Edini slovenski strelec Anže Kopitar napada branilca Jaya Bouwmeestra. Foto: EPA
Edini slovenski strelec Anže Kopitar napada branilca Jaya Bouwmeestra. Foto: EPA
Martin St. Louis
Martin St. Louis je z modre črte zabil tretji gol. Foto: EPA
Hokejisti Kanade
Hokejisti Kanade so se veselili zaslužene zmage. Foto: EPA
Vzpodbuden začetek risov
Zadetki s tekme Kanada - Slovenija

Pred tremi leti v Innsbrucku so risi doživeli pravi debakl (0:8), tokrat pa so zaigrali precej bolj pogumno. V 4. minuti so Kanadčani povedli. Strel Danyja Heatleyja z bližine je vratarju Robertu Kristanu še uspelo odbiti, Daniel Hamhuis pa je plošček pospravil v mrežo. Ob izključitvi Andreja Hebarja so gostitelji še močneje pritisnili. Erik Staal je zadel vratnico. Ob izključitvah Ricka Nasha in Heatleyja so risi vzpostavili ravnotežje. V 17. minuti je imel prvo priložnost Tomaž Razingar. Borbenim Slovencem je do konca 20. minute uspelo zdržati nalete, razpoloženi Kristan je klonil le enkrat.

Po pol ure 3:0
Kanadčani so drugi zadetek dosegli že v 1. minuti nadaljevanja. Ryan Getzlaf je z leve strani podal pred gol, kjer je osamljeni Heatley plošček poslal pod prečko. Ob "power playu" so bili "javorjevi listi" zelo nevarni. Egon Murič je bil na klopi za kaznovane, ko je z močnim strelom Kristana ukanil Martin St. Louis.

Kopitar lepo ukanil Warda
V 33. minuti so risi dosegli zgodovinski prvi gol proti Kanadi. Izključena sta bila Staal in Duncan Keith, ob prednosti dveh igralcev več je po šolski akciji zadel Anže Kopitar. Cama Warda je ugnal po podaji Tomaža Razingarja in Mihe Rebolja. Tri minute pozneje so varovanci Kena Hitchkoka povedli s 4:1. Izključen je bil Mitja Robar, Heatley pa je plošček srečno spravil med rokavico Kristana in vratnico. Samo v drugem delu igre so gostitelji kar 31-krat streljali na vrata Kristana!

Igralca tekme Heatley in Kristan
V 42. minuti je Derek Roy zadel vratnico. Pritisk motiviranih Kanadčanov ni ponehal. V 50. minuti je bil izključen David Rodman, po hitrem protinapadu je po podaji Razingarja sam pred Warda pridrsal Kopitar, a je bil kanadski čuvaj mreže na pravem mestu. V naslednjem napadu je Heatley z bekhendom povišal na 5:1. Ob koncu je bilo razmerje strelov kar 65:23 za Kanado. Najboljši igralec v slovenski izbrani vrsti je bil Kristan, ki je obranil kar 92,31-odstotka strelov. Pri gostiteljih je bil najkoristnejši Heatley s tremi goli in podajo.

V nedeljo ponoči se bodo risi v Halifax Metro Centru najprej srečali z ZDA, v torek pa jih čaka najbolj pomembna tekma - proti Latviji.

Skupina B, 1. krog
:
KANADA - SLOVENIJA 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)
Hamhuis 4., Heatley 21., 36., 51., St. Louis 31.; Kopitar 33.

Streli: 65; 23

Obrambe: Ward 22; Kristan 60

Izključitve: 12 min; 14 min

Igralca tekme: Heatley; Kristan

Proti Latviji Kralji zadevajo
Američani so niso pustili presenetiti Latvijcem, ki so se sicer dobro branili in tudi občasno nevarno zapretili. ZDA so povedle z zadetkom Dustina Browna, soigralca Anžeta Kopitarja, nato sta se med strelce vpisala še Patrick Kane in Zach Parise, končni izid pa je postavil še en Kralj iz Los Angelesa - Patrick O'Sullivan. Latvijci so prek Stempniaka pri izidu 0:2 zapravili kazenski strel. Na koncu je bilo razmerje strelov 49:24 v korist ZDA.

ZDA - LATVIJA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Brown 8., Kane 29., Parise 48., O'Sullivan 52.

Skupina B:
Kanada 1 1 0 0 0 5:1 3
ZDA 1 1 0 0 0 4:0 3
Latvija 1 0 0 0 1 0:4 0
Slovenija 1 0 0 0 1 1:5 0



2. krog, nedelja ob 21.30:
LATVIJA - KANADA

Ponedeljek ob 1.15:

ZDA - SLOVENIJA

A. G.

Vzpodbuden začetek risov
Zadetki s tekme Kanada - Slovenija