Zasluženi požirek penine iz slovitega Stanleyjevega pokala je nagrada, o kateri sanja vsak hokejist. Foto: Reuters
Zasluženi požirek penine iz slovitega Stanleyjevega pokala je nagrada, o kateri sanja vsak hokejist. Foto: Reuters
Odprti avtobus je popeljal Blackhawkse po ulicah Chicaga, ki je v dveh letih postal povsem hokejsko mesto. Foto: Reuters

Kar neverjetnih 49 let je trajala "suša" za klub, ki sodi med "Original Six". Mladostni Blackhawksi so v letu, v katerem so bili tako rekoč obsojeni na uspeh, zdržali vse pritiske in po šestih tekmah s Philadelphio osvojili hokejski "sveti gral" - Stanleyjev pokal.

Rocky spremenil podobo in uspeh kluba
Skupno četrti in prvi naslov po daljnem letu 1961, ko so v ligi igrali le še Detroit, Toronto, Montreal, Boston in NY Rangersi, pomeni vrhunec popolne preobrazbe kluba, ki je bil še pred tremi leti sinonim za nerazumne poslovne odločitve, ki so klub povsem odtujile mestu. Po smrti lastnika Billyja Wirtza je vodenje kluba prevzel njegov sin Rocky in tako rekoč v trenutku spremenil filozofijo kluba, ki je unovčilo dobre izbore na naborih in s privlačno ter hitro igro znova prebudilo "drugo hokejsko mesto ZDA".

Mladi temelji nove dinastije?
"Pokal je tu in radi bi, da bi tu tudi ostal," je nepregledno množico pozdravil trener Joel Quenville in s tem spomnil navijače ter opomnil tekmece, da je jedro moštva zelo mlado. 22-letni kapetan in najboljši igralec končnice Jonathan Toews, 21-letni strelec odločilnega gola Patrick Kane, 26-letni steber obrambe Duncan Keith in 26-letni finski vratarski biser Antti Niemi so temelji, na katerih naj bi se v Chicago zgradila dinastija.

Pričakuje se živahno poletje
A nad prvaki se že zbirajo temni oblaki v podobi "salary capa". Za prihodnjo sezono imajo pod pogodbo 14 igralcev v vrednosti 57 milijonov dolarjev. Letošnja omejitev je bila 56 milijonov, klub pa mora imeti v NHL-moštvu 23 igralcev.

Zdaj se slavi in zdravi rane
Vseeno so to skrbi za poletje in vodstvo kluba, igralci in navijači zdaj slavijo tako želeno in čislano lovoriko. Kaj pomeni igralcem Stanleyjev pokal, najbolje dokazuje Keith, najboljši branilec letošnje sezone, ki je sredi končnice izgubil sedem zob, potem ko ga je v usta zadel "puck". "Kakšen dan, a ne? Kakšna parada ... Hvala, ker ste prišli, to je najboljši dan mojega življenja. Mimogrede, ali kdo pozna kakšnega dobrega zobozdravnika?"