John Harrington je na prvi tekmi videl veliko pomanjklivosti ob igri z igralcem več. Foto: MMC RTV SLO
John Harrington je na prvi tekmi videl veliko pomanjklivosti ob igri z igralcem več. Foto: MMC RTV SLO
David Rodman in Andrej Hebar
Andrej Hebar (desno) je dosegel uvodni gol na četrtkovi tekmi v TUI Areni. Foto: EPA

Risi so s treningom začeli ob isti uri, kot bo jutri na sporedu srečanje. Popoldanske ure so izkoristili za sprehod po mestu. Varovanci Johna Harringtona se zavedajo, da so v četrtek izpustili veliko priložnost proti Avstriji (3:4 po podaljšku), a vseeno še vedno ostjajo v igri za pot v Vancouver. V podaljšku so igrali preveč obrambno, nasprotniku so dali preveč prostora, kar je izkoristil Andre Lakos.

Harrington dal poudarek na "power playu"
Slovenci niso izkoristili nobene izmed šestih priložnosti ob igri z igralcem več, Avstrija pa je prav z goli v "power playu" držala priključek. V prvi tretjini so imeli risi kar štirikrat igralca več, uspeli pa so le enkrat ustreliti na vrata Bernda Brücklerja. Harrington je zato na treningu več časa posvetil "power playu". Ameriški strateg se zaveda, da so igralci Japonske odlični drsalci. Težav s poškodbami ni, le Marjan Manfreda je po grobem naletu Daniela Welserja dobil šive na bradi.

Japonci delali veliko napak
V prvem krogu so igralci iz dežele vzhajajočega sonca visoko izgubili proti Nemčiji (1:7). Gostitelji turnirja so že v prvi tretjini povedli s 3:0. En gol so dosegli z igralcem več, enega pa ob igralcem manj. V drugi tretjini so tri zadetke dosegli v razmiku 87 sekund. Selektor Mark Mahon je bil zelo jezen zaradi velikih napak pri podajah.

Japonci so mnoge presenetili že z uvrstitvijo na turnir v Nemčiji, saj so vsi strokovnjaki pričakovali Poljsko, ki je bila tudi gostiteljica predkvalifikacijskega turnirja, kjer sta nastopili še Velika Britanija in Romunija. V ekipi imajo tudi dva naturalizirana igralca Aarona Kellerja in Darcyja Mitanija.

V štirih medsebojnih obračunih so Slovenci trikrat ugnali Japonce, na SP-ju v Tampereju pa je bilo maja 2003 3:3.

2. KROG, sobota ob 12.00:
SLOVENIJA - JAPONSKA

Ob 15.30:
NEMČIJA - AVSTRIJA

3. KROG, nedelja ob 13.30:
AVSTRIJA - JAPONSKA

Ob 17.00:
SLOVENIJA - NEMČIJA

1. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
* 3:4 (0:0, 3:2, 0:1)
1.016; Hebar 22., M. Rodman 32., 40.; Grabner 25., Trattnig 36., Koch 55., Lakos 64.
* - po podaljšku

NEMČIJA - JAPONSKA
7:1 (3:1, 3:0, 1:0)

A. G.