Vratarka Bleda Pia Dukarič je na polfinalni tekmi proti favoriziranemu Triglavu zbrala 35 obramb in svoje soigralce popeljala do finala. Foto: Eva Brili Grebenar
Vratarka Bleda Pia Dukarič je na polfinalni tekmi proti favoriziranemu Triglavu zbrala 35 obramb in svoje soigralce popeljala do finala. Foto: Eva Brili Grebenar

Ko smo pred desetimi dnevi poročali o tekmah Pokala Slovenije v Tivoliju, smo dobili kar nekaj opozoril, da smo se zmotili, saj vendar tekmujejo moški. Prek elektronske pošte so nas opozarjali, da smo ga pošteno polomili.

Pia bo naslednje leto študirala in igrala za univerzo Yale. Foto: MMC RTV SLO
Pia bo naslednje leto študirala in igrala za univerzo Yale. Foto: MMC RTV SLO

"Bolj kot berem, manj mi je jasno, ali gre za moški hokej ali mogoče celo za ženskega. Na začetku piše hokejisti ... v nadaljevanju pa piše po zaslugi izjemne vratarke Pie Dukarič," je bilo eno izmed opozoril, ki smo jih dobili v nabiralnik.

Prav nič se nismo zmotili. 20-letna Dukaričeva je poskrbela za izjemno zgodbo, saj so hokejisti Bleda osvojili celo srebrne medalje. To je bilo eno izmed največjih presenečenj v slovenskem klubskem hokeju v zadnjih letih.

V četrtfinalu so odpravili Celje s 5:0, Dukaričeva je zaklenila vrata. Veliko presenečenje je pomenila zmaga nad Triglavom v polfinalu s 3:2. Kranjčani so v zadnji tretjini močno pritisnili, a je Pia zbrala kar 35 obramb in veselje po zadnjem pisku sirene je bilo veliko.

Železarji in zmaji premočni
V finalu so bili Jeseničani pričakovano boljši s 7:1, vendar je drugo mesto največji uspeh kluba, ki ga vodi Toni Tišlar. Na uvodni tekmi državnega prvenstva je Bled gostil SŽ Olimpijo in izgubil z 0:6. Najboljši slovenski ekipi sta razred zase, a boj za tretje mesto v letošnji sezoni bo zelo zanimiv.

Seveda je že nekaj let prva čuvajka mreže ženske članske reprezentance in ena od najbolj zaslužnih za lansko napredovanje risinj v skupino B divizije I, kar jim je uspelo po skoraj 15 letih.


Kako bi ocenili turnir za Pokal Slovenije v Tivoliju? Kakšna so bila vaša pričakovanja pred začetkom?
Mi smo prišli v Tivoli brez pričakovanj. Imamo mlado ekipo. Najprej smo se srečali s Celjani, ki v tej sezoni nimajo tako močne ekipe. Niso veliko trenirali poleti. Vedeli smo, da bi lahko četrtfinalno tekmo dobili. V polfinalu nas je čakal Triglav, ki je realno gledano močnejši tekmec. Odigrali smo odlično in uspelo se nam je prebiti v finale.

V finalu ste se nato srečali z Jeseničani, ki so ena izmed najboljših ekip v Alpski ligi.
V finalu nismo prikazali svoje najboljše predstave. Ustrašili smo se tekmeca, preveč smo spoštovali Jeseničane. To se je še posebej poznalo v uvodne četrt ure, ko smo prejeli pet golov.

Drugo mesto je največji uspeh v zgodovini kluba.
Žreb je bil res ugoden. Nihče si ni upal na glas razmišljati o našem nastopu v finalu, po tihem smo seveda razmišljali, da bi nam morda lahko uspelo.

Je bila vaša predstava proti Triglavu najboljša v karieri? Zbrali ste 35 obramb. Tudi spremenjene smeri ploščka pred vrati vas niso spravile iz tira.
Verjetno je bila to res moja najboljša predstava. Med moškimi zagotovo, to je pač veliko višja raven.

Poznate morda še kakšen drug primer, da ženska brani na članski ravni med moškimi?
V Nemčiji branijo dekleta v nižjih ligah. Morda četrta liga. Poznam tudi eno finsko čuvajko mreže, ki je branila v tretji ligi. Seveda je to velika redkost. Odraščala sem s temi fanti in igrali smo skupaj že v nižjih kategorijah. Zame je to nekaj vsakdanjega. Za ljudi, ki ne spremljajo hokeja podrobno, pa je seveda zelo nenavadno videti dekle med vratnicama na moški članski tekmi. V garderobi se seveda ne prhamo skupaj.

