Predsednik SŽ Olimpije Miha Butara in direktor Jože Kovač se veselita januarskih izzivov. Naslov državnega prvaka je jasen cilj, velik presežek pa bi pomenil četrtfinale Lige IceHL. O tem se v Tivoliju še ne sme govoriti preveč glasno. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik SŽ Olimpije Miha Butara in direktor Jože Kovač se veselita januarskih izzivov. Naslov državnega prvaka je jasen cilj, velik presežek pa bi pomenil četrtfinale Lige IceHL. O tem se v Tivoliju še ne sme govoriti preveč glasno. Foto: www.alesfevzer.com

Navijači so predsednika vzeli za svojega, pripravili so mu nepozaben večer za rojstni dan konec novembra. Hokejska tekma Lige IceL je po dolgem času znova postala dogodek v prestolnici. Odločilne tekme v letošnji sezoni še prihajajo, in Butara upa, da bodo spomladi omejitve manj stroge. Tivoli bo kmalu poln, če bodo lahko prodajali vse razpoložljive vstopnice.

Zmaji po 27 odigranih tekmah v Ligi IceHL zaostajajo le za Salzburgom, potem ko so 56 dni preživeli na vrhu lestvice. Tak podvig jim ni uspel še v nobeni sezoni. Januarja bo zgoščen urnik tekem in marsikaj bo jasno že čez mesec dni.

Lani je Olimpija izgubila obe domači lovoriki, že sredi januarja pa bo priložnost, da se oddolži Jeseničanom za lanski grenek poraz. Najboljši slovenski ekipi se bosta (zelo verjetno) pomerili že v polfinalu državnega prvenstva.


Najbolj goreči navijači verjetno niso predvideli, da boste božič pričakali na drugem mestu Lige IceHL. To se ni zgodilo niti v letih 2008 in 2012, ko je Olimpija igrala v finalu in nato v polfinalu Lige Ebel. Le nekdanji generalni sekretar Dušan Lepša je bil optimist in je napovedal, da bo Olimpija po rednem delu med najboljšo šesterico. Nekateri novinarji so se mu maja smejali. Kakšna so bila vaša pričakovanja pred začetkom rednega dela sezone?
Vsako leto želimo nadgraditi zgodbo. Želimo imeti večino slovenskih fantov in z njimi dosegati uspehe. Cilj kluba pred začetkom Lige IceHL je bil, da bomo dostojno nastopali. Večina ljubiteljev hokeja ni verjela v naš uspeh, a trener in njegovi izbranci so dokazali, da Slovenci zmoremo.

Premagali ste vse najboljše ekipe lige. Salzburg ste na kolena spravili dvakrat, KAC ste ugnali v Celovcu, tri točke ste prinesli iz Bolzana in Dunaja. Ste pričakovali, da boste tako uspešni?
Pozitivno vzdušje in velika energija nas vse presenečata. V Tivoliju nas gledalci nagradijo z velikim aplavzom po koncu tekme, ne glede na končni izid. To je dokaz, da čutijo našo ekipo.

Jeseni 2017 ste začeli novo zgodbo po stečaju prejšnjega kluba. V prvi sezoni v Alpski ligi ste doživeli številne poraze. Jeseničani so dobili 13 od 15 derbijev. V četrtfinalu Alpske lige ste izgubili z 0:4 v zmagah. Začetna sezona nove zgodbe je bila težka.
Prva sezona je bila zelo naporna za vse nas. Na srečo sem imel v klubu ljudi, ki se spoznajo na hokej bolje od mene. Pozno smo začeli sestavljati ekipo. Igralci smo pripeljali iz vseh vetrov in ni bilo prave homogenosti. Izidi niso bili pravi. Takrat sem bil še bolj "zelen" v hokejskem svetu. Nisem bil pretirano razočaran, saj sem imel dolgoročen načrt z jasnimi cilji.

Kako vam je nato uspel vzpon v sezoni 2018/19, ko ste osvojili trojno krono. V tednu dni sta vam uspela dva velika zasuka. Pustertal je vodil s 3:1 v zmagah v finalu seriji, pa ste dobili sedmo tekmo v Brunicu. Sledil je še naslov državnega prvaka.
Tisto sezono se nam je vse neverjetno ujelo. To je bila sezona, polna čustev. Dve finalni seriji smo obrnili v našo korist. Ekipa je imela pravi značaj. Spomladi so se navijači prebudili, goreče so bili na naši strani, in to je poneslo fante do izjemnih uspehov.

