Prvi napad risov na tekmi s Kazahstanom bo udarni jeseniški napad Jeglič - Tičar - Sabolič. Foto: Iztok Novak
Prvi napad risov na tekmi s Kazahstanom bo udarni jeseniški napad Jeglič - Tičar - Sabolič. Foto: Iztok Novak
Matija Pintarič
Matija Pintarič in Robert Kristan bosta branila vrata Slovenije na edini domači pripravljalni tekmi pred SP-jem v Bratislavi. Foto: EPA
Marcel Rodman
Marcel Rodman je zelo motiviran, saj se mu v Ligi Ebel z Dunajem znova ni uspelo prebiti v finale. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Selektor Kopitar zadovoljen z mladimi igralci
Vsi reprezentanti zbrani v Tivoliju

Začele so se priprave na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki se bo čez 18 dni začelo na Slovaškem. Kopitar zagotovo ne bo mogel računati na sina Anžeta, ki je poškodovan. Zelo verjetno bo odsoten tudi Jan Muršak, ki bo na voljo Detroitu v končnici Lige NHL. Skoraj vsi ostali kandidati so se potili v Tivoliju, trenirali so v dveh skupinah.

Na ponedeljkovem dopoldanskem treningu se je poškodoval Tomaž Razingar. Do poškodbe je prišlo, ko se je z desno drsalko zadel v levo koleno. Napadalec Beljaka ima na kolenu hematom, vendar po prvih ugotovitvah zadeva ni hujše narave. Dan ali dva bo moral še počivati, nato pa bo zopet pripravljen na treninge in tekme.

Vadili so v dveh skupinah
Tisti, ki so igrali finale državnega prvenstva, so začeli na suhem, ostali pa so najprej opravili trening na ledu, nato pa so se zamenjali. Mitja Robar, Klemen Pretnar, Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič in Andrej Židan so prišli zelo nasmejani, saj so v petek osvojili nov državni naslov, igralci Tilie Olimpije Matija Pintarič, Damjan Dervarič, Žiga Pavlin, Boštjan Goličič, Aleš Mušič, Žiga Pance, Matej Hočevar in Andrej Hebar pa so misli hitro usmerili k naslednjemu velikemu izzivu. Ekipa, ki sta se ji pridružila tudi branilca Blaž Gregorc in Žiga Svete, pa še vedno ni popolna, saj se Rok Pajič na Češkem še vedno bori za preboj v ekstra ligo.

"Drugačen občutek je, ko je v garderobi 30 igralcev. Za vstop v reprezentanco je treba vsak dan dati vse od sebe. Vesel sem, da se je zdaj začelo zares," je poudaril branilec Andrej Tavželj.

"To je velik izziv. V elitni diviziji ne igraš vsak dan. Treba se bo maksimalno pripraviti in oddelati te težke treninge," je povedal eden izmed največjih biserov slovenskega hokeja Rok Tičar.

Risi so bili na pripravljalnih tekmah na Madžarskem polovično uspešni. V petek so zmagali s 5:4, dan zatem pa izgubili z 1:5. 11 igralcev je debitiralo v članski izbrani vrsti. Kopitar bo na Slovaško odpeljal 23 igralcev, zadnji test pa bo pripravljani turnir v Franciji.

Tekma bo dobrodelne narave
Že v torek se bo trenerski štab zahvalil za sodelovanje nekaterim mlajšim igralcem. Ob 19.00 čaka rise v Tivoliju preizkušnja proti Kazahstanu. Izkupiček od prodaje vstopnic (cena je 5 evrov, obiskovalci pa bodo prejeli spominsko majico) bo namenjen pomoči Japonski.

Postava Slovenije proti Kazahstanu:

Vratarja:
Robert Kristan in Matija Pintarič.

1. napad:
Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič; Blaž Gregorc, Mitja Robar.

2. napad:
Rok Leber, Jaka Ankerst, Mitja Šivic; Sabahudin Kovačevič, Andrej Tavželj.

3. napad:
Andrej Hebar, Matej Hočevar, Žiga Pance; Žiga Pavlin, Damjan Dervarič.

4. napad:
Andrej Židan, Aleš Mušič, Boštjan Goličič; Klemen Pretnar, Žiga Svete.

Rezerva:
Miha Verlič

Na tribuni:
Andrej Hočevar, Aleš Sila, Aleš Kranjc, Gregory Kužnik, Jakob Milovanovič, Luka Tošič, Ken Ograjenšek, Žiga Pešut, Tomaž Razingar, David Rodman in Marcel Rodman

Seznam reprezentance:

Vratarji: Robert Kristan (Medveščak), Andrej Hočevar (Pontebba), Aleš Sila (ATSE Gradec), Matija Pintarič (Tilia Olimpija)

Branilci: Greg Kužnik (VSV Beljak), Aleš Kranjc (Sapa Fehervar), Andrej Tavželj (Pontebba), Sabahudin Kovačevič (Alleghe), Jakob Milovanovič (Žilina), Luka Tosič (Briancon), Mitja Robar (Acroni Jesenice), Klemen Pretnar (Acroni Jesenice), Damjan Dervarič (Tilia Olimpija), Žiga Pavlin (Tilia Olimpija), Žiga Svete (Strasbourg), Blaž Gregorc (Södertälje)

Napadalci: Tomaž Razingar (VSV Beljak), Mitja Šivic (Briancon), Jaka Ankerst (Briancon), Marcel Rodman, David Rodman (oba Dunaj), Rok Leber (Lidingö), Miha Verlič, Žiga Pešut (oba Opava), Ken Ograjenšek (HK Olimpija), Žiga Jeglič (Acroni Jesenice), Rok Tičar (Acroni Jesenice), Robert Sabolič (Acroni Jesenice), Andrej Židan (Acroni Jesenice), Boštjan Goličič (Tilia Olimpija), Aleš Mušič (Tilia Olimpija), Žiga Pance (Tilia Olimpija), Matej Hočevar (Tilia Olimpija), Andrej Hebar (Tilia Olimpija)

Selektor Kopitar zadovoljen z mladimi igralci
Vsi reprezentanti zbrani v Tivoliju