Andrej Makrov je bil veliki junak šeste tekme. Foto: Iztok Novak
Andrej Makrov je bil veliki junak šeste tekme. Foto: Iztok Novak
Rok Tičar in Todd Elik
Todd Elik (desno) je s prodorom in podajo za zadnji zadetek dokazal, da je pri 43 letih še vedno mojster. Foto: Iztok Novak
Hannu Järvenpää
Trenerja Olimpije Hannuja Järvenpääja si mnogi želijo videti na klopi Ljubljančanov tudi v naslednji sezoni. Foto: Iztok Novak

Makrov, ki je dosegel tudi edini jeseniški gol v rednem delu, je osmi naslov v samostojni Sloveniji in 31. v zgodovini kluba železarjem zagotovil ob igri z igralcem več, ko je bil pri Ljubljančanih izključen Harlan Pratt. Todd Elik je lepo vdrsal pred vrata Olimpije po desni strani, izigral domačo obrambo in podal ploščico na levo stran, kjer jo je pričakal Estonec in zapečatil usodo zmajev.
Makrov je Jeseničane prvič popeljal v vodstvo v 16. minuti, tudi tedaj ob številčni prednosti. Domači branilci so mu na levi strani pustili preveč prostora, kar je z diagonalnim strelom ob levi vratnici Aleša Sile znal kaznovati. Olimpija je izenačila dobre tri minute pred koncem rednega dela, prav tako ob "power playu". Podajo Burka Henryja z leve strani je iz bližine za hrbet Dova Grumeta-Morrisa preusmeril Boštjan Goličič.
Olimpija je imela v 18. minuti skoraj minuto na ledu dva igralca več, a ji tega ni uspelo izkoristiti. V prvi tretjini je sprožila 14 strelov proti vratom, Jesenice pa 6.
Odlični Grumet-Morris
V drugi tretjini je bilo razmerje v strelih 12:7 za Jesenice, vendar so imeli lepše priložnosti gostitelji. Odlično je branil Grumet-Morris, na drugi strani pa je tudi Sila dvakrat rešil Olimpijo.
Prečka Makrova
Na začetku tretje tretjine so bili nevarnejši Jeseničani. V 43. minuti se je dvakrat izkazal Sila, dve minuti pozneje pa je Makrovu drugi zadetek preprečila prečka. 47. minuta je prinesla novo priložnost Olimpiji. Jure Kralj je lepo obšel vrata, vendar ni znal potisniti ploščice v mrežo, potem ko je Grumet-Morris pustil prazna vrata. Z igralcem več so zmaji še naprej oblegali gostujoča vrata, a je jeseniški vratar ubranil serijo strelov in ostal nepremagan. Do 57. minute, ko ga je, kot že rečeno, ugnal Goličič.
Razveljavljen zadetek Hebarja
Nekaj sekund pred koncem je Andrej Hebar še drugič zatresel ljubljansko mrežo, vendar je bil ob podaji Elika v nedovoljenem položaju, zato je sodnik gol razveljavil. Hebar je bil ob tem tudi kaznovan, zato na začetku podaljška, v katerem so bili Ljubljančani dolgo časa boljši, ni igral. Razmerje v strelih v zadnji tretjini: 13:10 za železarje.
Velika vrnitev v finalni seriji
Ljubljančani so v razburljivi finalni seriji povedli z 2:1 v zmagah in na četrti tekmi v ponedeljek vodili že z 2:0, a železarjem je uspel preobrat (2:3). Peto tekmo v sredo v Podmežakli so dobili s 7:1.
Izjave po tekmi:
Tomi Hafner: "Fenomenalni občutki so, da sem tudi jaz dvignil pokal. Mislili smo, da bo lažje, da bomo zmagali s 4:0. Zmagali smo s 4:2, a zadnje tri tekme so bile boljše. Poznal pa se nam je tisti mesec, ko nismo imeli tekem. Težko se je bilo zbrati, a na koncu nam je uspelo."

Dov Grumet Morris: "To je bila izjemna izkušnja za mlade igralce. Vem, da so bili navijači razočarani, ker se v ligi Ebel nismo uvrstili v končnico. A zdaj smo pokazali, da smo vendarle prava ekipa in da se lahko zberemo."

Miha Rebolj: "Preobrat smo naredili z zmago v Ljubljani, ko je Olimpija vodila z 2:0, pa smo prišli nazaj. Danes pa je bila tekma zelo napeta. Zadnje štiri tekme so bile na ravni finala in so dale vse, kar daje hokej. Danes smo vsi utrujeni, ampak ta naslov poplača vse."

Boštjan Groznik: "Če v podaljšku ne izkoristiš svojih priložnosti ... Izključitev je tukaj zelo velika prednost in nasprotnik je pač zadel. Mislim, da smo se zelo dobro upirali. S kančkom sreče in veliko če-ji bi se lahko tudi mi veselili, ampak zasluženo so slavili in to je to."

Žiga Pance: "Mislim, da smo dali vse od sebe, da smo pokazali dober hokej v zadnjih dveh tretjinah in podaljšku. Podaljšek pa je igra na srečo in Jeseničani so pač zmagali. V drugi tretjini smo nastreljali jeseniška vrata, žal nismo izkoristili priložnosti in na koncu je sledil poraz."

Aleš Mušič: "Vse tekme so bile izenačene. Mi smo res želeli osvojiti naslov, zelo dobro smo se pripravili, dihali eni za druge, a nam ni šlo. Spodbujali smo drug drugega, a kaj hočemo. Upam, da bo v naslednji sezoni bolje."

Finale, šesta tekma:
Tilia Olimpija - ACRONI JESENICE 2:4
1:2 (0:1, 0:0, 1:0) - v podaljšku
3.200; B. Goličič 57.; Makrov 16., 72.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrali so na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vsi prvaki v samostojni Sloveniji:
1992 Jesenice
1993 Jesenice
1994 Jesenice
1995 Olimpija
1996 Olimpija
1997 Olimpija
1998 Olimpija
1999 Olimpija
2000 Olimpija
2001 Olimpija
2002 Olimpija
2003 Olimpija
2004 Olimpija
2005 Jesenice
2006 Jesenice
2007 Olimpija
2008 Jesenice
2009 Jesenice
2010 Jesenice