Lastniki in sindikat igralcev so glede nove pogodbe daleč narazen, tako da bo v soboto najverjetneje razglašen lockout. Foto: Reuters
Lastniki in sindikat igralcev so glede nove pogodbe daleč narazen, tako da bo v soboto najverjetneje razglašen lockout. Foto: Reuters

Obe strani sta pripravili novi ponudbi. Prvi mož sindikata igralcev Donald Fehr jo je predstavil vodstvu lige, a jo je komisar NHL-a Gary Bettman takoj zavrnil, rekoč, da ni veliko drugačna kot prejšnja. Vodstvo je sindikatu nato predstavilo njihovo ponudbo. "Naredili smo precejšen premik v upanju, da jo bo sindikat sprejel," je povedal Bettman, ki ni hotel govoriti o odstotkih, ovrednotil pa jo je od 250 do 300 milijonov višje kot prejšnjo.

Kaj je "lock-out"?
Stavka delodajalcev, ki preprečujejo delojemalcem dostop do delovnega mesta, dokler ni dosežen dogovor.


Kako se deli "torta"?
Sistem zaprtih lig ima tudi svoje finančne zakonitosti. Lastniki moštev prek vodstva lige in sindikata z igralci sklepajo kolektivno pogodbo, ki določa, kolikšen odstotek vseh bruto letnih prihodkov, povezanih z ligo, je namenjen za plače športnikov. Pri prihodkih so všteti vstopnine, koncesije, medijske pravice, pokroviteljska sredstva, prodaja dresov in preostalih izdelkov, parkirnine, manjši delež od prodaje imen dvoran in luksuznih lož ...


"Salary cap"
Za izenačitev konkurence znotraj lige že desetletja skrbijo nabori, kjer z najbolj nadarjenimi mladimi igralci nagradijo najslabša moštva. V zadnjih 17 letih so za dodatno izenačenje konkurence, predvsem pa za omejitev rasti plač igralcev dodatno uvedli "salary cap". Proračun za plače določa, največ (in tudi najmanj) koliko lahko klubi zapravijo za plačilo športnikov.


V iztekajoči se pogodbi so si hokejisti in lastniki prihodke v odstotkih delili v razmerju 57:43. Zdaj lastniki zahtevajo, da se tehtnica nagne na njihovo stran. Sprva so ponudili šestletno pogodbo, ki bi igralcem v začetku dajala 46 odstotkov, ob koncu obdobja pa bi igralski kolač le še 43-odstoten. V najnovejši ponudbi bi se pogača na začetku delila 51:49 v korist lastnikov, na koncu šestletnega obdobja pa bi bilo to razmerje 53:47.

Bettman je še dodal, da te ponudbe v soboto ne bo več na mizi. 15. september je zadnji rok, ko lahko pride do dogovora, ne da bi bila sezona okrnjena. Hokejski ples v Ligi NHL bi se moral začeti 11. oktobra.

Od leta 1992 je trikrat prišlo do lock-outa. Prvič je trajal 30 dni, drugič več kot 100 dni, sezona 2004/2005 pa je bila odpovedana v celoti.