Pavol Demitra je bil najboljši strelec olimpijskega turnirja v Vancouvru in eden najpopularnejših slovaških športnikov. Foto: EPA
Pavol Demitra je bil najboljši strelec olimpijskega turnirja v Vancouvru in eden najpopularnejših slovaških športnikov. Foto: EPA
Jan Marek
Jan Marek je s Češko osvojil medalji na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Robert Dietrich je bil nepogrešljiv član nemške reprezentance. Na sliki v dvoboju z Andrejem Tavžljem na letošnjem svetovnem prvenstvu na Slovaškem. Foto: EPA

Klubsko letalo jak-42 ruskega moštva Lokomotive Jaroslavelj je padlo kmalu po vzletu z domačega letališča. Na krovu letala, ki je bilo namenjeno na uvodno tekmo sezone Lige KHL v Minsk, je bilo 37 članov moštva in osem članov posadke. Preživela sta dva, napadalec ruskega moštva Aleksander Galimov in eden izmed članov posadke. Oba sta v kritičnem stanju, saj imata opekline na 90 odstotkih telesa.

Moštvo Lokomotive je imelo zelo pisano zasedbo, v kateri so bili poleg Rusov igralci in trenerji iz Češke, Slovaške, Švedske, Nemčije, Latvije in Kanade. "To je najbolj črn dan v zgodovini našega športa. To ni le ruska tragedija," je povedal predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel.

Najbolj znano ime med umrlimi je zagotovo kapetan slovaške reprezentance Pavol Demitra, ki je pred prihodom v Lokomotivo 16 sezon igral v Ligi NHL (Ottawa, St. Louis, Los Angeles, Minnesota, Vancouver). Na olimpijskih igrah v Vancouvru je bil najboljši strelec turnirja. 36-letni Demitra je bil eden najpopularnejših slovaških športnikov.

V letalski nesreči so umrli Čehi Jan Marek, Karel Rachunek in Josef Vašiček, vsi nekdanji člani moštev v Ligi NHL. Marek, prvi strelec Lige KHL v sezoni 2008/2009, in Rachunek sta bila člana češke reprezentance, ki je leta 2010 osvojila zlato, letos pa bron.

Umrl je tudi kapetan latvijske reprezentance iz leta 2009 Karlis Skrastinš, ki se je po 11 sezonah v Ligi NHL (nazadnje Dallas) Lokomotivi pridružil pred začetkom sezone. Na letalu sta bila tudi švedski vratar Stefan Liv, član švedskega moštva, ki je leta 2006 v Torinu osvojilo zlato olimpijsko medaljo, in branilec Robert Dietrich, standardni član nemške reprezentance. Belorus Ruslan Salei je še lani igral za Detroit Red Wingse.

Seveda je bilo največ žrtev Rusov. Med njimi sta bila tudi perspektivna mladeniča, 23-letni Aleksander Vasjunov se je iz New Jerseyja vrnil v Rusijo, Danila Sobčenka je čakala svetla prihodnost pri San Jose Sharksih ... Na letalu sta bila tudi nekdanja zvezdnika Aleksander Karpovcev (prvak NHL-a z NY Rangersi) in Igor Koroljev, ki je v najmočnejši ligi na svetu odigral 795 tekem.

Ekipo je vodil Kanadčan Brad McCrimmon, nekdanji pomočnik pri Detroit Red Wingsih.