O prvem imenu letošnje končnice ni več dvoma - to je vratar Bostona Tuukka Rask, 26-letni Finec iz Savonlinna. Foto: EPA
O prvem imenu letošnje končnice ni več dvoma - to je vratar Bostona Tuukka Rask, 26-letni Finec iz Savonlinna. Foto: EPA
Chris Kelly, Tyler Seguin in Daniel Paille (Boston Bruins)
Trener Bostona Claude Julien je za 2. tekmo finala sestavil nov tretji napad: Daniel Paille - Chris Kelly - Tyler Seguin. Poteza je popoln zadetek v črno, saj je Paille prispeval zmagoviti gol na obeh tekmah. Foto: Reuters

Z zmago 2:0 na prvi domači tekmi je Boston tudi prevzel vodstvo v finalu hokejske Lige NHL, kjer proti Chicagu vodi z 2:1. Četrta tekma za prvaka sezone 2013 bo v noči s srede na četrtek prav tako v TD Gardnu, kjer so Kosmatinci zmagali že sedemkrat zapored.

Onemogočen zvezdniški napad gostov
Briljantna obrambna predstava Bruinsov, katere simbol je naveza Bergeron-Zdeno Chara-Rask, je povsem onemogočila Blackhawske, ki iz 28 strelov v okvir vrat niso znali matirati finskega čuvaja mreže. A Rasku je delo za tretji "shutout" letošnje končnice močno olajšala celotna obramba, ki je zaustavila zvezdnike Chicaga, med katerimi pa ni bilo Mariana Hosse, saj je Slovak med ogrevanjem poslabšal svojo poškodbo.

"Velika zmaga. Lahko uživamo v tem, jutri pa se posvetimo samo še nekaj stvarem, da bomo v sredo še boljši," je po popolni moštveni tekmi povedal Rask.

Ključ za zmago: posebne postavitve in buliji
Gostje so zapravili tudi vseh 5 "power-playev", skupno v finalu vseh deset PP-jev. Na drugi strani je Boston izničil že 26 izključitev zapored, kar je tudi ključ do 11 zmag na zadnjih 13 tekmah končnice oz. vse od zdaj že znamenitega preobrata na 7. tekmi s Torontom. Ključ do zmage, ki je bila veliko bolj prepričljiva, kot kaže izid, je tudi prevlada Kosmatincev v bulijih: 40:16!

Paille ponovil vajo iz podaljška
Na začetku 2. tretjine je znova udaril novi 3. napad Bostona Kelly-Seguin-Paille in ravno junak podaljška 2. tekme Daniel Paille je premagal Coreyja Crawforda (33 obramb), najboljšega posameznika tekme med gosti. Tekmo je dokončno v korist gostiteljev odločil "power-play": Boston je imel za 11 sekund celo dva igralca več in ravno nekaj trenutkov po izteku kazni Davida Bollanda je iz bližine po podaji Jaromirja Jagra veliko premoč izkoristil Patrice Bergeron.

Liga NHL, finale, tretja tekma:
BOSTON (4) - CHICAGO (1) - 2:1
2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Paille 23., Bergeron 35.

Obrambe: Rask 28; Crawford 33.

Četrta tekma, četrtek ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)
Peta tekma, nedelja ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)
---------- morebitni tekmi: -----------
Šesta tekma, torek, 25. 6., ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)
Sedma tekma, četrtek, 27. 6., ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.