Po pandemijski sezoni, ki se je končala že marca, ste lani izgubili obe domači lovoriki. Olimpija je bila na papirju nesporni favorit in z naskokom številka ena v Sloveniji, obe domači lovoriki pa sta odšli na Jesenice. Kako grenek je bil priokus po koncu sezone, čeprav ste seveda drugič osvojili Alpsko ligo?
Sezona 2019/20 je bila zares nenavadna. Predčasno se je končala, in to je pomenilo veliko razočaranje. V lanski sezoni smo vseskozi igrali pred praznimi tribunami in ni bilo pravega občutka. To je bil tudi velik finančni izziv. Odločili smo se, da bomo kljub izpadu prihodkov plače izplačali v celoti v obeh sezonah. V nekaterih tujih prvenstvih, tudi v Ligi IceHL, so ponekod plače znižali od 30- do 50-odstotno.

V lanski sezoni smo občutili, da ni čarobne palice, ki bi zagotovila, da boš osvajal lovorike. Poglejmo Manchester City. Ima izjemno ekipo in veliko denarja, pa še nikoli ni osvojil Lige prvakov. Šport je zelo nepredvidljiv. Iz teh porazov smo se veliko naučili.

Veliko se je govorilo o sojenju. Zelo ste bili jezni na glavna sodnika, ki sta sodila vseh pet tekem, kar je nenavadno. V devetdesetih letih je bilo rivalstvo na vrhuncu, v prvih treh letih samostojne Slovenije je vedno odločala sedma tekma in vedno so pravico delili avstrijski sodniki. Ste razmišljali tudi o tej možnosti?
Zmago si je treba priboriti na ledu. Pokala nismo osvojili, torej si ga nismo zaslužili v lanski sezoni. Niso sodniki krivi za naš poraz. Celotno finalno serijo sta sodila Viki Trilar in Trpimir Piragić, ki sta se izkazala v Ligi IceHL. Nisem bil zadovoljen s sojenjem v celotni seriji, ampak verjetno tudi tekmeci niso bili z vsemi odločitvami srečni. V Sloveniji imamo veliko dobrih sodnikov. Včasih je res preveč navijaštva. V Ligi IceHL imam občutek, da slovenski sodniki naše tekme sodijo nekoliko v krču, da se ne bi komu zamerili. Avstrijski in madžarski sodniki so precej bolj naklonjeni "svojim" ekipam.

Na Jesenicah se vedno najbolj osredotočijo na večne derbije, v Ljubljani pa ima veliko prioriteto Liga IceHL. Dodatne premije za naslov državnega prvaka nikoli niste imeli, da bi motivirali tujce.
Mi imamo visoke cilje. Državno prvenstvo je za nas zelo pomembno. Tekme z Jesenicami jemljemo zelo resno, saj je treba tradicijo spoštovati. Derbi ni edina pomembna stvar v slovenskem hokeju. Včasih imam občutek, da je zaradi tega derbija skoraj celotno ostalo hokejsko okolje v Sloveniji zanemarjeno. Naša naloga je, da začnemo ustvarjati nove derbije in krepiti ostala hokejska središča.

Letos ste že osvojili pokal na Bledu. 17. in 19. januarja bo zelo verjetno na sporedu finale pred finalom. Že v polfinalu na dve zmagi se bosta srečali najboljši slovenski ekipi. Imeli boste zares natrpan spored v januarja, ko je na sporedu veliko tekem Lige IceHL.
Lepše je igrati derbi v finalu. Spored je znan in zdaj bomo verjetno igrali v polfinalu, če bosta obe ekipi uspešni v četrtfinalu. To bosta zelo pomembni tekmi za nas in jih jemljemo z vso resnostjo.

Veliko prahu je dvignil prestop Aljoše Crnoviča sredi sezone. Direktor Jesenic Anže Pogačar vam je namenil poseben zapis na klubski spletni strani. Zapisal je, da ni čutiti spoštovanja med vodstvoma obeh klubov. Dodal je tudi, da so vam železarji očitno trn v peti. Kakšen je vaš odziv na ta zapis?
Tega zapisa ne bi komentiral. Šport je sestavljen iz močnih čustev, ki včasih privrejo na plano. Dejstvo je, da je imel Aljoša Crnovič dve ponudbi na mizi. Želel ga je tudi Linz. Naša usmeritev je, da bi imeli veliko kakovostnih slovenskih igralcev. Aljoša je imel v pogodbi klavzulo, kjer je bilo zapisano, da lahko odide tudi sredi sezone. Naredili nismo nič nešportnega. Crnovič se bo lahko v domačem okolju kalil in napredoval. S finančnimi sredstvi, ki jih imamo, ne bomo mogli zadržati vseh igralcev. Želimo jih omogočiti, da bodo z napredkom prišli do prestopa v tujino. S tem bi si lahko zagotovili tudi eksistenco.