Vaš uspeh ni naključen, ampak je plod dolgoletnega načrtnega dela. Kako se je vse skupaj začelo?
Od 14. do 17. leta sem bila vseskozi v dvorani v Zalogu. Imela sem po dva ali tri treninge na dan. Življenje sem posvetila hokeju in obrestovalo se je, saj sem izpolnila cilj, lani sem prvič odšla v ZDA.

Hitrost ploščka je pri moških precej večja, zato so predstave Dukaričeve še toliko bolj navdušile. Risinje imajo zares sijajno vratarko. Foto: Eva Brili Grebenar
Hitrost ploščka je pri moških precej večja, zato so predstave Dukaričeve še toliko bolj navdušile. Risinje imajo zares sijajno vratarko. Foto: Eva Brili Grebenar

Kakšen je naslednji cilj v karieri?
Bila sem že dogovorjena, da zaigram za univerzo Yale, a je celotna sezona odpadla zaradi koronavirusa. Odločila sem se, da bom vse skupaj prestavila za eno leto. Štiri leta bom študirala in štiri leta igrala hokej. Lahko bi že letos začela študij, a tekem ne bi bilo, treningov pa tudi zelo malo, kar ni dobro za moj napredek. Naslednje leto me še vedno čaka štipendija.

Katere lige so najmočnejše v Evropi? Kakšna je razlika med kakovostjo hokeja v evropskih ligah in ameriški univerzitetni ligi?
Na Švedskem ženska liga zares napreduje. Dobro so plačane. Na univerzah je to drugače, saj je to amaterska raven. To je najmočnejša liga do 25. leta. Vse Američanke igrajo v tej Ligi NCAA ‒ prvi diviziji, potem pa gredo na Švedsko ali na Finsko. Na olimpijskih igrah se pozna, da so Američanke in Kanadčanke razred zase.

Vsa družina je zares predana hokeju. Kako gre bratu in sestri?
Za hokej nas je navdušil oče. Mlajši brat je vratar in je star 14 let. Brani pri Olimpiji v ekipi do 17 let. S sestro sva skupaj začeli pri Olimpiji, zdaj sva skupaj v reprezentanci. Sestra je tudi trenerka pri Slaviji.

Raje spremljate slovenski hokej ali Ligo NHL?
Vsakega po malem. Kolikor pač dopušča čas. Največkrat s prijateljicami pridemo na derbi med Olimpijo in Jesenicami. V Ligi NHL mi je najbolj všeč Marc-Andre Fleury, ki je blestel pri Pittsburghu. Vedno mi je bil za vzor, saj je izjemen vratar, a se nima za velikega zvezdnika. Ženskih tekem ni veliko na televiziji.

Zakaj je ženski hokej v Sloveniji tako postranski šport?
Starši deklet, ki igrajo hokej, še vedno ne mislijo, da je to ženski šport. Zadnja leta se je vpis povečal, dekleta trenirajo s fanti. Mediji ne pokrivajo ženskega športa.

Kakšen je realen domet ženske reprezentance?
Ženska reprezentanca bi morala nastopati v skupini B divizije I, a je prvenstvo odpadlo zaradi koronavirusa. Že preboj iz druge divizije je velik napredek. Tudi naše moške reprezentance do 18 in 20 let igrajo v skupini B divizije I, pa je veliko večji kader igralcev. V Sloveniji je le 60 igralk, 20 pa jih pride v reprezentanco.

Zaslužki v ženskem hokeju se ne morejo primerjati z zaslužki moških. Kako torej načrtovati kariero?
Vedno sem želela oditi na univerzo, saj moram pridobiti izobrazbo. Od hokeja ne bom mogla živeti. Pri dekletih velikokrat kmalu pride družina in je treba končati kariero. Po koncu univerze bo več znano. Morda bo prišla kakšna ponudba, sicer pa se bo treba posvetiti drugačni karieri.

V Sloveniji so železarji in zmaji razred zase. Je boj za tretje mesto letos popolnoma odprt?
V državnem prvenstvu je dosegljivo celo tretje mesto. Na Pokalu Slovenije smo videli, da je tudi to mogoče. V lanski sezoni je veliko fantov prvič igralo članski hokej. To je bil res velik preskok. Igra je med člani veliko hitrejša, streli so močnejši. Dobili smo dva igralca iz Celja. Trener Toni Tišlar je pomemben dejavnik, dobro smo se ujeli, in to se pozna na ledu.

Vratarka Bleda Pia Dukarič načrtuje kariero v ZDA