Blaž Tomaževič se je odlično znašel pred vrati ob prednosti igralca več. Njegov zadetek za 3:2 je prevesil tehtnico na stran Jeseničanov. Foto: BoBo
Blaž Tomaževič se je odlično znašel pred vrati ob prednosti igralca več. Njegov zadetek za 3:2 je prevesil tehtnico na stran Jeseničanov. Foto: BoBo

2.900 gledalcev je tudi na deževni torkov večer lepo napolnilo Podmežaklo. Vzdušje je bilo odlično in res škoda, da finalna serija ne bo potekala na tri zmage.

Boj za 28. naslov v samostojni Sloveniji poteka po nogometnem vzorcu, ki ga poznamo v izločilnih bojih Lige prvakov. Gol v gosteh seveda ne velja. Če bodo zmaji v četrtek boljši za dva zadetka, bo na sporedu podaljšek do zlatega gola.

Železarji so se odlično odzvali po prvi tretjini
Marcel Rodman, ki je decembra nasledil Gabra Glaviča na klopi Jesenic, je prerodil ekipo. V polfinalu Alpske lige so železarji zapravili vodstvo z 2:1 v zmagah in v podaljšku izgubili peto tekmo proti Pustertalu. Napredek v igri je bil v zadnjih dveh mesecih zares velik in finalna zmaga s 4:2 nad Olimpijo je to le še potrdila.

"Šele decembra sem prišel na Jesenice. Že takrat je bilo užitek delati, čeprav na začetku ni bilo prave igre. Tudi odnos ni bil pravi, a smo se ga naučili. To se je videlo tudi na tej tekmi, ko smo se odlično odzvali po slabši prvi tretjini. Zdaj imamo vse v svojih rokah in ta sezona je lahko uspešna. Tudi povratno tekmo želimo dobiti. Težko je reči, kakšna je ta prednost, saj nikoli nisem igral nogometa in tudi nisem bil nogometni trener," se je pošalil Rodman.

Jeseničani v Ljubljano s prednostjo dveh golov

Pol minute odmora v pravem trenutku
37-letni strokovnjak je povlekel pravo potezo v 14. minuti. Po prejetem zadetku za 0:1 je takoj vzel pol minute odmora, saj so bili njegovi igralci raztreseni. Uspelo mu jih je prebuditi in v nadaljevanju so navdušili navijače.

"Po slabem začetku sem hotel vzeti pol minute odmora, vendar smo nato imeli igralca manj. Počakal sem in prejeli smo prvi gol, nato pa sem moral vzeti odmor. Uvodne četrt ure smo bili v živem blatu. Nič nam ni šlo, bili smo prepočasni v drsanju in reakcijah. Nisem si mislil, da nam bo tako težko. Odziv je bil vsekakor pravi," je bil zadovoljen Rodman.

"Pričakoval sem težkih uvodnih 10 minut, potem pa naj bi do izraza prišla naša svežina. Olimpija je bila boljša 20 minut, nato pa smo prevzeli pobudo. Ljubljančani so po zmagi v Alpski ligi samozavestni, mi pa moramo to samozavest še pridobiti. Na koncu tekme smo se približali igri, ki smo jo prikazali v polfinalu Alpske lige proti Brunicu. V celoti gledano smo bili malce slabši v primerjavi s tistimi predstavami, saj se je poznalo, da sta bila dva tedna odmora," je razlagal Rodman.

Saunders odlično izkoristil priložnost
V zadnji tretjini je Matta Climieja zamenjal Clarke Saunders, ki je mrežo ohranil nedotaknjeno. "Saunders je trdo treniral. Dolgo je kazalo, da bo letos še branil. Zadnjih 14 dni je zelo dobro treniral. Imel je veliko voljo in odločil sem, da dobi priložnost v zadnji tretjini. To je bila prava odločitev, saj se je zares izkazal v zadnji tretjini," je pojasnil Rodman, ki še ne ve, kdo bo začel odločilno finalno tekmo v vratih. Climie je blestel v končnici Alpske lige, Saunders pa je zaigral prvič po januarski poškodbi.

Navijači Jesenic so znova lepo napolnili Podmežaklo in tudi v četrtek jih bo zelo veliko v Tivoliju. Foto: BoBo
Navijači Jesenic so znova lepo napolnili Podmežaklo in tudi v četrtek jih bo zelo veliko v Tivoliju. Foto: BoBo

Rodman pričakuje, da bodo zmaji v četrtek umrli za naslov
Dolgoletni slovenski reprezentant bi si želel klasično finalno serijo: "Zelo lepo bi bilo igrati finalno serijo na tri ali štiri zmage. Tak nenavaden finale ni všeč Olimpiji in tudi ni všeč nam. Na koncu si bodo vsi zapomnili le zmagovalca. Olimpija je osvojila Alpsko ligo. Če bi bil njihov trener, bi vsekakor želel ugnati Jesenice in zaokrožiti trojno krono. Ko ti gre po načrtih, nisi utrujen. Mislim, da so zelo samozavestni in umrli bodo v četrtek, da nam vzamejo naslov."

