Žan Jezovšek je bil dvakrat natančen v rednem delu, nato pa je mojstrsko odločil zmagovalca še pri izvajanju kazenskih strelov. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je bil dvakrat natančen v rednem delu, nato pa je mojstrsko odločil zmagovalca še pri izvajanju kazenskih strelov. Foto: www.alesfevzer.com

Od 6. januarja so železarji dobili kar 17 od 19 tekem. Izgubili so le v Cortini dve sekundi pred koncem in prejšnji teden v Tivoliju z 2:4. V Podmežakli poraza ne poznajo vse od 20. decembra 2019, ko jih je Olimpija odpravila kar s 7:0.

Drugo mesto jim bo težko odvzeti, v končnici pa bodo neugoden tekmec za vsako ekipo. Sanjski scenarij je seveda slovenski finale v Alpski ligi, ki je po prikazanem v tej sezoni zelo verjeten.

Us je s 36 obrambami držal Jesenice v igri, saj je imela Olimpija več priložnosti. V vseh tretjinah je bila nevarnejša, čeprav je igrala le s tremi napadi. Pri kazenskih strelih je znova ohranil mrežo nedotaknjeno za končno zmago s 3:2.

Us: Zmaga lepa popotnica za končnico
"Derbi je bil znova zelo enakovreden. Že tretjič smo bili boljši po kazenskih strelih. To je lepa popotnica za končnico. Prejšnji teden v Tivoliju nismo igrali dobro, tokrat smo bili disciplinirani. V obrambi smo se res borili," je povedal Us, ki je v preteklih dveh sezonah blestel v Tivoliju.

Ta teden bo v Podmežakli še zelo pestro. V četrtek prihaja Fassa, v soboto Gardena in v nedeljo druga ekipa Linza.

"Čaka nas ogromno tekem, na srečo so vse doma in ne bo dolgih voženj. To bo pravi test pred končnico. Največji razlog za naše dobre predstave je samozavest, v napadu nam je steklo," je dodal Us.

Mitja Šivic se zaveda, da bo naslednjo sezono zelo verjetno izgubil nekatere nosilce igre, ki se bodo želeli dokazati v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic se zaveda, da bo naslednjo sezono zelo verjetno izgubil nekatere nosilce igre, ki se bodo želeli dokazati v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic: Jezovšek ima strel za Ligo NHL
Trener Mitja Šivic ni bil najbolj zadovoljen s predstavo, zaveda se, da je bilo kar nekaj napak.

"Težko je reči, da smo igrali veliko bolje kot prejšnji teden. V srednji tretjini smo naredili absolutno preveč napak. Prehodi v napad so bili slabi. Ko ekipa ne igra dobro, pa vseeno dobi derbi, mora imeti pravi značaj in je pripravljena za velike stvari," je srečanje analiziral strateg pokalnih prvakov.

Zmaji niso odigrali tako dobro kot prejšnji teden: "Olimpija je igrala precej manj agresivno. Verjetno je razlog v tem, da so igrali le s tremi napadi. Pričakoval sem, da bodo igrali disciplinirano."

"Velikokrat sem slišal, da bo Jezovšek težko igral za nas, saj je toliko poudarka na drsanju. Na začetku mu je bilo težko. Res ima izjemen strel in veliko samozavest. Zna zaključiti z enim strelom. To je strel za Ligo NHL. Zelo dobro je fizično pripravljen. O drugem Žanu v naši ekipi ne bi izgubljal besed. Ima pravi odnos do dela, sprejema kritiko. Us je najboljši vratar Alpske lige. Zelo je napredoval v letošnji sezoni," je oba glavna akterja derbija pohvalil Šivic.

Na Jesenicah trenutno realna Alpska liga
Glavna tema na Jesenicah je v zadnjem tednu odhod Olimpije v Ligo IceHL. Športni direktor Marcel Rodman je poudaril, da bi si vsi želeli igrati v razširjenem avstrijskem prvenstvu, a finančni položaj na Jesenicah tega (še) ne dovoljuje. Sestavil je odlično ekipo za Alpsko ligo, ki pa jo bo zelo težko zadržati, saj bodo imeli nosilci igre na mizi številne ponudbe.

"Težko govorim o naslednji sezoni. S financami, ki so na razpolago na Jesenicah, je ta trenutek realna Alpska liga. Če bodo odšli nosilci igre, bo treba najti nove. Vsi v klubu si želimo, da najboljši igralci odidejo, če dobijo veliko priložnost drugje. Jeseniško okolje je odskočna deska za večje klube v tem trenutku. V naslednji sezoni bomo morda odšli v boj z drugimi igralci, a do takrat je še zelo daleč," je trenuten položaj zelo realno ocenil Šivic.

Jezovšek jeseniški junak na derbiju v Podmežakli

Summanen: Jesenice imajo zares dobrega vratarja
Igralci Olimpije niso bili preveč potrti. Osvojili so točko in imajo zdaj devet točk več od Jeseničanov, ki pa imajo dve tekmi manj. Zmaji za potrditev prvega mesta potrebujejo še tri točke, lahko jih osvojijo že v četrtek v Feldkirchu, nato pa v zadnjem krogu gostujejo še v Kitzbühelu.

