Miha Rebolj zagotavlja, da bo jeseniški klub nadaljeval delo in tekmovanja, v Ebel pa za zdaj zaradi vsega kaosa in polen ne gredo. Foto: MMC RTV SLO
Miha Rebolj zagotavlja, da bo jeseniški klub nadaljeval delo in tekmovanja, v Ebel pa za zdaj zaradi vsega kaosa in polen ne gredo. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav smo pričakovali nasprotovanje nekaterih si nismo predstavljali takšnega odziva in zakulisnih spletk. V sredo, takoj po prihodu na tehnični del sestanka lige EBEL sem bil negativno presenečen, ko sem v vednost prejel pismo ter bil obveščen o t.i. ''pomembnem'' telefonskem klicu, ki je postavil načrtovano ter že skoraj zaključeno zgodbo nadaljnjega razvoja hokeja na Jesenicah povsem na glavo.

Acroni Jesenice
Hokej na Jesenicah zaseda izredno pomembno mesto v življenju, tako da iskrenja in trki politično-poslovnih interesov niti malo ne presenečajo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zakulisne hokejske igrice na Jesenicah

Po lanskem kolapsu HK Acroni Jesenice je jeseniški hokej preživel v okrilju HD Jesenice mladi, ki so že predtem skrbele za mladinski pogon "železarskega" moštva. Po viharnem letu se je spomladi z odhodom Medveščaka v Ligo KHL ponudila priložnost, da bi se Jesenice z mlajšim klubom znova pridružile Ligi Ebel.

15. maja je tako predsednik Miha Rebolj vložil uradno prijavo za sezono 2013/14. Prejšnji teden je predsedstvo Lige Ebel v Celovcu dalo Jeseničanom še osem dni dodatnega časa, da izpolnijo zahtevane pogoje za pristop, a pri tem se je zapletlo, saj se je v igro vmešal še tretji igralec.

Mimo delujočega kluba izumili tretjega
Ministrstvo za šport oz. državni sekretar v vladi doma z Jesenic Jernej Pavlič in dolgoletni sinonim za jeseniški hokej - železarna Acroni s Slavkom Kanalcem sta na vodstvo lige naslovila prošnjo o odlogu, pri čemer so Avstrijcem ponudili, da se bo na Jesenicah oblikoval povsem nov, tretji klub, ki bo plačal 100 tisoč evrov prijavnine, poplačal 22 tisoč evrov starega jeseniškega dolga do vodstva tekmovanja in ob tem še predložil finančne garancije za nemoteno izpeljavo sezone.

Vse, kar naj bi tretji klub potreboval, je bil čas, a po informacijah sodeč, novi klub ni pritegnil svežega denarja, tako da projekt ostaja zgolj na papirju. V ozadju po nekaterih virih niso bili hokejski motivi, temveč predvsem politični, saj se počasi bližajo nove lokalne volitve, kjer bi lahko bil zdajšnji podžupan Rebolj velika ovira za ambiciozne tekmece.

Temelj vrnitve - partnerstvo z Medveščakom
Jesenice mladi so računale na vrnitev v razširjeno avstrijsko prvenstvo tudi zaradi dogovora o partnerstvu z Medveščakom, saj Zagrebčani zaradi narave igranja v KHL-u potrebujejo vsaj zanesljivega partnerja, če že ne morejo v tako kratkem času vzpostaviti podružničnega moštva. Po načelnem dogovoru bi tako "medvedi" prispevali od 6 do 8 igralcev in tudi določena finančna sredstva.

Izjavo za javnost HD Jesenice mladi, pod katero se je podpisal predsednik kluba in nekdanji odlični hokejist Miha Rebolj, objavljamo v celoti.


IZJAVA ZA JAVNOST

V zadnji, upam, da nikoli več ponovljivi sezoni, ko so jeseniškemu hokeju obrnili hrbet praktično vsi, ki so jeseniški članski hokej pripeljali do točke, na kateri je danes, smo v hokejskem društvu HD JESENICE MLADI še naprej aktivno delovali v dobro jeseniškega hokeja, predvsem pa mladih hokejistov, ki smo jim kljub, za državo udeleženko zimskega olimpijskega hokejskega turnirja, nepredstavljivim težavam zagotavljali pogoje za razvoj in športno dejavnost. Moje besede, dejanja in nameni so bili vedno iskreni, pošteni, brez zakulisnih iger, lastnih interesov ter vedno usmerjeni v dobrobit najboljšega športa na svetu.

Da smo prišli do točke, ko smo se zelo resno pogajali celo o vstopu v EBEL, smo morali pošteno, trdo in dobro delati, da smo si zaslužili zaupanje mednarodne športne javnosti. Gradili smo zgodbo, ki ne bi bila zgolj »muha enodnevnica«, temveč bi bili zastavljeni močni in trdni temelji za razvoj hokeja tako na Jesenicah, kot tudi v celotni regiji. Čeprav smo pričakovali nasprotovanje nekaterih si nismo predstavljali takšnega odziva in zakulisnih spletk. V sredo, takoj po prihodu na tehnični del sestanka lige EBEL sem bil negativno presenečen, ko sem v vednost prejel pismo ter bil obveščen o t.i. ''pomembnem'' telefonskem klicu, ki je postavil načrtovano ter že skoraj zaključeno zgodbo nadaljnjega razvoja hokeja na Jesenicah povsem na glavo. Zaradi teh dejstev mi ni preostalo nič drugega kot podati pisni preklic prijave HD JESENICE MLADI v ligo EBEL.

Kot kaže so, žal, predvsem politični interesi povsod drugje kot v nadaljnjem razvoju najboljšega športa, ki je definiral mesto Jesenice. V HD MLADI JESENICE nameravamo še naprej delovati v dobro hokeja saj se zavedamo, da zgolj z razvojem domačih izredno talentiranih mladih hokejistov lahko uspešno tvorimo nadaljevanje uspešne hokejske zgodbe na Jesenicah kot tudi v Sloveniji. Z ekipama U-20 in U-18 bomo zagotovo nastopali v razširjeni mednarodni ligi EBEL Young Stars ter Junior League ter ravno tako z vsemi ostalimi mlajšimi kategorijami v slovenskem državnem prvenstvu. S še večjim zagonom nameravamo graditi hokejsko prihodnost Jesenic. Veseli smo predvsem podpore lokalnega prebivalstva, sodelavcev, staršev in otrok, ki so vključeni v naše kategorije saj nam dokazujejo, da smo na pravi poti. Nimamo časa za politične spletke, na zastavljenih ter zdravih temeljih bomo uspešno športno zgodbo gradili dalje.

Športni pozdrav.

Predsednik HD Jesenice mladi

Miha Rebolj

Čeprav smo pričakovali nasprotovanje nekaterih si nismo predstavljali takšnega odziva in zakulisnih spletk. V sredo, takoj po prihodu na tehnični del sestanka lige EBEL sem bil negativno presenečen, ko sem v vednost prejel pismo ter bil obveščen o t.i. ''pomembnem'' telefonskem klicu, ki je postavil načrtovano ter že skoraj zaključeno zgodbo nadaljnjega razvoja hokeja na Jesenicah povsem na glavo.

Zakulisne hokejske igrice na Jesenicah