Los Angeles bo imel v nedeljo priložnost, da se šele drugič v zgodovini kluba prebije v konferenčni finale. Prvič se je to zgodilo leta 1993, ko je LA igral v velikem finalu Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters
Los Angeles bo imel v nedeljo priložnost, da se šele drugič v zgodovini kluba prebije v konferenčni finale. Prvič se je to zgodilo leta 1993, ko je LA igral v velikem finalu Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters
Brian Elliott
Vratar St. Louisa Brian Elliott ni imel svojega dne in je moral štirikrat v vrata po plošček. Foto: Reuters

"Kopi" vseeno ni bil najbolj zadovoljen s svojo predstavo in je na Twitterju ironično zapisal, da mu je bilo težko zadeti celo prazno mrežo. Ob koncu tekme, ko Briana Elliotta ni bilo v vratih, je imel namreč veliki priložnosti, da se vpiše med strelce. A kdo bi mu zameril - Los Angeles je na pragu uvrstitve v finale Zahoda, saj v zmagah vodi s 3:0, v zgodovini NHL-a pa so le tri ekipe zapravile takšno prednost in izgubile serijo.

Izkoristili "power play" in povedli s 3:1
Branilec Drew Doughty je bil z golom in podajama najučinkovitejši igralec. V 49. minuti je zadel za končnih 4:2. Sredi tekme je Kralje v vodstvo s 3:1 po podaji Kopitarja popeljal Mike Richards, ki je med tekmo prišel do "Gordie Howe hat-trika": pretep, podaja in gol. Los Angeles je imel igralca več in je le končal dolgo sušo kar 30 neizkoriščenih "power playev". Oba zadetka za goste je dosegel Chris Stewart in malce utišal kritike, ki mu očitajo slabo igro. Zanimivo je, da si St. Louis v 82 tekmah rednega dela ni privoščil treh zaporednih porazov.

Z vsako zmago večja samozavest
Kralji niso v konferenčnem finalu igrali vse od leta 1993, ko so nastopili v finalu Stanleyevega pokala. "Ko si uspešen, pridobiš samozavest in mi igramo isti sistem že kar nekaj časa. Mogoče smo malo presenečeni nad potekom dogodkov, toda zavedamo se, da imamo na vsaki tekmi možnost za zmago," je povedal Mike Richards. "Stvari gredo dobro, ker fantje trdo garajo. Borili smo se, da smo prišli do tega položaja in zdaj nas od konferenčnega finala loči le še tekma," pa je dodal strelec prvega gola na tekmi (v 14. minuti) Justin Williams.

Ponikarovski mož odločitve
Jonathan Quick je ubranil 18 strelov. Naslednja tekma bo v nedeljo. V vzhodni konferenci je New Jersey proti Philadelphii v zmagah povedel z 2:1. Na tretji tekmi serije je odločilni zadetek za uspeh s 4:3 v 18. minuti podaljška dosegel Ukrajinec Aleksej Ponikarovski, ki je v klub prišel januarja. Podajalec je bil Ilja Kovalčuk, kar je bila njegova tretja točka na tekmi (gol in dve podaji).

Liga NHL, končnica, 2. krog

VZHOD
NEW JERSEY (6) - PHILADELPHIA (5)
* 4:3 (2:1, 0:1, 1:1)
* - v podaljšku
Eliaš 13., Kovalčuk 13., Parise 48., Ponikarovski 78.; Schenn 7., Carle 25., Briere 52.
Obrambe: Brodeur 25; Brizgalov 27.
V zmagah je 2:1 za New Jersey.

Sobota:
WASHINGTON (7) - NY RANGERS (1)
V zmagah je 1:2 za Rangerse.

ZAHOD
LOS ANGELES (8)
- ST. LOUIS (2)
4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Williams 14. (podajalec: Kopitar), King 22., Richards 31. (podajalec: Kopitar), Doughty 49.; Stewart 22., 45.
Obrambe: Quick 18; Elliott 18.
V zmagah je 3:0 za Los Angeles.

Petek:
NASHVILLE (4) - PHOENIX (3)
V zmagah je 1:2 za Phoenix.

Vrhunci tekme Los Angeles - St. Louis 4:2