Ilja Kovaljčuk ostaja Vrag! Dvomesečna saga, med katero je bil Rus tik pred vrati LA KIngsov, se je končala tako, da bo levokrilni napadalec še naprej član New Jerseyja, kamor je bil zamenjan februarja letos, potem ko je v Atlanti zavrnil pogodvbo v vrednosti 101 milijona dolarjev. Foto: Reuters
Ilja Kovaljčuk ostaja Vrag! Dvomesečna saga, med katero je bil Rus tik pred vrati LA KIngsov, se je končala tako, da bo levokrilni napadalec še naprej član New Jerseyja, kamor je bil zamenjan februarja letos, potem ko je v Atlanti zavrnil pogodvbo v vrednosti 101 milijona dolarjev. Foto: Reuters
Ilja Kovaljčuk
27-letni Kovaljčuk je bil leta 2001 kot prvi Rus prvi izbranec NHL-drafta. Na 621 tekmah rednega dela v osmih sezonah je zbral kar 642 točk (338+304). Po "lock-outu" je več golov v NHL-u dosegel le nejgov rojak Aleksander Ovečkin. Foto: Reuters
Marian Hossa in Antti Niemi
Medtem ko Marianu Hossi grozi, da mu bodo razveljavili pogodbo, je Antti Niemi pri San Joseju iztržil 750 tisoč dolarjev manj kot bi mu mogli plačati v Chicagu, da bi še naprej branil za prvake Lige NHL. Foto: Reuters

Poletna hokejska saga o ruskem ostrostrelcu je dobila novo poglavje in zasuk ter končno tudi epilog. Po večdnevnih pogajanjih, ki so se končala ob treh zjutraj po newyorškem času, sta liga in sindikat z amandmajem kolektivne pogodbe zaprla "luknjo" dolgoročnih pogodb z "upokojenskimi" leti, v zameno pa je komisar lige Gary Bettman potrdil vse sporne pogodbe (Kovaljčuk, Luongo, Hossa, Savard).

100 milijonov za 15 let!
New Jersey
in Ilja Kovaljčuk bosta tako uradno podpisala pogodbo, po kateri bo najboljši prosti igralec v obdobju po "lock-outu" v naslednjih 15 letih zaslužil kar 100 milijonov dolarjev! Struktura letnih izplačil je v primerjavi prvotno pogodbo, ki je bila izničena po arbitraži, spremenjena. V zadnjem letu pogodbe, ko bo ruski levokrilni napadalec star že 42 let, bo njegova plača znašala 4 milijone dolarjev.

Amandma za sprejetje "vražje pogodbe"
NHL je NHLPA-ju v zadnjem tednu ponudil na prvi pogled nenavadno kupčijo - sprejetje spornih pogodb v zameno za sprejem amandmaja kolektivne pogodbe. Z njem se bo omejilo izigravanje "salary capa" z dodatnimi "upokojenskimi" leti. Po novem se bo lahko večletne pogodbe sklepalo le do 40. leta starosti igralca, hkrati pa pa začela veljati drugačna formula za izračunavanje "salary hita", ki je ključna številka za izračunavanje proračunske omejitve plač.

Luongo, Hossa in Savard na "varnem"
Če sindikat ne bi sprejel ponujenega amandmaja, bi NHL vnovič zavrnila pogodbo med Devilsi in Kovaljčukom, hkrati pa bi najverjetneje tudi razveljavila podobno strukturirano pogodbo med Vancouvrom in vratarjem Robertom Luongom. Ogrožena naj bi bila tudi dogovora med Chicagom in Marianom Hosso ter med Bostonom in Marcom Savardom.

Kolektivna pogodba, zaradi katere je odpadla sezona 2004/05, velja do leta 2012, z njo pa je bila uvedena trda omejitev proračunov za plače igralcev. Amandma bi "zašil" luknjo, ki jo izkoriščajo nekateri klubi, hkrati pa bi napovedal oster boj za novo kolektivno pogodbo.

Finski vratarski tandem v San Joseju
V senci bojev okoli Kovaljčukove pogodbe se je San Jose okrepil z vratarjem, ki je letos popeljal Chicago do Stanleyjevega pokala. Antti Niemi, katerega so Blackhawksi izpustili zaradi previsoke plače, ki si jo je izboril na arbitraži, je s Sharksi podpisal enoletno pogodbo v vrednosti 2 milijonov dolarjev. 27-letni Niemi, ki v NHL-u zares brani šele eno leto, se bo za mesto v vratih potegoval z rojakom Anterom Niitymakijem, ki je poleti prišel iz Tampa Bayja.

Price postavljen pred izziv
Montreal
je medtem le dosegel dogovor z vratarjem Careyjem Priceom, zaradi katerega so poleti odposlali Jaroslava Halaka, enega junakov letošnje končnice, v St. Louis. Price, talentirani čuvaj mreže, ki pa je v zadnjih dveh letih dvakrat izgubil mesto prvega vratarja proti slovaškemu kolegu, je s Canadiensi podpisal dveletno pogodbo v skupni vrednosti 5,5 milijona dolarjev.

Crosby z novim krilnim napadalcem
Colorado
je podaljšal pogodbo z mladim energičnim napadalcem Chrisom Stewartom (5,75 milijonov dolarjev za dve leti). Pittsburgh pa je medtem le dočakal novega krilnega napadalca, za pičlih 500 tisoč dolarjev bo na levem krilu Sidneyja Crosbyja po novem igral Mike Comrie, ki si zaradi bogate dediščine brez skrbi privošči igranje pod ceno.