, zadnjo proti branilcu naslova Chicagu celo v podaljšku. New York Rangers so za krono Vzhoda odigrali le tekmo manj, a ravno proti Montrealu (4:2) v finalu Vzhoda, kar jim je prineslo dodatne tri dneve prepotrebnega počitka.

Drugič Kralji ali petič Rangerji?
A ker so "modrosrajčniki" presenečenje končnice in so predlanski prvaki v rednem delu tudi osvojili več točk, so zdaj Kralji nesporni favorit za naslov, ob tem pa še uživajo prednost domačega ledu, kar pa Newyorčanov niti malo ne moti, saj so si ravno kot domnevno podrejeno moštvo priborili prvi finale po 20 letih. Leta 1994 so sicer Rangersi četrtič osvojili Stanleyjev pokal in po 54 letih prekinili urok.

"Kralji preobratov" v nehvaležni vlogi
Kralje se je letos že večkrat odpisalo: po 0:3 v zmagah proti San Joseju, po 2:3 v zmagah proti Anaheimu in po hitrem zaostanku z 0:2 na sedmi tekmi z branilci naslova, Chicagom. "Smo kot kakšni ščurki," je vztrajnost in nepopustljivost moštva opisal veliki junak nedeljskega podaljška, branilec Alec Martinez. A "kralji preobratov" so zdaj v nehvaležni vlogi stavniških favoritov in moštva, ki mora upravičiti prevlado Zahoda nad Vzhodom.

V rednem delu zmagi gostom
Letos sta se moštvi srečali dvakrat že na samem začetku sezone, pri čemer so oboji slavili v gosteh. Na drugi tekmi rednega dela so bili Rangersi v Staples Centru boljši s 3:1 (dva gola Brad Richards), sredi novembra v Madison Square Gardnu pa je z edinim golom odločil Tyler Toffoli.
Gre za tretji medsebojni dvoboj v končnici. Leta 1979 in 1981 so v popolnoma drugačnem NHL-u obakrat slavili Rangersi (3:0 in 3:1).


LA zdaj paradoksalno najučinkovitejši

Varovanci Darryla Sutterja so bili po 82 tekmah rednega dela najboljše obrambno moštvo lige, a v končnici so postali najučinkovitejši klub (3,48 gola/tekmo), kar je bila ahilova peta rednega dela, medtem ko obrambno zdaj še zdaleč niso več neprebojni. Vratar Jonathan Quick (90,6 %) je daleč od fantastične forme iz šampionskega pohoda 2012, a zna 28-letni Američan z obrambami v pravem trenutku še vedno poskrbeti za preobrat.

Glavni adut Kalifornijcev je izredna centrska linija Anže Kopitar - Jeff Carter (9+13) - Jarret Stoll - Mike Richards. Glavna nosilca igre in s tem tudi kandidata za najkoristnejšega igralca (MVP) končnice ostajata AK11 in Drew Doughty (4+12/21). Napad sicer še zdaleč ni odvisen od slovenskega centra, a po dvobojih z Joejem Thorntonom, Ryanom Getzlafom in Jonathanom Toewsom se Kopiju obeta na papirju najlažje delo. Dvakratni olimpijski zmagovalec ima v obrambi izjemno podporno zasedbo, ki se bo okrepila še z zdravim Robynom Regehrom.

Hitrost, štirje napadi in ogromna želja
Newyorčani so presenetljivo, a zasluženo v finalu, pri čemer jih žene močan čustveni zanos. Z izredno hitrostjo in prav tako uigranimi štirimi napadi si delijo strelsko breme, novi trener Alain Vigneault je sprostil igralce, hkrati pa obdržal trden obrambni sistem, ki temelji na požrtvovalnem blokiranju strelov, s preostankom pa se bori MVP Rangersov Henrik Lundqvist (92,8 %).

Zgled na ledu daje veteran Martin St. Louis (6+7/20 tekmah), ki je po nenadni smrti matere sredi serije s Pittsburghom ostal v moštvu in popeljal "modrosrajčnike" iz brezna zaostanka z 1:3. Ključna je bila tudi ozdravitev Chrisa Kreiderja (4+6/10 tekmah), strelsko se je odprlo Ricku Nashu (3+7), svoje dodajata centra Derek Stepan (5+8) in veteran Brad Richards (5+6). Branilec Ryan McDonagh (3+10) postaja superzvezdnik, ki je v finalu Vzhoda zasenčil P. K. Subbana. Ob sebi ima Dana Girardija, za njim prihaja Marc Staal; oba sta prava stroja za blokiranje strelov.

Se je Vigneault leta 2012 naučil lekcije?
Pri posebnih postavitvah ima Los Angeles smrtonosno igro z igralcem več, medtem ko je to hiba New Yorka (25,4 % - 13,6 %), zato pa Rangersi blestijo ob igri z igralcem manj (81,2 % - 85,9 %). Pri igri z igralcem manj ima glavno besedo Bryan Boyle, nekdanji "kralj", ki je na Manhattnu postal nepogrešljivi del moštva. Zadnje je bil v zadnjih tednih tudi Danny Carcillo, ki je začel sezono v dresu Kingsov, a bo zdaj kot član Rangersov zaradi suspenza na desetih tekmah le gledalec.

Trenersko se Sutter in Vigenault dobro poznata, saj je ravno "veseli rančar" zadal hud udarec Vigenaultu, ko je z Vancouvrom, takrat podprvakom in najboljšim moštvom rednega dela, že v 1. krogu izgubil z osmopostavljenim Los Angelesom, ki je nato osvojil svoj prvi naslov prvaka.

X-faktorja: Evropejca ...
In prišli smo do najbolj motiviranega igralca finala ravno med tema dvema kluboma. Prvi strelec končnice z 12 goli, Marian Gaborik, je bil skoraj štiri leta "ranger", a je bil nato kljub strelsko dobrim predstavam zamenjan v Columbus kot zvezdnik, ki noče igrati obrambe. Ravno 32-letni Slovak v navezi s Slovencem Kopitarjem bi moral biti zdaj ključ LA-ja do drugega naslova v treh letih.

A tu je medijsko prvi zvezdnik finala - Henrik Lundqvist. 32-letni Šved, ki igra najboljšo končnico kariere, v kateri je osvojil že vse razen "staneta". In zdaj lahko kot prvi igralec na papirju podrejenega moštva s skalpom favorita postane eden izmed legendarnih vratarjev Lige NHL. S tem bi tudi več kot upravičil svoj vzdevek "Kralj".

... ali pa kar Slovenec
Skratka, napoveduje se spektakularen finale, v katerem bo soj žarometov uperjen v 26-letnega hrusta iz Hrušice, kar bo tudi v času nogometne norije pred zaslone prikovalo številne ljubitelje hokeja v Sloveniji. Uživajmo in ne pozabimo, na koncu je lahko "kralj" le en!

Napoved: skoraj bogokletno bi bilo zdaj ne napovedati serije s sedmimi tekmami - po sedmih tekmah Los Angeles Kingsov.


FINALE STANLEYJEVEGA POKALA 2014

Prva tekma, četrtek ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

Druga tekma, nedelja ob 1.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

3. tekma, torek, 10. junija ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

4. tekma, četrtek, 12. junija ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

--- morebitne tekme ---
5. tekma, sobota, 14. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

6. tekma, torek, 17. junija, ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

7. tekma, četrtek, 19. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Stavnice v Las Vegasu pravijo, da je Los Angeles favorit (kvota 1,67), medtem ko NY Rangersi prinašajo lep dobiček (kvota 2,5).