Pierre Page je bil po tekmi zelo razburjen. Zahteval bo visoko kazen za Andreja Hebarja. Foto: MMC RTV SLO
Pierre Page je bil po tekmi zelo razburjen. Zahteval bo visoko kazen za Andreja Hebarja. Foto: MMC RTV SLO
Kevin Puschnik
Kevin Puschnik je obležal po naletu Hebarja. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hebar
Andrej Hebar bo vsekakor manjkal na pomembni nedeljski tekmi z Gradcem v Tivoliju. Pričakuje lahko hudo kazen in veliko vprašanje je, kdaj bo znova lahko zaigral za zmaje. Foto: Iztok Novak
John Hughes
John Hughes je dosegel prva dva gola za Ljubljančane v Salzburgu, a ob slabi obrambi to ni bilo dovolj za uspeh. Foto: MMC RTV SLO
Mike Babcock
Mike Babcock zelo ceni Pierra Pagea. Prejšnji teden sta sodelovala na treningih Red Wingsov, ki igrajo odlično in vodijo v Zahodni konferenci Lige NHL. Foto: EPA

Zmaga Salzburga nad Tilio Olimpijo v 20. krogu Lige Ebel s 7:4 je bila zaslužena, glavna tema avstrijskih in številnih slovenskih novinarjev v Mozartovem mestu pa je bil dogodek iz 52. minute. 19-letni Puschnik je ostro naletel na Hebarja ob ogradi, napadalec zeleno-belih pa ga je nato brutalno udaril s palico od zadaj in ga še nekajkrat udaril s pestjo, ko je Puschnik že nepremično ležal na tleh. Zdravniška služba je takoj prišla na led, po približno dveh minutah je napadalec Salzburga le vstal in odšel v garderobo.

Po tekmi se je Hebar seveda zavedel, da je naredil veliko napako. V letošnji sezoni je najboljši strelec Ljubljančanov, dosegel je 11 golov in devet podaj. Lahko se zgodi, da Hebar v letošnji sezoni sploh ne bo smel več igrati. To bi bil izjemen šok za zmaje, ki se krčevito borijo za preboj med osmerico.


Salzburg bo na podlagi posnetka zahteval ostro kazen, še posebej razburjen je bil trener Page, ki ima za seboj fantastično kariero. Leta 1986 je treniral Calgary, ki se je uvrstil v finale Lige NHL, prejšnji teden pa je bil v vlogi svetovalca v Detroitu pri Red Wingsih.



Kako komentirate nalet Hebarja v 52. minuti?
Vse skupaj je bilo videti, kot da bi ga hotel ubiti. Popolnoma sem še šokiran. Sploh ni obžaloval te poteze. Moji varovanci so predlagali obračun z njim, a sem jim rekel, naj vsega skupaj še ne poslabšajo. To je vse skupaj že smešno. Jaz bi ga poslal na sodišče, tak igralec ne sodi na ledeno ploskev. V Kanadi bi dobil še zaporno kazen. To je zelo dobra liga, ki se mora znebiti tako neumnih igralcev. O tem bomo še razpravljali, verjemite mi! Taki igralci je ne smejo poceni odnesti, v letošnji sezoni nima več česa iskati na ledu.

