Jan Muršak se dobra zaveda, da v Detroitu ni podarjenih priložnosti, po drugi strani pa se Red Wingsi tudi neradi odpovedujejo igralcem, ki jih vzgajajo v svojem slovitem sistemu. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak se dobra zaveda, da v Detroitu ni podarjenih priložnosti, po drugi strani pa se Red Wingsi tudi neradi odpovedujejo igralcem, ki jih vzgajajo v svojem slovitem sistemu. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak in Mike Babcock (Detroit Red Wings)
Trener Detroita Mike Babcock po lanski poškodbi ni veliko računal na Murška, ki pa je prišel na enotedenske priprave v življenjski formi. Foto: Reuters
Luka Gračnar
Hrušičanu, sosedu in prijatelju Kopitarjevih, Luki Gračnarju se nasmiha, da bo postal šele šesti Slovenec, ki bo izbran na naboru Lige NHL. Od vratarjev je Nashville leta 2000 v 7. krogu kot 203. že izbral Jureta Penka, ki pa v hokeju na ledu ni naredil vidne kariere. Foto: Drago Cvetanovič
Anže Kopitar
Prvi center prvakov se je v Los Angeles vrnil z manjšo poškodbo kolena, a glede na videno v teh dneh, bo Anže Kopitar izpustil kvečjemu nekaj uvodnih tekem. Foto: BoBo

navijači pa kljub zameri nestrpno pričakujejo prvi sodniški met v Los Angelesu.

S tekmo med prvaki in Chicagom v soboto ob 21. uri po slovenskem času se bo začela skrajšana NHL-sezona 2013, ki je zaradi 4-mesečnega spora med lastniki moštev in hokejisti izgubila letnico 2012. Navijači in spremljevalci najboljše hokejske lige na svetu bodo tako namesto 1.230 tekem videli "le" 720 tekem rednega dela sezone, zatem pa bo maja in junija sledil boj za Stanleyjev pokal, ki ga bodo skušali ubraniti Kralji z Anžetom Kopitarjem na čelu.

Od prvega igralca lige do boja za 4. napad
A kljub manjši poškodbi kolena, zaradi katerege bo slovenski športnike leta 2012 izpustil en ali dva tedna nove sezone, je v teh dneh zanimanja slovenskih navdušencev nad NHL-om drugi Slovenec - Jan Muršak. Po odlični "lockout" epizodi pri Olimpiji (19 golov in 28 podaj na samo 30 tekmah) je NHL-kariera 24-letnega Pesničana na kocki: ali bo pri slovitem Detroitu le dočakal pravo priložnost ali bo ždel v "press-boxu", dokler ga poškodbe soigralcev ne bodo potisnile v igro. No, ali pa ga bosta doletela zamenjava in dokazovanje v novem okolju.

"Dvojnik" Dacjuka treniral z najboljšimi
Prva dva dni priprav sta se za Štajerca odvila sanjsko - zaradi odsotnosti Pavla Dacjuka, ki so mu v klubu dovolili, da v KHL-u odigra še tekmo All Star, se je Muršak znašel kar v 1. napadu ob boku novega kapetana Detroita Henrika Zetterberga in švicarskega novinca Damiena Brunnerja, pri čemer pa je moral Muršak namesto na svojem desnem krilu trenirati na levem. A ruski superzvezdnik se je v torek vrnil na trening in Slovenec se je nato preselil v 2. napad - tokrat na desno krilo naveze Valtteri Filppula - Johan Franzen. Na večerni torkovi tekmi mešanih ekip Detroita in AHL-podružnice iz Grand Rapidsa je Muršak dve tretjini preigral v 1. napadu, saj je Dacjuk dobil prosto.

Rdeča krila s presežkom desnih kril
Murškova težava je, da so se Red Wingsi še pred "lockoutom" okrepili s kar trojico desnih kril: Brunner, Mikael Samuelsson in Jordin Tootoo, za nameček pa je na preizkušnji še veteran Mike Knuble. Skratka, desnih kril imajo Rdeča krila za izvoz. Če upoštevamo Knubla, se na Detroitovem taboru 17 napadalcev bojuje za 14 mest, pri čemer sta 13. in 14. napadalec v resnici rezervista.

