Žiga Pance je z golom potrdil, da je poškodba preteklost. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Pance je z golom potrdil, da je poškodba preteklost. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Cvetek
Branilec Igor Cvetek je izenačil na 2:2. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matija Pintarič
Matija Pintarič se je po kazni vrnil v ljubljanska vrata in pustil dober vtis. Foto: Marko Kovič

Ljubljančani so v Linzu igrali brez šestih članov prve ekipe Jeana Philippa Lamoureuxa, Mateja Hočevarja, Petra Šachla, Justina Taylorja, Scotta Hothama in Anžeta Ropreta. Kljub oslabljenosti so se odlično upirali favorizirani "črnim krilom". Končno razmerje strelov je bilo "le" 34:30 za domače, kar priča o "konkurenčnosti" zmajev, ki bodo izid v zmagah poskušali izenačiti v četrtek na drugi tekmi v Tivoliju.

Premoč Linza ni obrodila sadov
Domači so bili v prvi tretjini, ki se je končala brez zadetkov, precej boljši tekmec, a je obramba zmajev vzdržala napade. Dvakrat je Matijo Pintariča, ki se je vrnil po šestih tekmah kazni, rešila vratnica. Razmerje strelov je bilo 13:6 za domače.

Sanjska vrnitev Žige Panceta
Drugi del se je za zmaje začel odlično, saj je Žiga Pance v 23. minuti zatresel mrežo Alexa Westlunda. Starejši izmed bratov Pance, povratnik po poškodbi, si je v protinapadu izmenjal dvojno podajo z Johnom Hughesom, nato pa z desne strani strani matiral Westlunda z visokim strelom za njegovo levo vratnico.

Lebler poravnal izid
Linz je izenačil v 29. minuti, ko je imel na ledu igralca več. Po obleganju gostujočih vrat je Pintariča s strelom pod prečko ugnal Brian Lebler. Avstrijski napadalec je sprožil iz zapestja, poleg tega je bil "Pinta" delno pokrit, tako da za obrambo ni imel veliko možnosti.

Cvetek odgovoril na gol Irmena
V zadnji tretjini je Linz povedel v 48. minuti, znova ob številčni prednosti. Pintariča je s strelom med nogami matiral Danny Irmen. Toda že štiri minute pozneje je bil izid poravnan. Po agresivni igri Ljubljančanov v obrambni tretjini Linza se je za vrati Westlunda do ploščka dokopal Boštjan Goličič, ki je s povratno podajo lepo našel Igorja Cvetka, ta pa je nato s strelom po tleh med nogami matiral Westlunda.

Murphy in Baumgartner izvlekla Linz
Ko je že "dišalo" po podaljških, je Linz dosegel odločilna zadetka. Najprej je v 56. minuti Curtis Murphy s strelom približno meter od modre črte precej z desne strani presenetil Pintariča, ki je bil znova nekoliko pokrit. Slabe tri minute pozneje je Mariborčan klonil na podoben način - le da je Gregor Baumgartner zadel skorajda iz mrtvega kota. "Pinta" bi lahko posredoval bolje.

Množični pretep v Zagrebu
Na drugi tekmi polfinala je KAC s 4:0 zmagal v Zagrebu. Srečanje je zasenčil množični pretep (glej video) ob koncu druge tretjine, v katerem je bil zelo aktiven tudi slovenski vratar Medveščaka Robert Kristan, ki je obračunal z Andyjem Chiodom.

LIGA EBEL
POLFINALE, prvi tekmi

LINZ - TILIA OLIMPIJA 1:0
4:2 (0:0, 1:1, 3:1)
3.500; Lebler 29., Irmen 48., Murphy 56., Baumgartner 58.; Ž. Pance 23., Cvetek 52.

MEDVEŠČAK - KAC CELOVEC 0:1
0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Koch 12., Herburger 29., Geier 37., Scofield 52.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage. Druge tekme bodo v četrtek, tretje v nedeljo, četrte pa naslednji torek. Termini preostalih tekem so 15., 18. in 20. marec.