Hokejisti Los Angelesa so hitro prevzeli prednost domačega ledu. Druga tekma bo v petek, nato se serija seli v Los Angeles, kjer bosta naslednji tekmi 15. in 18. aprila. Foto: Reuters
Hokejisti Los Angelesa so hitro prevzeli prednost domačega ledu. Druga tekma bo v petek, nato se serija seli v Los Angeles, kjer bosta naslednji tekmi 15. in 18. aprila. Foto: Reuters
Willie Mitchell
Willie Mitchell (izven fotografije) je v 37. minuti zadel za vodstvo Kraljev z 2:1. Foto: Reuters
Gabriel Bourque
Gabriel Bourque (desno) si bo za vselej zapomnil svojo prvo tekmo v končnicah Lige NHL. Foto: Reuters
Brayden Schenn
Brayden Schenn je bil velik up LA-ja, a je bil v eni od zamenjav poslan v Philadelphio. Foto: Reuters

Še bolj kot zmaga je odmevala predstava hokejistov iz Kalifornije, ki so sprožili bistveno več strelov (39:26), a so prvega nosilca Zahodne konference zlomili šele ob koncu tekme.

Kopitar podal za izenačenje na 1:1
Kralji so tekmo začeli silovito, njihov nalet je ustavila izključitev Jarreta Stolla, le nekaj sekund po njegovi vrnitvi na led je Alex Burrows dosegel prvi gol na tekmi. Vratar Jonathan Quick se je pritožil, da je bil tik pred strelom nad njim storjen prekršek, a so sodniki gol vseeno priznali. Belo-črni so iznenačili v 14. minuti, ko je ob igri 5:3 podajo Kopitarja v gol spremenil Mike Richards.

Grob prekršek nad Cliffordom
V drugi tretjini je Byron Bitz z grobim prekrškom ustavil Kyla Clifforda, zaradi česar je prejel petminutno kazen. Clifford se do konca tekme ni več vrnil v igro. Povsem ob koncu "poweplaya" so Kralji prvič vodili, plošček je v mrežo poslal Willie Mitchell. Tik pred koncem tega dela tekme je Kopitar izgubil buli, Alex Edler pa je od daleč izid poravnal na 2:2.

Zadnja gola dosegla oba Dustina
Tekma se je prelomila dobre tri minute pred koncem tekme, ko je Richards plošček poslal proti Jeffu Carterju, plošček se je odbil od njegove drsalke in drsel v smeri proti Dustinu Pennerju, ki je bil hitrejši od sicer zelo dobrega vratarja Roberta Luonga. Vse dvome o zmagovalcu je 17 sekund pred koncem z golom v prazno mrežo razblinil Dustin Brown.

Muršak ni stopil na ledeno ploskev
Detroit je klonil v Nashvillu s 3:2, Jan Muršak ni dobil priložnosti za igro. Junak tekme je bil novinec Gabriel Bourque, ki je zabil dva gola.

Bourque hitro pomiril živce
"Sprva sem bil kar nekoliko živčen. Vse skupaj je precej glasno in sila vznemirljivo, a po nekaj zamenjavah sem se hitro unesel," je po svoji prvi tekmi končnice razlagal levo krilo tretjega napada Predatorjev.

Pingvini po vodstvu s 3:0 zamrznili
Na Vzhodu je bila odigrana le ena tekma, v vedno vročem derbiju je Philadelphia v podaljšku v gosteh premagala Pittsburgh s 4:3. Začetek tekme je minil povsem v znamenju Pingvinov, ki so dobili uvodno tretjino s 3:0. Letalcem sta krila vrnila Danny Briere (dva gola) in nekdanji hokejist Los Angelesa Brayden Schenn (gol in dve podaji). Preobrat je dokončal Jakub Voraček, ki je zabil v tretji minuti podaljška.

Letalci že nekajkrat vzleteli nekoliko pozneje
Philadelphia je tako ponovila zgodbo iz zadnjega meseca rednega dela, ko je prav proti Pittsburghu dvakrat zaostajala z 2:0 in naredila preobrat. O tej tradiciji je Briere razmišljal: "Letos smo res že nekajkrat dokazali, da se znamo dvigniti po zaostanku v prvi tretjini. Seveda pa moramo dvigniti raven igre v prvih 20 minutah, saj gotovo ne bo vedno mogoče tako obrniti tekme."

Liga NHL, končnica, 1. krog, zahod:
VANCOUVER (1) - LOS ANGELES (8) 0:1
2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Burrows 5., Edler 40.; Richards 14. (podaja Kopitar), Mitchell 37., Penner 57., Brown 60.
Obrambe: Luongo 35; Quick 24.
NASHVILLE (4) - DETROIT (5) 1:0
3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Gaustad 7., Bourque 33., 52.; Zetterberg 23., Holmström 58.
Obrambe: Rinne 35; Howard 23.
Četrtek:
ST. LOUIS (2) - SAN JOSE (7) 0:0
PHOENIX (3) - CHICAGO (6) 0:0
Vzhod:
PITTSBURGH (4) - PHILADELPHIA (5) 0:1
3:4 (3:0, 0:1, 0:2; 0:1) - v 1. podaljšku
Crosby 4., Kennedy 8., Dupuis 20.; Briere 27., 50., Schenn 53., Voraček 63.
Obrambe: Fleury 22; Brizgalov 25.
Četrtek:
NY RANGERS (1) - OTTAWA (8) 0:0
BOSTON (2) - WASHINGTON (7) 0:0
Petek:
FLORIDA (3) - NEW JERSEY (6) 0:0
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.