Risi so v prvem delu pokazali dobro igro, s katero bi si lahko zagotovili obstanek med elito. Foto: EPA
Risi so v prvem delu pokazali dobro igro, s katero bi si lahko zagotovili obstanek med elito. Foto: EPA
Robert Kristan
Kristan je branil proti Slovaški in Nemčiji, ko je zbral fenomenalnih 58 obramb. Foto: Reuters
Latvija
Latvijci so od leta 1997, ko so prvič nastopili med elito, stalni člani najboljše hokejske skupine. Njihove najboljše uvrstitve so tri sedma mesta (1997, 2004 in 2009). Foto: Reuters
Aleksandrs Nizivijs in Robert Kristan
Latvijci so Slovence v elitni diviziji trikrat premagali v 3. krogu prvega dela prvenstva in tako "rise" poslali v boj za obstanek. Zdaj se bosta reprezentanci prvič srečali v "skupini smrti". Foto: EPA
Edgars Masalskis
Latvijska nevarnost se skriva v prvih dveh napadih, edini s tremi točkami je Mikelis Redlihs (3 podaje). V vratih vse bolje brani veteran Edgars Masalskis, ki je odigal vse tri tekme. Foto: Reuters
Pred Slovenci tekme resnice
Risi začenjajo boj za obstanek

Risi so v skupini A prvenstvo odprli s porazom proti gostiteljem Slovakom (3:1), dolgo v šahu držali Ruse (6:4), proti Nemcem pa zapravili vodstvo 2:0 in klonili po kazenski strelih (2:3) in dosegli prvo točko v prvem delu SP-ja elitne divizije. "Zadovoljni smo lahko s pristopom, igro in konstantnostjo. To je pozitivna stvar, negativna pa ta, da nimamo točk, s katerimi bi šli naprej v tekmovanju. Naša tiha želja je bila drugačna, a izkazalo se je, da smo nazadnje igrali proti zame najbolj kompaktni ekipi v naši skupini," je selektor Matjaž Kopitar dejal o dosedanjem poteku SP-ja.

Potem ko sta prve tri tekme spremljala s tribun, bosta tokrat zaigrala branilec Žiga Pavlin in napadalec Jaka Ankerst. Počivala bosta branilec Klemen Pretnar in napadalec Mitja Šivic.

Prvi napad še dolžnik
Izkazala sta se drugi in tretji napad, prvi v postavi Tomaž Razingar ter brata Marcel in David Rodman je pokazal manj od pričakovanj. "Ti igralci so že večkrat pokazali, da imajo kakovost, da lahko potegnejo ekipo. Žal jim doslej ni šlo, a ustvarili so si kar nekaj priložnosti in treba je na to gledati s pozitivne strani," selektor zaradi tega ni preveč zaskrbljen.

Obračun Slovenija - Latvija bomo obširno spremljali tudi na Valu 202. Komentator tekme bo Boštjan Janežič, strokovni komentator pa Igor Beribak.

V nadaljevanju Kopitar načrtuje nekaj sprememb v ekipi, ni pa še želel govoriti o imenih, podrobnosti bo sporočil pred tekmo. Potrdil je le, da bo v vratih tudi na prvi tekmi za obstanek Robert Kristan. Na srednem treningu je Kopitar bolj obremenjen del ekipe spustil z ledu že po polovici, do konca so ostali le člani tretjega in četrtega napada ter Žiga Pavlin in Jaka Ankerst, ki sta v prvem delu tekme spremljala s tribun.

Nič več spregledanih napak
Risi so v prvem delu, ko so sicer izgubljali, a pokazali dobro igro, nekatere napake posameznikov v strokovnem štabu še spregledali, zdaj pa bo treba pristop zaostriti, je poudaril selektor: "Zdaj bo treba začeti zmagovati. Do zdaj smo pogledali tudi skozi prste, zdaj ne bo več tako. Če bo treba, bom igral tudi na dva napada, ne na tri. Ne bomo se več 'šparali'. Zdaj je treba začeti igrati in zmagovati ter si izboriti obstanek."

