Tako prekaljeni branilec Matt Greene (št. 2 - leta 2006 je igral v finalu Stanleyjevega pokala z Edmontonom) kot branilec - novinec Slava Vojnov sta dosegla sploh prva gola v NHL-končnici. Foto: Reuters
Tako prekaljeni branilec Matt Greene (št. 2 - leta 2006 je igral v finalu Stanleyjevega pokala z Edmontonom) kot branilec - novinec Slava Vojnov sta dosegla sploh prva gola v NHL-končnici. Foto: Reuters
Jonathan Quick (LA Kings) - Alexander Steen (St. Louis Blues)
Jonathan Quick (1,49 GAA; 95,5 %) postaja vroč kandidat tudi za osvojitev lovorike Conn Smythe - priznanja za najkoristnejšega igralca končnice. Foto: Reuters

Po skalpu prvopostavljenega Vancouvra se je 2. krog boja za Stanleyjev pokal začel po okusu navijačev Kingsov. Ključen trenutek tekme se je zgodil ob koncu 2. tretjine pri izidu 1:1, ko je Dwight King grdo zbil prvega branilca Bluesov Alexa Pietrangela. Toda namesto da bi "note" kaznovale poškodbo svojega strebra obrambe, so prejele gol ob igralcu več.

Anže Kopitar je uradno izgubil buli z Davidom Backesom, toda plošček je pobral kapetan gostov Dustin Brown in odrsal v hitre protinapad, Brian Elliott je njegov "shorthanded" poskus ubranil, ne pa tudi strela branilca Matta Greena, ki se je znašel pred njegovimi vrati.

Kritizirani Penner podal in zadel
Na začetrku tekme je blestel Jonahtan Quick (28 obramb), ki ga je St. Louisu uspelo premagati le v 10. minuti, ko je Pietrangelo sprožil z razdalje, plošček pa je večkrat spremeni smer, nazadnje od Backesa. Sedem minut zatem je izenačil branilec Slava Vojnov, potem ko ga je na drugi vratnici lepo našel Dustin Penner. Ravno ta med sezono ostro kritizirani napadalec je v zadnji minuti postavil končni izid, ko je zadel v prazno mrežo, a z izjemnim biljardnim/snookerskim udarcem od ograje!

"Velika zmaga. Uživati moramo v njej za pet minut, nato pa se moramo zbrati za ponedeljek," je bil kratek in iskren Quick, ki je z 1,49 prejetega gola na tekmo in 95,5 odstotka ubranjenih strelov najzaslužnejši za dobre predstave LA v letošnji končnici.

Holtby prejel tri gole le s 14 streli
Na prvi tekmi večera so NY Rangersi v zadnji tretjini strli odpor Washingtona. Na tekmi, na kateri je skupaj bilo le 32 strelov v okvir vrat, je ob koncu odpovedala zbranost Bradna Holtbyja, velikega junaka zmaga Capitalsov nad prvaki Bruinsi. V 47. minuti je novinec Chris Kreider pri 1:1 pobegnil obrambi in z "raketo" prestrelil nemočnega Holtbyja. Za 21-letnega Američana je bila to šele 6. tekma v ligi NHL, potem ko je na začetku aprila s kolidžem Boston osvojil študentsko prvenstvo NCAA. Minuto in pol zatem je svoje mojstrstvo pokazal še Brad Richards in uvodna tekma polfinala Vzhoda je bila odločena (3:1).

Liga NHL, 2. krog končnice

Zahod:

ST. LOUIS (2) - LOS ANGELES (8) - 0:1
1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Backes 10.; Vojnov 17., Green 39., Penner 60.
Obrambe: Elliott 26; Quick 28.

Vrhunci tekme St. Louis - Los Angeles

Nedelja:
PHOENIX (3) - NASHVILLE (4) - 1:0

Vzhod:

Sobota
:
NY RANGERS (1) - WASHINGTON (7) - 1:0
3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Anisimov 13., Kreider 47., Richards 49.; Chimera 20.
Obrambe: Lundqvist 17; Holtby 11.

Zmagovita raketa novinca Kreiderja

Nedelja:
PHILADELPHIA (5) - NEW JERSEY (6) - 0:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.