Poškodbe že odpirajo več možnosti
Na roko Muršku gredo optimalna tekmovalna forma, visoka samozavest, potem ko je bil najboljši igralec Lige Ebel in je igral v vseh situacijah ter nazadnje poškodbe oz. strah pred njimi. Patrick Eaves je po hudem pretresu možganov šele dobil dovoljenje za trening, povratnik Samuelsson je moral zaradi bolečin v stegenski mišici že izpustiti drugi dan priprav, eden najhitrejših drsalcev v ligi Darren Helm je vprašljiv za prvo tekmo sezone v St. Louisu.

Zamenjava? Možnost, da se Muršak znajde v kakšnem drugem klubu, je, če bodo v Detroitu ugotovili, da so obrambne luknje po upokojitvi legendarnega Nicklasa Lidströma in odhodu veterana Brada Stuarta prevelike, s čimer bi lahko Slovenec postal del kakšnega "paketa".

Kdo bo naslednji Slovenec v NHL-u? V torek je osrednja skavtska služba Lige NHL objavila trenutne lestvice najbolj nadarjenih hokejistov na svetu. Med 375 rangiranimi mladci sta tudi dva Slovenca: Luka Gračnar (Salzburg/Ebel) in Jurij Repe (Saint John Sea Dogs/QMJHL).
Gračnar zaseda kar 5. mesto med vratarji v Evropi, zato se mu napoveduje, da postane 6. "izbrani" Slovenec, saj so v zadnjih petih letih na naborih vedno vzeli najmanj po pet evropskih vratarjev. Branilca Repeta čaka težje delo, saj je med severnoameriškimi drsalci uvrščen na 171. mesto.

"Kopi" po poškodbi že drsa in strelja
Anže Kopitar medtem izkorišča poškodbo za odih po švedski avanturi pri Mori (10+21/30) in je drugi dan priprav v Los Angelesu že zadrsal z opornico za desno koleno. "Sem zelo optimističen. Preizkusil sem jo iz radovednosti. Nisem imel nobenih težav. Bil sem kar presenečen, saj sem pričakoval, da se bom počutil veliko slabše," je po preizkusu dejal "Kopi", za katerega so po prihodu v Kalifornijo presodili, da bo moral izpustiti en ali dva tedna nove sezone. Čeprav zna Gorenjec presenetiti, saj je v torek po uradnem delu treninga že "razstreljeval" vratarje in sodeloval pri dodatnem delu "power play" enot.

AK11 med najboljšo deseterico igralcev v NHL-u
Da so z odličnimi igrami v končnici Kopitarjeve delnice močno zrasle tudi v domovini hokeja, priča podatek, da je javna televizija CBC pred začetkom sezone Kopitarja izbrala za 8. najboljšega igralca lige, medtem ko je v še bolj odmevnem izboru športne mreže TSN (kanadski EPSN) "Kopi" prepoznan kot 10. najboljši hokejist tega trenutka.

Koliko se bo operacija poznala Quicku?
Los Angeles v obrambo naslova vseeno ne bo šel s povsem isto zasedbo - medtem ko bo Kopitar izpustil nekaj tekem, bo nekaj več moral počivati prekaljeni branilec Willy Mitchell, za katerim je operacija kolena. Vprašanje je tudi, koliko se bo najboljšemu igralcu šampionskega pohoda na vrh, Jonathanu Quicku, poznala manjša operacija hrbta, na katero je osvajalec Conn Smythe lovorike odšel takoj po sezoni in zaradi česar je kot eden redkih igralcev v ligi vkljub "lockoutu" prejemal plačo.

Med prvaki samo ena sama sprememba
Takoj po sprostitvi hokejske tržnice pa je generalni menedžer Kraljev Dean Lombardi tudi opravil prvo menjavo - v Carolino je poslal "pretepača" Kevina Westgartha, ki je bil v zadnjih mesecih v središču pozornosti, ker je bil eden glavnih pogajalcev igralcev. V zameno so Hurikani dali kar dva izbora na naboru in Anthonyja Stewarta. Medtem sta kot nagrado za prvi osvojeni naslov GM-ja Lombardi in glavni trener Daryl Sutter na mizo že dobila ponudbo za večletno podaljšanje sodelovanja.

Kaj prinaša nova kolektivna pogodba in kakšne napovedi so pred novo sezono, si boste lahko prebrali v prihodnjih dneh.