Guillaume Leclerc in Wade Murphy sta bila junaka nedeljskega večera v dvorani Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com
Guillaume Leclerc in Wade Murphy sta bila junaka nedeljskega večera v dvorani Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com

Na uvodni domači tekmi v razširjenem avstrijskem prvenstvu je bilo zelo živahno – precej bolj kot vse štiri sezone v Alpski ligi (navijače so zanimali le derbiji z Jeseničani in finalne tekme). Prejšnjo sezono so tribune ves čas samevale in že od 4. marca 2020 v Tivoliju ni bilo pravega hokejskega vzdušja.

Zaradi pogoja PCT se je kar nekaj gledalcev odločilo, da ne bodo prišli na tekmo. Tudi sezonske vstopnice so vrnili, saj ne bodo plačevali testa za vsako tekmo posebej.

Športni direktor Jože Kovač se je zavedal vseh težav, ki jih prinaša trenutno stanje. Njegov sin Luka je postal poslovni direktor nogometašev Olimpije, na tekmi Prve lige med Ljubljančani in Celjani v soboto zvečer pa je bilo le 500 gledalcev. Že v "normalnih" razmerah je zelo težko privabiti gledalce v dvorano in na stadion v Ljubljani. Udobje domačega naslonjača je v zadnjem letu in pol marsikomu postalo dovolj.

Končno pravo hokejsko vzdušje
Vodstvo kluba se je vsekakor zelo potrudilo, da bi bilo srečanje videti kot spektakel. Zatemnitev ob predstavitvi igralcev, himna, ki jo je zapela Nuša Derenda, in nagradne igre so popestrile dogajanje na Celovški 25. Sploh v primerjavi z lansko sezono, ko je Olimpija konec aprila zanesljivo osvojila naslov v Alpski ligi, na podelitvi pokala pa smo bili novinarji in še nekaj funkcionarjev obeh hokejskih zvez.

V Tivoliju je bilo končno pravo vzdušje, čeprav je bilo zasedenih le petina sedežev. Foto: www.alesfevzer.com
V Tivoliju je bilo končno pravo vzdušje, čeprav je bilo zasedenih le petina sedežev. Foto: www.alesfevzer.com

Nesrečen poraz v Innsbrucku jih ni preveč potrl
Izbranci Mitje Šivica so bili zelo motivirani. Prikazali so najboljšo predstavo v tej sezoni in se veselili zaslužene zmage s 5:2.

V finalu Pokala Slovenije so ugnali Jeseničane s 3:1 in si zagotovili lovoriko, ki so jo nujno potrebovali za samozavest. Start Lige IceHL v Innsbrucku se je ponesrečil, čeprav je bila igra dobra. Zmaji so vodili z 2:0, potem pa prejeli poceni zadetek z igralcem več tik pred koncem prve tretjine. Morski psi so začeli gristi in prišli so do preobrata (4:3).

Zadetek Ograjenška ni pomenil preobrata
Gradec ima zelo izenačene štiri napade, a nima na voljo zunajserijskih posameznikov. Olimpija je bila večji del tekme boljši tekmec, zbrala je več strelov na vrata (33:25) in tudi v zadnji tretjini se je pobrala po izenačenju na 1:1. Ko je Ken Ograjenšek v 22. sekundi zadnje tretjine ukanil Žana Usa, se je zdel mogoč preobrat, saj Ljubljančani niso unovčili veliko boljše igre v prvi tretjini.

Leclerc dvakratni strelec
Na pripravljalnih tekmah, v pokalnem finalu in tudi v Innsbrucku tujci niso izstopali. Na domači premieri so se izkazali. Guillaume Leclerc je dvakrat sijajno prodrl po desni strani in spretno zatresel mrežo. Francoz je zares hiter in ima odličen strel.

Murphyju se je le odprlo
Wade Murphy je bil izbran za igralca tekme, zadel je ob prednosti dveh igralcev več za 4:2, podal pa je tudi za oba zadetka Leclerca. 27-letnemu Kanadčanu nikakor ni uspelo zatresti mreže, na zadnji pripravljalni tekmi proti MAC-u iz Budimpešte je bil popolnoma raztresen. Priprave so hitro pozabljene, Liga IceHL pa je pravi kazalnik in start je bil sijajen.

