Slovenska hokejska reprezentanca bo od četrtka do sobote igrala na turnirju v Katovicah, kjer jo aprila čaka tudi boj za vrnitev v elitno skupino svetovnega hokeja. Foto: Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca bo od četrtka do sobote igrala na turnirju v Katovicah, kjer jo aprila čaka tudi boj za vrnitev v elitno skupino svetovnega hokeja. Foto: Reuters
Nik Zupančič
Nik Zupančič je na selektorskem položaju nasledil Matjaža Kopitarja. Foto: www.alesfevzer.com
Zupančič računa tudi na debitanta Pema in Pešuta
Tavželj pred turnirjem v Katovicah

Reprezentanca se bo v Katovicah na Poljskem od četrtka do sobote merila s Poljaki, Avstrijci in Korejci, torej tekmeci, s katerimi se bo borila tudi aprila, ko bo lovila uvrstitev v elitno skupino svetovnega hokeja.

Nik Zupančič bo imel na treh treningih pred odhodom na Poljsko na voljo osem branilcev, 12 napadalcev in tri vratarje - ob Robertu Kristanu in Luki Gračnarju bo drugi Olimpijin čuvaj mreže Tomaž Trelc sodeloval zgolj na treningih v teh dneh.

V zadnjem trenutku sta nastop odpovedala Jan Urbas in Žiga Pešut, naknadno sta bila vpoklicana Miha Pesjak in danes kot zadnji Andrej Hebar. Polovica vpoklicanih igralcev igra v Ligi Ebel, šesterica prihaja iz Olimpije, tu sta še Beljakova Žiga Pance in Verlič. Gračnar brani za prvake iz Salzburga, Sabahudin Kovačevič je ujel formo, tako kot tudi Gradec s prvim trenerjem Ivom Janom, ki je v tej reprezentanci pomočnik selektorja, tu je še branilec Bolzana Matic Podlipnik.

Precej poškodb in odpovedi
Selektor je za Val 202 o igralcih, ki so na voljo, povedal: "Načrt je bil, da bi naredili mešanico izkušenih igralcev in priključili nove ali tiste, ki so bili v preteklosti malce manj vpleteni v reprezentanco. Toda zaradi poškodb, odpovedi in prošenj klubov, naj koga malce prihranimo, je bilo treba narediti nekaj sprememb. Ni ravno najboljše, a po drugi strani imajo drugi igralci več možnosti, da se dokažejo."

Medveščak, ki igra v Ligi KHL, je prosil, da se vratar Gašper Krošelj zaradi napornega ritma ne bi udeležil turnirja v Katovicah. Od standardnih reprezentantov manjkata tudi branilca Klemen Pretnar in Blaž Gregorc, pa CSKA-jev Jan Muršak in trije igralci na položajih centra: Marcel Rodman, Aleš Mušič in član Slovana iz Bratislave Rok Tičar.

Zamenjave ne bi smele povzročati težav
Nik Zupančič: "Klasičnega centra trenutno sploh ni, ampak bomo že pokombinirali tako, da mislim, da bo v redu. Fante, ki sicer igrajo na krilnih položajih, bom dal na centralno pozicijo. Nekateri so v teh vlogah že bili. Glede na kakovost reprezentantov in njihov občutek za hokej, mislim, da bo to delovalo. Imamo navsezadnje tudi tri tekme in lahko rotiram."

Selektorja manjša minutaža nekaterih nosilcev igre ne vznemirja: "Tisti, ki imajo manjšo minutažo (Robar, Kristan), mislim, da gre za tako izkušene igralce, da bodo potrebovali morda le kakšno menjavo ali dve in bodo ujeli ritem. Telesno mislim, da so dobro pripravljeni in da lahko igrajo vidno vlogo."

Prijateljski turnir, Katovice, četrtek ob 16.00:
JUŽNA KOREJA - AVSTRIJA

Ob 19.30:
POLJSKA - SLOVENIJA

Petek ob 16.00:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

Ob 19.30:
POLJSKA - JUŽNA KOREJA

Sobota ob 16.00:
SLOVENIJA - JUŽNA KOREJA

Ob 19.30:
POLJSKA - AVSTRIJA

Zupančič računa tudi na debitanta Pema in Pešuta
Tavželj pred turnirjem v Katovicah