Glavič se zaveda, da je lahko slabih pet minut usodnih
Gašper Glavič je dve minuti pred koncem prve tretjine ob igri štirih proti trem izenačil na 1:1 in napovedal precej boljše nadaljevanje Jeseničanov. "Do zadetka za 1:1 nam je bilo zelo težko. Poznalo se je, da smo bili zunaj tekmovalnega ritma. Zelo prav nam je prišlo, da je bilo konec tretjine, nato smo se zbrali v garderobi in v drugi tretjini prikazali pravo igro. Na koncu tekme se je poznalo, da je imela Olimpija natrpan urnik in pojenjale so jim moči."

"Prednost dveh zadetkov je kar lepa, čeprav še nič ne pomeni. Zdaj nam zadostuje že neodločen izid. Lahko se že v nekaj minut celoten finale ponesreči. Slabih pet ali deset minut je lahko usodnih, če tekmec doseže nekaj zadetkov," je še dodal Glavič, ki je tudi spremljal finale Alpske lige med Olimpijo in Brunicom.

Čimžar: Na treningih ne moreš doseči ritma tekme
"Premagali smo aktualnega prvaka Alpske lige s 4:2. Vse do te tekme Olimpije letos še nismo premagali, seveda to vzamemo. Na začetku se je videlo, da nismo bili v ritmu, na treningih ne moreš doseči istega kot na tekmah. Pozneje smo stopnjevali svoj ritem. Bilo je težko, tekma pa se je prelomila ob igri 5:3, ko nismo dobili gola, kar nam je dalo dodatnih moči," je pojasnil najboljši strelec Jeseničanov v Alpski ligi Tadej Čimžar.

Žiga Pešut je napovedal precej boljšo predstavo zmajev v četrtek na odločilni tekmi. Foto: BoBo
Žiga Pešut je napovedal precej boljšo predstavo zmajev v četrtek na odločilni tekmi. Foto: BoBo

Vnuk: Jeseničani so popolnoma nezasluženo zmagali
Olimpija je v ponedeljek ob 4.00 prišla z avtobusom na parkirišče pred Tivolijem. Težko se je bilo zbrati za državno prvenstvo. Zmaji se niso približali predstavam iz finalne serije proti Brunicu. Imeli so preveč izključitev, netočne podaje so se vrstile.

"Iztrošili smo se v finalu Alpske lige, ki smo jo osvojili v nedeljo. Jeseničani niso pokazali praktično nič in popolnoma nezasluženo so zmagali. Mi smo se trudili, a so bile noge težke. Mislim, da bomo v Tivoliju zmagali in osvojili naslov. Pričakujem polno dvorano in silovit štart naše ekipe," je v svojem slogu razlagal Jure Vnuk.

Zelo slaba igra ob prednosti dveh igralcev več
Najbolj je bil razočaran, ker njegovi izbranci niso unovčili prednosti dveh igralcev več v 50. minuti. Philippe Paradis in Mathieu Gagnon sta morala istočasno na kazensko klop, v dveh minutah velike številčne premoči pa so se napake vrstile. Tudi ključne sodniške mete so zmaji izgubili.

"Ko smo imeli prednost dveh igralcev več v zadnji tretjini, bi morali znižati na 4:3. Ta izid bi bil ugoden pred povratno tekmo," je poudaril Vnuk, ki ni prav ničesar spreminjal v zadnjih petih tednih. Tekme si sledijo na dva dni in treningov ni več. Tudi v sredo bodo imeli igralci počitek.

Simšič: Tudi državni naslov nam veliko pomeni
Nik Simšič je z natančnim diagonalnim strelom po pol ure izenačil na 2:2. "Vsi vemo, da se je težko zbrati po naslovu, ko se že veseliš. A nam državni naslov tudi veliko pomeni, mogoče celo več kot v Alpski ligi, ker je tu neko rivalstvo. Nismo pokazali prave igre, imeli smo priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Podaje niso bile natančne. Sreča ni bila na naši strani, a če bomo tako nadaljevali, kot smo igrali prvih deset in zadnjih deset minut, se ne bojim za drugo tekmo," je dejal napadalec, ki je prišel februarja iz Medveščaka.

Pešut napoveduje popolnoma drugačno tekmo v Tivoliju
Prvi gol za zmaje je dosegel Žiga Pešut, ki ostaja optimist: "Mi svojih priložnosti nismo izkoristili, oni pa so jih. V prvi tretjini smo leteli po ledu, nato pa smo imeli preveč kazni. Pričakujem popolnoma drugačno tekmo v Tivoliju. S pravo igro bomo osvojili naslov. Garderoba diha kot eno. Zelo smo povezani po naslovu v Brunicu."

Če bo slovenska reprezentanca napredovala v elitno divizijo svetovnega hokeja, bo koledar za naslednjo sezono lažje sestaviti. Precej težje bo, če bodo risi ostali v drugoligaški druščini. Redni del Alpske lige bo treba skrajšati in začeti končnico že konec februarja.