Verjetno ste najbolj ljudski predsednik Olimpije. Ko ste konec novembra praznovali rojstni dan, so vas navijači povabili na zahodno tribuno, kjer ste skupaj navijali. Pred dvorano so vam prižgali 42 bakel. Tega ne doživi vsak predsednik.
Ta dan je bil res nepozaben in mi bo ostal za vedno v spominu. Nisem pričakoval, da mi bodo to pripravili in resnično me je ganilo. Pozitiven odnos je plod vzajemnega spoštovanja. Mirno lahko rečem, da sem ponosen na naše navijače. Vsako tekmo glasno podpirajo našo ekipo, dvigujejo Tivoli in so naš sedmi igralec na ledu. Odlično so organizirani, vsako tekmo pripravijo nekaj posebnega, igralcem pripravijo presenečenja za rojstne dneve ipd. Res se jim zahvaljujem. To so naši neverjetni podporniki, ki so z nami tudi ob porazih.

Navijači so se v neugodnih časih vrnili na tribune. Igralci so prejšnji teden na novinarski konferenci poudarili, da je bila odlična ideja, da so se združili na sredini tribune. Navijanje je res bolj glasno.
Na začetku sezone sem imel sestanek z navijači. Opazil sem, da je veliko hokejskih navdušencev, ki so že pred leti hodili v Tivoli, pa so potem vmes izgubili zaupanje. Hitro smo se zmenili, ker so bili nameni dobri z vseh strani.

Predsednik Olimpije je v štirih letih izpolnil ali celo presegel cilje. Odlične predstave v Ligi IceHL so presenetile predvsem bogate avstrijske tekmece. Zmaji so bili med letoma 2013 in 2017 na zadnjem mestu Lige Ebel, zdaj pa imajo lepo priložnost, da si že po rednem delu zagotovijo preboj med osmerico. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Olimpije je v štirih letih izpolnil ali celo presegel cilje. Odlične predstave v Ligi IceHL so presenetile predvsem bogate avstrijske tekmece. Zmaji so bili med letoma 2013 in 2017 na zadnjem mestu Lige Ebel, zdaj pa imajo lepo priložnost, da si že po rednem delu zagotovijo preboj med osmerico. Foto: www.alesfevzer.com

Dobili ste priznanje za ekipo leta v Ljubljani za leto 2021. Kako poteka sodelovanje z drugimi klubi v prestolnici. Tudi nogometni, košarkarski klub in ACH Volley imajo bolj skromen obisk. Kako se razumete z drugimi vodilnimi možmi klubov?
Z vsemi klubi imamo korektne odnose, ki pa niso poglobljeni. Sodelovanje bi lahko izboljšali, in tega si želim. V Sloveniji imamo zelo zahtevno občinstvo. Pred kratkim je Saša Dončić lepo primerjal občinstvo v ZDA in v Sloveniji. Povedal je, da so v ZDA polne dvorane po seriji desetih porazov in seveda tudi po seriji desetih zmag. Ne glede na izid je vedno šov in občinstvo je neverjetno lojalno. V Sloveniji je vsak poraz huda tragedija, po zmagi pa smo lahko tudi prehitro evforični. Vsi si želimo, da bi Olimpija igrala v košarkarski Evroligi in tam nizala zmage. Vsi si želimo gledati tekme Olimpije v nogometni Ligi prvakov. ACH Volley bi imel veliko gledalcev, če bi igral za naslov evropskega prvaka. Občinstvo se mora zavedati realnih zmožnosti svojih ekip in jih podpirati, ne glede na to, v kateri fazi razvoja so.

Obisk me je letos presenetil, saj moramo upoštevati, da živimo v času koronavirusa. Na vsaki tekmi je minimalno 1500 gledalcev. Brez omejitev bi jih bilo še veliko več, a zdravje je vedno na pravem mestu. Že drugič smo najboljša ekipa mesta Ljubljane in zelo sem ponosen na to. Imam odlične sodelavce, ki so zelo zaslužni, da smo uspešni. Ta nagrada in seveda izidi, ki jih dosegamo, kažejo na to, da nekaj delamo prav.

V Alpski sezoni je vsaka tekma prinašala finančni minus, saj je bil obisk zelo skromen. Je v tej sezoni že nastal prihodek iz prodaje vstopnic, saj je gledalcev precej več?
Na vsaki tekmi smo pokrili stroške, na nekaterih tekmah pa smo imeli tudi plus. Naše številke se seveda ne morejo primerjati z avstrijskimi tekmeci. Minimalna cena vstopnice je pri nas 7 evrov, v Avstriji pa 30 evrov. Razlika je velika. V tej sezoni sem dobil potrditev, da smo Slovenci hokejski narod in Ljubljana hokejsko mesto. Ljubljančani si res želijo hokej na tej ravni, in prepričan sem, da bo obisk še boljši, ko bomo premagali epidemijo in ne bo omejitev.