To je popolnoma isti primer kot napad Todda Bertuzzija na Steva Moora leta 2004. Moore je moral zaradi hudih poškodb končati kariero. Razumem, da se nekdo razjezi in sledi hokejski pretep. Ko pa nekdo popolnoma izgubi oblast nad samim seboj, pa nisem prepričan, da je vse skupaj sploh še v rokah lige. Vse take primere vedno pokažem svojim varovancem in jih opozorim, da morebiti ne bi sprožali takih incidentov.
Kakšno je stanje Kevina Puschnika?
Puschnik je v vozičku, bojim se, da ima zlomljeno kakšno kost v vratu. To so zares resne stvari. Patrice Cormier, ki je član Atlante, je lani zaradi manj nevarnega udarca moral na sodišče, sezone je bilo zanj takoj konec. To je bilo še precej huje. Isto bi govoril, če bi to naredil moj varovanec, zato pa jim ves čas govorim, da se tako ne igra. V takih ekstremnih primerih te morajo soigralci odvleči stran, da ne delaš še večjih neumnosti.
Ste bili zadovoljni s predstavo vaših varovancev?
Začeli smo zelo dobro, plošček je hitro krožil. Po navadi po 12 dneh odmora potrebuješ dalj časa za privajanje na ritem. Mi smo ga hitro ujeli, v prvi tretjini smo igrali res dobro. Dobivamo preveč zadetkov. Že v Ljubljani smo dobili pet golov, tokrat štiri, v Zagrebu nazadnje šest. Zdaj dobivata priložnost mlada vratarja, ki morata prikazati še boljše obrambe. Imata potencial, a še vedno naredita kakšno napako preveč. Včasih zaradi tega izgubimo tekmo. Reinhard Divis se bo predvidoma vrnil čez dva tedna.
Trenutno ste na drugem mestu, KAC je ušel že za osem točk. Veliko pa vlagate v mlade igralce.
Ni tako pomembno, katero mesto bomo zasedli po rednem delu. Nikogar ne zanima na koncu sezone, kdo je bil prvi meseca novembra, štejeta le končnica in naslov prvaka. Pomembna sta napredek v igri in razvoj mladih igralcev. Ekipa v Ligi Ebel je stara v povprečju pod 23 let, naša druga ekipa pa ima povprečno starost 18,7 leta. Številni mladi igralci si neizmerno želijo priti v Salzburg, ker se zavedajo, da bodo tu napredovali. Sploh ni res, da imamo najdražjo ekipo lige, to je bilo morda tako pred nekaj leti. Nekateri igralci so nas že zapustili, ker bodo drugje bolje služili. Denar je treba pametno razporediti, predvsem je treba vlagati v mlade igralce in kakovostne trenerje. Če si mladi Slovenci želijo priti sem, imajo odprta vrata, trenirali bodo ogromno, nekaj jih je že tu. Kar poglejte, kaj je že vse uspelo Red Bullu. Sebastian Vettel je postal svetovni prvak pri 23 letih, odkrili so ga pri 12 letih.
Mnogo igralcev je tudi odšlo zaradi strogega sistema dela. Frank Banham je nato blestel v Ljubljani. Tudi John Hughes je že igral za Salzburg.
Zelo rad sem imel Franka. Treniral sem v Anaheimu, na prvih desetih tekmah v Ligi NHL je dosegel devet golov. Če je on dobro fizično pripravljen, vsekakor spada v Ligo NHL. On bi lahko bil superzvezdnik, a se mu ni vse izšlo po načrtih. Že v mladinski konkurenci je bil izjemen. Tudi v Salzburgu bi ga radi obdržali, po daljšem pogovoru sva ugotovila, da je bolje zanj, če odide. Včasih moraš zamenjati klub, da se spet vrneš v pravo formo.
Hughes je bil zares učinkovit. Ko smo ga pred začetkom lanske sezone prosili, da bi treniral z nami, je rekel, da ne bo prišel poleti. Slišali smo se po telefonu, a vmes smo mi imeli že dovolj drugih igralcev. Trening v poletnem času je za nas nujen. Če kakšen igralec tega noče opraviti, pač poiščemo druge.
Med premorom v Ligi Ebel ste odšli v Detroit, kjer ste bili svetovalec Mika Babcocka pri Detroit Red Wingsih.
Nekateri trenerji se hočejo vedno znova izboljševati. Če ostaneš na istem in misliš, da si najboljši, se hudo motiš, drugi te bodo hitro prehiteli. Pred leti sem bil svetovalec v Torontu in Anaheimu. Babcock se zaveda, da smo v Salzburgu zelo inovativni. Med nama ni skrivnosti, izmenjava si mnenja. Vsak dober trener ima veliko novih idej, po izmenjavi pridobi nove zamisli, tako vsi napredujejo.
Koliko tekem ste si ogledali?
Gledal sem tri tekme. Proti Phoenixu (3:2 po podaljšku) so bili igralci zares utrujeni, saj so se pozno vrnili z gostovanja v Vancouvru. Proti Edmontonu so igrali odlično in gladko zmagali (6:2). Zelo veliko dela so imeli s Coloradom (3:1), ki je sijajna mlada ekipa. Nihče si ne bo želel igrati z njimi v letošnji končnici.
Igra v Ligi NHL je zares hitra. Kje so tiste glavne razlike?
Ko je Los Angeles prišel na pripravljalno tekmo v Salzburg, smo po petih minutah vodili s 3:0. Prepričan sem, da najboljše ekipe v Ligi Ebel lahko igrajo na ravni Lige NHL, seveda pa je vprašanje, koliko minut. Nikakor ne 60 minut. V Salzburgu vodim popolnoma enake treninge, kot jih Mike Babcock v Detroitu. Kar nekaj naših igralcev je sposobno igrati na tej ravni, vse je odvisno od miselne priprave. Evropa je precej bližje Ligi NHL, kot je bilo to pred časom. Evropski igralci so zares napredovali v zadnjih letih.