Slovenija se je pogumno zoperstavila gostiteljem prvenstva in jih dolgo imela v šahu. Foto: EPA
Slovenija se je pogumno zoperstavila gostiteljem prvenstva in jih dolgo imela v šahu. Foto: EPA
Robert Kristan
Robert Kristan je ubranil 42 strelov. Foto: EPA

Slovenska hokejska reprezentanca je proti favorizirani Slovaški izgubila s 3:1, vendar navdušila z igro. "Zelo dobra tekma, škoda, da nismo iztržili vsaj točke! Zmanjkalo je tudi nekaj sreče. Toda fantje so pokazali, da bodo za vse trd nasprotnik. Slovaki so že malo stara reprezentanca in se je dalo igrati, čeprav imajo boljše posameznike," je povedal nekdanji reprezentant Jurij Goličič in dodal: "V obrambi so igrali zelo disciplinirano, izpostavil bi tudi ekipno igro. Noben posameznik ni izstopal."

Slovaki s tako igro ne bodo dobili medalje
Tomaž Vnuk, dolgoletni kapetan risov, je predstavo Slovenije označil za izvrstno, za najboljšo zdajšnje generacije. Mladi so upravičili zaupanje in nadaljujejo dobre predstave iz Lige Ebel, meni Vnuk, medtem ko so ga Slovaki nekoliko razočarali: "S takšno igro jih ne vidim prav daleč, je pa res, da morajo oni stopnjevati predstave, saj želijo medaljo. Poleg tega pričakujejo še nekaj igralcev iz NHL-a. Ob koncu tekme so vendarle suvereno nadzirali potek dogodkov."

Vratar Robert Kristan soigralcem vliva veliko zaupanja: "Spet je branil v svojem slogu. Vemo, da gre za enega najboljših vratarjev, na katerega se reprezentanca lahko zanese. Del taktike je bil, da so dopustili strele od daleč."

Goličič pravi, da so prav take tekme kot nalašč za Kristana: "Veliko strelov na gol je bilo, ves čas je bil v akciji in on vedno dobro brani na takšnih tekmah, ko dobi veliko strelov."

O morebitni sodniški krivici se Tomaž Vnuk ni želel opredeliti, toda: "Če bi Slovenci nekaj minut pred koncem tekme vodili, je vprašanje, kaj bi bili sodniki pripravljeni narediti v našo škodo."

Pred nedeljskim obračunom z Rusijo svari, da ne smemo biti zdaj evforični. Rusov se boji: "Mislim, da bodo po porazu proti Nemčiji zelo nevarni. Dobro vedo, da jih ob novem spodrsljaju lahko čaka boj za obstanek. Mislim, da se bodo psihološko 100-odstotno pripravili na tekmo. Videli so tudi dobro igro Slovenije in podcenjevanja gotovo ne bo. Mislim, da je pred našimi fanti nov vrhunski izziv."

Ničesar ne morejo izgubiti
Po Goličičevem mnenju tekma proti veliki Rusiji za Slovenijo pravzaprav ne bi smela biti pretežka, saj risi nimajo česa izgubiti: "Ne smejo se obremenjevati s tekmeci, pripraviti se morajo le na svojo igro. Čeprav so na uvodni tekmi dali vse od sebe, se ne bojim utrujenosti, saj so vajeni igrati vso sezono po tri tekme na teden."