Justin Taylor je v četrtfinalni seriji v izjemni formi. Prispeval je že štiri zadetke. Foto: BoBo
Justin Taylor je v četrtfinalni seriji v izjemni formi. Prispeval je že štiri zadetke. Foto: BoBo
Eric Pance
Eric Pance je devet minut pred koncem mojstrsko ukanil Adama Munroja. Foto: BoBo
Chad Klassen
Chad Klassen je v 38. minuti poškodoval Lamourouxa. Foto: BoBo
Tivoli bo v četrtek zagotovo razprodan. Foto: BoBo
Kevin Primeau
Kevin Primeau je bil zelo razočaran nad predstavo svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO

Igralci Sape so na prvih dveh domačih tekmah dobesedno leteli po ledu, zmaji pa so bili popolnoma brez ognja. Vodstvo kluba se je odločilo, da odide na Madžarsko že v ponedeljek popoldne in močno zdesetkana ekipa je bila maksimalno pripravljena na bitko v dvorani Gaborja Ocskaya.
Gostitelji so delovali kot razbita vojska brez pravih idej, navijači so bili mlačni, vzdušje daleč najslabše v tej seriji. Na drugi strani so zeleno-beli bojevniki odigrali taktično izjemno in imajo v četrtek v najbrž do vrha napolnjenem Tivoliju izjemno priložnost, da se prebijejo v polfinale Lige Ebel.
Ko je zmajkalo idej, so se Madžari spravili na vratarja
Madžari so imeli v tej seriji vseskozi prednost, na prvih štirih tekmah so vedno povedli, tokrat pa je John Hughes našel Justina Taylorja že v 7. minuti in Olimpija je imela zlata vredno vodstvo, kar je pomenilo izjemno nervozo pri gostiteljih. Nepovezane akcije so si sledile, nabijanje ploščka brez smisla je bilo vse bolj pogosto, streli so leteli daleč mimo vrat, tudi ob prednosti dveh igralcev več v 30. minuti so bili igralci Sape brez prave ideje. Minuto in 52 sekund igre petih proti trem so Ljubljančani zdržali v velikem slogu, Jean Philippe Lamoureux je imel sijajen večer, potem pa ga je Chad Klassen podrl v 38. minuti. Ameriškega vratarja so odnesli na nosilih, po koncu tekme pa je odšel na avtobus na berglah. Stanje njegovega kolena bo jasno šele po slikanju, a poškodba je vsekakor resna.

Boh prepričan, da so Lamoureuxa poškodovali namerno

Pomočnik trenerja Andrej Hebar starejši je bil besen po tekmi, saj je videl, da so se nekateri posamezniki na klopi Sape smejali, ko so Lamoureuxa odnesli na nosilih. Najbrž so si mislili, da bodo v zadnji tretjini do vrha napolnili mrežo Ljubljančanov. Priložnost je dobil Matic Boh, ki je 21 minut branil že na prvi tekmi, tudi na tretji tekmi je stal v vratih v zadnji tretjini. Svoje delo je opravil odlično in pri 20 letih dokazal, da je izjemen talent. V garderobi so mu vsi čestitali in soigralci so prepričani, da bo Boh tudi v četrtek dokazal, da je že na nivoju Lige Ebel, čeprav je vso sezono igral v Slohokej ligi.
"Lamoureux je dobro branil in upal sem, da bi se lahko pobral in nadaljeval tekmo. Prepričan sem, da so ga namenoma poškodovali. Začel sem se ogrevati in zadnji dve minuti v drugi tretjini sem izkoristil, da sem se navadil na hitrost igre. Pred zadnjo tretjino so mi soigralci izrazili polno podporo. Bili smo zelo jezni, z mislimi smo bili pri poškodbi Lamoureuxa. V zadnjih 20 minutah smo vsi dali svoj maksimum," je pojasnil Boh, ki za svoja leta deluje zelo zrelo tudi v pogovorih z novinarji, na šesti tekmi pa bi lahko postal veliki junak: "V četrtek bo prisotna samozavest v domači dvorani, premagati jih moramo še enkrat in potem sledi polfinale. Preskok iz Slohokej lige je zelo velik. Hitrost igre je velika, občinstva pa je veliko več kot v medijsko manj obravnavani Slohokej ligi. Prepričan sem, da je naša ekipa boljša, zato moram svoje delo opraviti brezhibno in to bo dovolj za zmago."
Čustveni Järvenpää dočakal novo sladko zmago
Trener Hannu Järvenpää je bil po koncu tekme čustveno izpraznjen. Vzel si je nekaj minut, da je strnil vtise po tekmi, ki je zares pobrala veliko živcev: "Na Madžarsko smo prišli že v ponedeljek, v torek dopoldne pa smo imeli v dvorani krajši trening. Na voljo sem imel le 15 igralcev in ni mi bilo lahko ob misli, da bo na sporedu tako pomembna tekma. Zavedal sem se, da imajo na razpolago precej več igralcev, Eric Johansson je odličen in igra le v četrtem napadu. Na tej tekmi je bila želja mojih izbrancev veliko večja, zaslužili smo si to zmago. Fantje so imeli veliko srce, blokirali so strele, igrali smo preprosto. Mislil sem, da je bila nedeljska zmaga v Ljubljani najbolj sladka, a sem se očitno zmotil."
"Pred začetkom končnice sem na vodstvo Lige Ebel poslal elektronsko pošto, kjer sem vprašal, kakšno kazen bo dobil nasprotni igralec, ki je namerno poškodoval našega prvega vratarja. No, pa se dobil odgovor - dve minuti! Zares neverjetno! Ne bom se pritoževal nad sodniki, raje bom užival v tej zmagi. Ponosen sem, da sem trener Olimpije. Lamoureux je izgubljen za to serijo, zato pa imamo Matica Boha. Že v Slohokej ligi je dokazal, da je odličen vratar in tokrat je to le še potrdil. Pred zadnjo tretjino sem ga vprašal, ali je nervozen, in odgovoril mi je, da sploh ne. Izjemna predstava mladega fanta," je bil ganjen 48-letni Finec, ki je bil po porazu na Jesenicah 26. decembra na izhodnih vratih Tivolija, zdaj pa je pred vrati polfinala.