Govorili ste o proračunu 1,3 milijona evrov. Koliko od tega gre za člansko ekipo. Poudarili ste, da ima najbogatejša ekipa 20-krat večji proračun?
Na novinarski konferenci prejšnji teden sem poudaril, da mi je neverjetno, da lahko premagamo ekipo, ki ima 20-krat večji proračun. Imamo 1,3 milijona evrov za celoten klub, za vse selekcije. Ogledal sem si akademijo Salzburga in prepričan sem, da razpolagajo več kot z 20-kratnikom našega proračuna. Salzburg ima proračun za prvo ekipo med osmimi in 10 milijoni evrov. Mi namenjamo za plače prvega moštva okoli 550.000 evrov bruto na sezono.

Prejšnji teden sem povedal, da del proračuna še zapiramo in zdaj moram to pojasniti. Letos se je prvič v zgodovini Lige IceHL, da so klubi dobili dodatne stroške. Po navadi se je vse pokrilo iz televizijskih pravic in iz sredstev pokroviteljev lige. Letos je zaradi covida 19 drugačen položaj in vsak klub je dobil dodatnih 100.000 evrov stroškov. Nihče nas ni vprašal, predsedstvo je to sprejelo. Za nas to pomeni veliko, za naše tekmece pa precej manj. To seveda ne bo ogrozilo našega poslovanja, saj smo finančno stabilni.

V Ligi IceHL morajo klubi predložiti vse bilance, garancije in treba je aktivno sodelovati. Vodstvo lige ničesar ne prepušča naključju. Vse mora biti transparentno, ni nobenih skrivnosti. Na začetku sezone me je klical generalni menedžer Bratislave Dušan Pašek, ki ga na žalost ni več med nami. Ni mu bilo jasno, kako bomo lahko izpeljali sezono v tej ligi le s pol milijona za plače igralcev. Vsi so bili presenečeni. Linz je trenutno na zadnjem mestu in namenja za plače štirikrat več denarja. Je pa res, da imajo bistveno višje prihodke.

Vam bo uspelo zadržati ta proračun oz. boste še malce dodali?
Ne vidim težav v naslednji sezoni. Veliko vprašanje je, kako nam bo uspelo uspešno zgodbo peljati celotno desetletje. V Avstriji stane letna vstopnica 450 evrov in več. Pri nas stane 150 evrov. V Linzu dobijo iz naslova vstopnic in prodaje artiklov ter hrane in pijače okoli 2,5 milijona evrov. Tu nastane velika razlika. Tekmeci imajo polne dvorane (v "normalnih" časih, ko ni bilo epidemije), cene vstopnic pa so visoke. S takšnimi prihodki ni težko imeti dobrega proračuna.

Guillaume Leclerc je najboljši strelec lige. Ima številne ponudbe. Vam bo uspelo zadržati jedro ekipe, da bi lahko gradili na daljši rok?
Prvo ekipo sestavlja Mitja Šivic, ki se vedno posvetuje z direktorjem Jožetom Kovačem in z menoj. Želimo imeti maksimalno število Slovencev v ekipi. To se ne bo spremenilo. Taka je moja vizija, in ne bom je spreminjal.

V dvorani Tivoli je urnik uporabe ledu še vedno zelo zgoščen. Kakšen je položaj s pokrito ledeno ploskvijo pred dvorano?
Prejšnji teden sem bil na sestanku z županom Jankovićem. Pogovarjala sva se o položaju hokeja. Zagotovil mi je, da bo dvorana maksimalno hitro narejena. Dela se bodo začela že v letu 2022. Podpora župana Jankovića je izjemnega pomena za razvoj hokeja v Ljubljani in na tem mestu se mu želim zahvaliti za vso podporo do zdaj.

Z vašim prihodom se je marsikaj spremenilo na bolje v klubu. Imate dolgoročen načrt? Želite dočakati abrahama na predsedniškem mestu?
Moj abraham je še daleč. Pripravili smo dolgoročno strategijo kluba. Mislim, da je dobra in se bo lahko nemoteno izvajala, ne glede na to, ali bom v klubu ali ne. Zelo pomembne so za nas mladinske kategorije. Letos smo veliko vložili v ekipo do 19 let, ki igra tudi redni del članskega državnega prvenstva in mednarodno Ligo IHL. V klub smo pripeljali nove trenerje, ki nam dajejo novo energijo in spreminjajo nekatere naše "zastarele" metode dela. V današnjem svetu so spremembe stalnica, saj hokej napreduje iz leta v leto – s tem se spreminjajo tudi načini dela. Slovencem želimo ponuditi konkurenčne možnosti treninga, da bodo lahko ostali doma in tukaj napredovali.