"V petek smo ostali brez točk po dobri igri. Tokrat nam je uspelo sestaviti 60 minut. Mi smo garaška ekipa, ki pa ima tudi dovolj talenta za to ligo. Navijači so bili odlični, zelo glasno je bilo v dvorani. Precej lažje je igrati na domačem ledu, če imaš tako podporo. Vsi se zavedamo, da nas nihče nima za favorite. Zdaj nas ne bodo več podcenjevali in ogledali si bodo tudi videoanalizo naših tekem," je povedal Murphy, ki je v zadnjih dveh sezonah igral na Norveškem za Narvik in Valerengo.

SŽ Olimpija v Tivoliju do prve zmage sezone v ligi IceHL

Po zadetku se mu je odvalil kamen od srca
Prvi zadetek v zeleno-belem dresu je dosegel v idealnem trenutku. Gradec je znižal na 3:2, nato pa je ostal le s tremi igralci na ledu. Gol za Murphyja za 4:2 je bil ključen.

"Malce sem bil že nervozen, ker nisem dosegel še nobenega zadetka. Zdaj mi je padla skala z ramen, čeprav ni bil lep zadetek. Pomembno je, da je šel plošček prek črte. Na prejšnjih tekmah nisem bil spreten pred vrati. Mislim, da bi tokrat moral biti Leclerc igralec tekme. Lepo je biti izbran za najboljšega, čeprav to ni najpomembnejša nagrada. Zelo sva pogrešala Nika Simšiča, ki je bil odsoten zaradi poškodbe ramena," je razlagal Murphy, ki se v Ljubljani zelo dobro počuti, saj ima rad vročino in v zadnjih dveh mesecih je bilo kar veliko zelo toplih dni.

Mitja Šivic je uspešno začel zgodbo v Ljubljani. Pričakovanja v uvodni sezoni v Ligi IceHL niso prevelika, pomembni pa sta predvsem domači lovoriki. Pokal je že v vitrini. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je uspešno začel zgodbo v Ljubljani. Pričakovanja v uvodni sezoni v Ligi IceHL niso prevelika, pomembni pa sta predvsem domači lovoriki. Pokal je že v vitrini. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic: Nismo se sesuli po izenačenju
Trener Šivic je v pretekli sezoni poskrbel za dve veliki razočaranji na Celovški 25. Jeseničane je popeljal do pokalne lovorike in tudi do naslova državnega prvaka po zares napetih petih finalnih tekmah. Tudi zgodbo v Ljubljani je uspešno začel.

"Zelo smo veseli, nismo pa evforični. Že v Innsbrucku smo zaslužili kakšno točko, a nismo bili preveč slabe volje. Imamo še precej rezerve. Naša ekipa ima precej več talenta, kot nekateri mislijo. Zelo sem zadovoljen z učinkovitostjo in disciplino. Če bomo šli v zadnjo tretjino z izenačenim izidom, bomo lahko srečni na vsaki tekmi. Ko je Gradec izenačil na 1:1, nismo bili panični. Izkoristili smo priložnosti, nismo se sesuli po izenačenju," je povedal strateg, ki bo 1. oktobra dopolnil 42 let.

"Absolutno bo lažje igrati po teh treh točkah. Fantje bodo začutili, da lahko igrajo v tej ligi. Veliko je bilo dvomov. Če bomo delali tako naprej, bomo lahko dobri."

Us ima zdaj prednost pred Hölsäjem
Žan Us, ki je branil že v finalu pokala, je tokrat dobil priložnost, potem ko je bil Paavo Hölsä v vratih v Innsbrucku. Olimpija ima dva zelo izenačena čuvaja mreže.

"Us ostane globoko v golu in na tekmah, ko je veliko odbitkov, lahko še vedno ulovi plošček. Branil je fantastično. Paavo Hölsa je dobro branil v Innsbrucku in ni bil krivec za poraz. Vsak plošček želi uloviti že na ogrevanju, on je pravi borec. Us je precej bolj umirjen in bo na naslednji tekmi v vratih," je pojasnil Šivic, ki bo od torka naprej skušal pripraviti taktiko za petkovo težko gostovanje v Bolzanu. Italijani so v Salzburgu odpravili rdeče bike kar s 3:0.

Žan Us je prvič branil v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Zbral je 23 obramb. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je prvič branil v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Zbral je 23 obramb. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic je vedno zagovarjal tuje okrepitve: "Mislim, da je napad Leclerc-Murphy-Simšič odlično deloval že na Slovaškem. Nisem dvomil o kakovosti tujcev. K sreči je tokrat steklo. Ta naš napad je trenutno najnevarnejši."

