Matija Pintarič je ubranil 35 strelov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matija Pintarič je ubranil 35 strelov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Justin Taylor, Miha Brus
Justin Taylor je dosegel dva zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Favorit za naslov državnega prvaka je Tilia Olimpija, vendar je bilo lani podobno, pa so finalno serijo s 4:0 dobili železarji. Letos bo prvak tista ekipa, ki bo prva zmagala na treh tekmah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija povedla v finalu
Veliko dela za zmaje na uvodni tekmi finala

Odločilna sta bila zadetka Brocka McBrida in Žige Panceta v 20 sekundah za vodstvo s 5:2. Olimpija je dvakrat vodila za tri zadetke (3:0 in 5:2), toda večni tekmeci so dokazali svojo trmo in poskrbeli, da je bil dvoboj, ki si ga je ogledalo le 1.500 gledalcev, do konca zanimiv.

Že v prvi minuti vodstvo Olimpije
Tilia Olimpija je povedla že po 34 sekundah. Najprej je poskusil Domen Vedlin, Michal Fikrt je plošček ubranil, nato pa je bil nemočen ob strelu Aleša Mušiča. Tudi Acroni Jesenice, ki po enomesečnem tekmovalnem premoru še lovijo pravi ritem, so bile nevarne, posebej ko je bil Antti Pusa sam pred Matijo Pintaričem. Na 2:0 je povišal Justin Taylor, potem ko se je plošček odbil od stekla za golom gostov in ga je Taylor spretno zbezal mimo Fikrta. John Hughes, ki je sicer igral zelo nezainteresirano, je pred koncem prve tretjine zapravil kazenski strel.

Po golu kapetana tekma spet odprta
Ljubljanska ekipa je v 26. minuti povedla že s 3:0. Eric Pance je podal, Matej Hočevar pa z natančnim strelom na bolj oddaljeno vratnico neubranljivo streljal. Jeseničani so se še v drugi tretjini vrnili. Pusa je preusmeril strel Bendika z modre črte, z igralcem več pa je sredi tekme Pusa videl, kako je Tomi Hafner pridrsal v prazen prostor. Kapetan je izkoristil podajo in bil natančen z dveh metrov (3:2).

Brata Pance nista povišala prednosti
Po polovici tekme so gostitelji znova zaigrali bolj zbrano. Po akciji razigranega Erica Panceta v 33. minuti so menili, da se je plošček od okvirja vrat odbil čez črto, sodniki pa gola niso priznali. Prečko pa je nekaj minut pozneje zadel še Žiga Pance, meril je skorajda z modre črte in z lobom že premagal Fikrta, ki pa ga je rešil okvir gola.

Fikrt dvakrat slabo posredoval
Olimpija je tekmo odločila z zadetkoma v razmaku 20 sekund na začetku zadnje tretjine. McBride je v 44. minuti prejel plošček za golom, ga obšel in Fikrtu plošček med nogama poslal v mrežo. Tudi naslednji zadetek je češki vratar dobil med nogama, dober strel po tleh pa je nato sprožil še Žiga Pance. Novi trener Jesenic Bojan Magazin je vzel minuto odmora, ob kateri so njegovi varovanci ohladili glave.

Bendik poskrbel za napeto končnico
In res smo videli novo vrnitev lanskih prvakov, kar je le malokdo pričakoval. Obakrat je bil strelec Branislav Bendik. Jaka Ankerst mu je podal v 48. minuti, Bendik pa je imel levo stran Pintaričevih vrat povsem prazno, tako da mu z neposredne bližine ni bilo težko zadeti. V 51. minuti je slovaški hokejist streljal od daleč, Pintarič pa je bil dobro pokrit in ni mogel reagirati.

Taylor zadel prazen gol
Za goste je bil ob koncu nevaren Pusa, tekmo bi na domači strani lahko odločila Eric Pance in McBride, v zadnji minuti so Jeseničani poskusili še brez vratarja. Zmago Tilie Olimpije je z golom v prazno mrežo dve sekundi pred koncem potrdil Taylor.

Razmerje v strelih na gol je bilo 37:39 v korist Acronija Jesenic, ki so prikazale zelo borbeno igro in so se odlično zoperstavile favorizirani Olimpiji. Naslednja tekma bo v sredo na Jesenicah. Letošnja finalna serija poteka na tri zmage.

Državno prvenstvo, finale, prva tekma:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE
6:4 (2:0, 1:2, 3:2)
1.500; Mušič 1., Taylor 14., 60., Hočevar 26., McBride 44., Ž. Pance 45.; Pusa 27., Hafner 30., Bendik 48., 51.

Druga tekma, sreda ob 19.15:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

Tretja tekma, petek ob 19.15:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Igrali bodo na tri zmage. Morebitna četrta tekma bo 2. aprila, peta pa 4. aprila.


Za 3. mesto, prva tekma:
TRIGLAV - MARIBOR
1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Vodnjov 17.; Ogrizek 11., Miljuš 33., Potočnik 51., Kovačič 60.

Tilia Olimpija povedla v finalu
Veliko dela za zmaje na uvodni tekmi finala