Pittsburgh od četrtega naslova v klubski zgodovini ločita le še dve zmagi. Foto: Reuters
Pittsburgh od četrtega naslova v klubski zgodovini ločita le še dve zmagi. Foto: Reuters
Trenutek odločitve na drugi tekmi finala. Foto: Reuters

a z 2:1 premagali San Jose (2:1) in v velikem finalu Lige NHL vodijo z 2:0.

Sidney Crosby je v tretjini Sharksov dobil sodniški met, plošček je prišel do branilca Krisa Letanga na modri črti, ki je podal do Shearyja. 23-letnik je sprožil in poslal plošček mimo rokavice Martina Jonesa za drugi zadetek v seriji in četrtega v končnici. "Kot da bi sanjal," je bil komentar mladeniča, ki je sezono začel v nižjih ligah.

Pittsburgh je v 29. minuti v vodstvo popeljal Phil Kessel z desetim golom v končnici. Podaljšek je dobre štiri minute pred koncem izsilil Justin Braun.
San Jose, ki je bil večino tekme slabši tekmec, je izgubil še četrti podaljšek v letošnji končnici. Razmerje v strelih na gol je bilo 30:22 v korist Pingvinov, ki jim do končnega zmagoslavja manjkata še dve zmagi.

Serija se zdaj seli v San Jose, kjer bo tretja tekma v nedeljo ob 2.00.

Pittsburgh je dobil zadnje štiri tekme v končnici in v finalu še ni zaostajal. "Prva tekma je bila odločena v zadnjih dveh minutah, nocoj v podaljšku. Ni še čas za pogreb," je povedal trener San Joseja Peter DeBoer.
Le pet ekip v zgodovini je v finalu nadomestilo zaostanek 0:2. "Zavedamo se, da ne bomo zmagovali, če bomo igrali na ta način. Moramo popraviti svojo igro," je povedal napadalec Sharksov Logan Couture.

Druga tekma:
PITTSBURGH - SAN JOSE
2:1 (0:0, 1:0, 0:1)
Braun 56., Sheary 63.; Kessel 29.

Obrambe: Murray 21; Jones 28.