Taylor pričakuje pekel v Tivoliju

Najboljši igralec tekme je bil Justin Taylor, ki je dosegel prvi gol, podal pa za drugega. "Ključnega pomena je bil naš prvi gol. Končno smo povedli in oni so morali spremeniti sistem igre. Hughes mi je sijajno podal pri prvem golu, zato mi ni bilo težko zatresti mreže. Pri drugem golu je Eric Pance zares mojstrsko zaključil. Tudi v zadnji tretjini smo bili odlični, oba vratarja sta se izkazala. V četrtek bo v Tivoliju zelo vroče, pričakujem polno dvorano in glasne navijače. Če bomo ponovili igro s pete tekmo, bomo zaključili serijo," je povedal postavni napadalec.
E. Pance: Zmaga nič ne pomeni, če je ne bomo potrdili v četrtek
Drugi zadetek je v 51. minuti dosegel Eric Pance, ki je v letošnji sezoni neverjetno napredoval in je zagotovo med najboljšimi mladimi igralci Lige Ebel. "Odigrali smo zelo disciplinirano. Mi smo čakali na njihove napake in ne obratno. To se je na koncu obrestovalo. Boh je odlično zamenjal Lamoureuxa, nismo se povsem zaprli v zadnji tretjini. Pozna se, da nam manjkajo ključni igralci, a ostali se borimo do zadnje sekunde. Serija še ni dobljena, zadnja zmaga je najtežja. Mi ne bomo spreminjali našega načrta. Ta zmaga nič ne pomeni, če je ne bomo potrdili v četrtek," ostaja previden 20-letni napadalec.
Madžari zelo potrti
Popolnoma drugačno vzdušje je bilo v garderobi Sape. "Tekmo je odločila slaba igra z igralcem ali celo dvema več. Slabo smo streljali, vsi naši streli so leteli mimo vrat. Tako pač ne gre," je bil razočaran trener Kevin Primeau. Navijači so jo zelo hitro popihali domov, klubski lokal je bil ekspresno hitro zaprt. Lokalni novinarji, ki so na prvih dveh tekmah noreli od navdušenja ob 15 doseženih golih so bili celo tekmo tiho, na trenutke so že obupavali.
Za četrtkovo tekmo je na voljo še okoli 1.000 vstopnic, vse najceneješe (po sedem evrov) so že pošle. Polfinale je mamljivo blizu, v zastarelo dvorano v Szekesfehervarju pa si v nedeljo Ljubljančani ne želijo vrniti.

Iz Szekesfehervarja