Slovenija je v uvodnem delu prvenstva igrala v zelo težki skupini, tudi v skupini za obstanek jo čaka težek boj. "Mislim, da bi vsi pred prvenstvom podpisali za take rezultate. Ko pa smo videli, da lahko igramo z vrhunskimi reprezentancami, si vsak član ekipe želi še več dokazovanja, in upam, da bo vse to privedlo k uspehu. Vse tekme moramo igrati maksimalno in pokazati vsaj takšno igro, kot smo jo proti Rusom in Slovakom, če ne še boljše. Morali bomo popraviti izključitve, ki nas stanejo golov, in če nam to uspe, se ni bati za obstanek," je prepričan napadalec Žiga Pance.

Sovjetska šola risom ne leži
Če so bile pred prvenstvom na skupino za obstanek največkrat omenjene slovenska, avstrijska, francoska in danska reprezentanca, pa so se te napovedi le delno uresničile. Danska in Francija sta si prislužili nadaljevanje SP-ja. Belorusija je proti Francozom klonila po podaljšku, Danska pa je zdržala nalete Latvije in se po loteriji kazenskih strelov rešila. Prvi tekmec slovenske izbrane vrste bo v četrtek Latvija, ki pa ne bo imela dneva odmora.

Nad razpletom so bili nekoliko presenečeni tudi nekateri risi, ki so si v dvorani Orange Arena ogledali tekmo med Latvijo in Dansko. "Tako se je pač razpletlo. Pričakoval sem mogoče Dance, ampak tako pač je. Sovjetska šola nam ne leži, ampak jutri se začne zares. Proti Latviji bo treba igrati čim bolj preprosto, še posebej na začetku v obrambi, si pomagati med seboj. Morali bomo čim večkrat streljati na vrata," je dejal Rok Tičar.

"Raje bi igral slabo in zmagoval"
"Upamo, da so Latvijci malo razočarani in utrujeni. Mi pa moramo samo igrati svojo igro in mislim, da rezultat ne bi smel izostati. Mi smo doslej dobro igrali, pa nismo zmagovali, raje bi videl, da bi igrali slabo in zmagali, da ne bi samo igrali všečnega hokeja," pred dvobojem s tradicionalno neugodnimi Latvijci razmišlja branilec Sabahudin Kovačevič. Latvijci so leta 2005 na SP-ju v Avstriji zmagali s 3:1, leto pozneje na domačem prvenstvu s 5:1, pred tremi leti v Kanadi pa je bilo 3:0. Na uradnih tekmovanjih sta se reprezentanci srečali še dvakrat: leta 1993 na SP-ju skupine C, ko so Balti slavili z 1:5 in v kvalifikacijah za ZOI 2006, ko je bilo februarja 2005 v Rigi 2:1 za gostitelje.

"Mislim, da z dobro psihično in taktično pripravo lahko zmagamo. Fizično smo dobro pripravljeni, oni so porabili nekaj moči za podaljšek. Lahko smo si ogledali njihove igre. So ruska šola, treba bo igrati disciplinirano, delati bo treba malo prekrškov, treba pa ustvarjati pritisk na njihovega vratarja, ki morda danes ni bil na najboljši ravni," se kljub slabi medsebojni statistiki vnaprej ne predaja pomočnik trenerja Nik Zupančič.

Po Latviji še z Avstrijo in Belorusijo
V soboto bodo Slovenci palice prekrižali z Avstrijci, v nedeljo pa še z Belorusi. V skupini za obstanek bodo četrtouvrščene ekipe vseh predtekmovalnih skupin igrale po sistemu vsaka z vsako. Dve prvouvrščeni bosta na koncu ostali med elito tudi v sezoni 2012, medtem ko bosta zadnji dve izpadli v divizijo I, od koder sta si letos napredovanje zagotovili Italija in Kazahstan.

Skupina za obstanek
Četrtek, 5. maja, ob 16.15 (Košice):
BELORUSIJA - AVSTRIJA

Ob 16.15 (Bratislava):
SLOVENIJA - LATVIJA

Sobota, 7. maja, ob 12.15 (Košice):
BELORUSIJA - LATVIJA

Ob 12.15 (Bratislava):
AVSTRIJA - SLOVENIJA

Nedelja, 8. maja, ob 20.15 (Košice):
LATVIJA - AVSTRIJA

Ob 20.15 (Bratislava):
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Pred Slovenci tekme resnice
Risi začenjajo boj za obstanek