Klofutar trenutno boljši od Marka Čepona
Olimpija ima širok kader in branilec Mark Čepon tokrat ni prišel v ekipo, čeprav ni poškodovan. Igral je na sobotni tekmi državnega prvenstva proti mladi ekipi Jesenic, ki jo je Olimpija dobila s 6:3 in dosegel dva zadetka.

"Mark Čepon je dobil nekaj priložnosti, a trenutno je Tine Klofutar boljši. Mark bo moral še nekaj časa počakati. Trenutno so drugi branilci boljši."

Ne bodo "kanonfuter" v Ligi IceHL
"Z našo borbenostjo, veliko željo in pravo identiteto želimo privabiti še veliko več ljudi v Tivoli. Raven hokeja je zelo dobra. Imamo zelo dobre slovenske igralce. Želijo dokazati, da ne bodo kar "kanonfuter" v tej ligi. Imamo delovno moštvo, ki je drsalno odlično pripravljeno. Želimo biti "pain in the ass" ekipa za naše tekmece," je v svojem slogu sklenil Šivic.

Ograjenšek: Nismo podcenjevali Olimpije
Srečali smo tudi Kena Ograjenška, ki je prve tri sezone v Ligi Ebel igral za Olimpijo. Marca 2012 se je veselil tudi zmage nad madžarsko Albo s 4:2 v zmagah in preboja v polfinale. Po dveh sezonah v Franciji se je poleti 2016 preselil v Gradec, kjer je zdaj že šesto sezono.

"Proti Olimpiji sem zadnjič igral v svoji prvi sezoni v Gradcu. Zelo sem vesel, da so se vrnili v ligo. To je dobro za slovenski hokej, saj igralci igrajo na visoki ravni."

Gradec je v petek izgubil proti Dornbirnu z 2:3 po podaljšku. Ena točka po dveh krogih je manj od pričakovanj, a seveda bo na sporedu še 50 krogov do konca rednega dela.

"Nismo zadovoljni, saj smo prejeli preveč poceni zadetkov. Prevečkrat smo imeli igralca manj in tako ne moreš dobiti tekme na gostovanju. To je šele druga tekma sezone in ne smemo biti preveč razočarani. Nekaj igralcev je poškodovanih, a to ni izgovor. Treba bo še marsikaj izboljšati," je priznal Ograjenšek, ki je igral v drugem napadu s Simonom Hjalmarssonom in Adisom Alagićem.

Ken Ograjenšek je v prvi akciji zadnje tretjine izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Ken Ograjenšek je v prvi akciji zadnje tretjine izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com

"Nismo podcenjevali Olimpije, poznam dobro vse fante. Alpska liga ni raven Olimpije. Zadnji dve sezoni so osvojili ligo. Morda me je skrbela le kakovost tujcev, a smo videli, da znajo igrati. Čestitam jim za to zmago. Mislim, da bo kmalu še veliko več gledalcev v Tivoliju. Spomnim se svoje prve sezone v Tivoliju, ko smo se uvrstili v polfinale Lige Ebel. Od takrat nikoli več ni bil Tivoli poln. V Gradcu je vse odvisno od izida. Proti Celovcu in Salzburgu je dvorana razprodana. Ne moremo primerjati slovenskih in avstrijskih navijačev, v Tivoliju je res pravo vzdušje, če je dvorana polna."

Ni lahko biti Slovenec v avstrijski ekipi
Že zdaj je jasno, da bo Gradec težko prišel med šesterico, ki si bo neposredno zagotovila končnico. Obeta se izjemen boj za meta od 7 do 10, ki vodijo v dodatne kvalifikacije za preostali mesti v končnici.

"V Gradcu je vedno cilj končnica. Tudi letos se želimo prebiti med osem najboljših. Enkrat smo igrali v polfinalu, a težko je sestaviti tako močno moštvo z omejenim proračunom. Veliko ekip je precej spremenilo kader. Štiri ekipe imajo zares velik proračun, druge ekipe pa so na precej enaki ravni. Sistem je drugačen, saj je vsaka tekma rednega dela pomembna in ni več tistega drugega dela, ko so se lahko nekateri reševali," je dodal Ograjenšek, ki se zelo dobro počuti v Gradcu. "Zadovoljen sem v Gradcu, saj ni lahko biti Slovenec v avstrijski ekipi. Na začetku je bilo težko, zdaj pa me že spoštujejo.

Šivic: V Ligi IceHL ključno, da bomo konstantni v vseh prvinah