Raimo Summanen upa, da se bodo poškodovani igralci vrnili še pred končnico. Foto: www.alesfevzer.com
Raimo Summanen upa, da se bodo poškodovani igralci vrnili še pred končnico. Foto: www.alesfevzer.com

"Imeli smo kar nekaj dobrih trenutkov. Prvi gol Jesenic smo prejeli po prekršku pri sodniškem metu, drugi gol pa smo dobili po slabi menjavi in protinapadu. Imeli smo več priložnosti, a Jesenice imajo zares dobrega vratarja. Zadovoljen sem z igro, čeprav nismo zmagali," je srečanje ocenil trener Raimo Summanen, ki je v mesecu in pol precej spremenil taktičen pristop.

"Jeseničani vse stavijo na prvi napad, vsi preostali trije napadi pa so zelo disciplinirani. Imajo zelo veliko kondicije, trener je opravil odlično delo. Če ne bomo prikazali najboljše predstave, jih bo zelo težko premagati. Če bodo igrali naš najboljši hokej, bomo dobili vse tekme v Alpski ligi. Na zadnjih tekmah smo bili dobri ob prednosti igralca več, tokrat pa nam ni šlo. Zelo sem ponosen, da so igralci iztisnili maksimum, saj smo igrali le s tremi napadi. Poznalo se je, da je kar sedem igralcev poškodovanih," je razmišljal Finec. Gal Koren in Mark Čepon sta že končala sezono, poškodovani so tudi Miha Zajc, Žiga Pešut, Mark Sever, Martin Bohinc in Anej Kujavec.

Vallerand naš pravi joker
V igralski karieri je bil njegov soigralec Wayne Gretzky. V Tivoliju je iskal dodano vrednost in zdaj jo zagotovo ima. Marc-Olivier Vallerand je navdušil na uvodnih tekmah v zeleno-belem dresu.

"Vallerand je izjemen igralec. Prepričan sem, da ima še ogromno rezerve, saj se nam je pridružil šele pred dvema tednoma. Zelo sem vesel, da ga lahko treniram. Imeli smo nekaj sreče, da je prišel k nam. On je naš pravi joker in že na prvem treningu smo opazili, da smo potrebovali točno takega igralca. Vsaka ekipa potrebuje nosilce igre, ki naredijo razliko," je še dodal Summanen, ki ne gleda preveč na lestvico. Ne obremenjuje se s prvim mestom, vedno znova poudarja, da je treba dobiti zadnjo tekmo sezone.

Marc-Olivier Vallerand je bil najboljši igralec Olimpije v soboto v Salzburgu in tudi na torkovem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com
Marc-Olivier Vallerand je bil najboljši igralec Olimpije v soboto v Salzburgu in tudi na torkovem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com

Kovač noče tujske legije
Športni direktor Jože Kovač je prejšnji teden napovedal, da v Tivoliju v naslednji sezoni ne bo tujske legije. Vsak tuji hokejist bo moral biti dodana vrednost ekipi, ki bo nastopala v Ligi IceHL. Paavo Hölsä in Jusso Puuli sta se hitro znašla v Tivoliju, Francis Beauvillier pa je odšel po treh tednih, ker je dobil ponudbo za trenersko delo v Montrealu.

Kovač je iskal napadalca, ki bo spreten pred vrati. Hokejisti Olimpije prevečkrat streljajo mimo vrat iz ugodnih položajev ali pa merijo naravnost v vratarja. "Power play" je velika težava, tudi na Jesenicah so vse štiri prednosti igralca več ostale neizkoriščene. To je ključen element v končnici, ki se bo začela 27. marca.

Ko je 24. februarja Kovač pripeljal Valleranda, so hokejski poznavalci komaj čakali na prvo tekmo. Kanadčan se je že dokazal v Bolzanu in Lustenauu, kjer sta bila z nekdanjim zmajem Chrisom D'Alvisom udarna naveza. V soboto je v Salzburgu dvakrat mojstrsko poslal plošček pod prečko in priigral Olimpiji tri točke na neugodnem gostovanju. Tudi v Podmežakli je bil najboljši igralec Ljubljančanov.

"Res zelo uživam. Hitro sem se ujel s soigralci. Igra mi je stekla, Olimpija igra odlično. Na Jesenicah je bila tekma na ravni končnice, odločale so malenkosti. Komaj čakam, da se začne končnica," je poudaril 31-letni Kanadčan, ki je z bekhendom izenačil na 1:1 v 33. minuti.

Če bo Olimpija pokazala interes, obstaja možnost za sklenitev dogovora
Do konca sezone bo igral za Olimpijo, za naslednjo sezono pa ima že sklenjen dogovor s Sheffieldom. Seveda nas je zanimalo, ali obstaja kakšna možnost, da bi zaigral v Ligi IceHL, ki je glavna tema med hokejskimi navdušenci v Ljubljani.

"Nikoli se ne ve, kakšna bo odločitev poleti. Vse možnosti so odprte. Pogovoriti se bom moral z agentom. Če bo Olimpija pokazala interes, da igram v Ligi IceHL, seveda obstaja možnost za sklenitev dogovora. Trenutno kaže, da bom igral za Sheffield v naslednji sezoni, a nikoli se ne ve, kaj bo prineslo poletje," je povedal Vallerand.

Trenutno ga zanima le zmaga v Alpski ligi
V naslednjih dveh mesecih ima jasen cilj: "Za Olimpijo sem se odločil, ker želim igrati hokej. Poznam ogromno prijateljev, ki nimajo nobene tekme. Sezone so končane zaradi novega koronavirusa. Trenutno me zanima samo ena stvar – zmaga z Olimpijo v Alpski ligi."