Boštjan Goličič je z dvema goloma proti Rusiji edini slovenski hokejist z dvema točkama po dveh tekmah. Pri Nemcih je takšnih igralcev kar pet: Tripp, Muller, Reimer, Greilinger in Schutz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Goličič je z dvema goloma proti Rusiji edini slovenski hokejist z dvema točkama po dveh tekmah. Pri Nemcih je takšnih igralcev kar pet: Tripp, Muller, Reimer, Greilinger in Schutz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kristan na tekmi s Slovaško
Vratarsko vprašanje in delitev tekem med Kristana (95,45% proti Slovaški) in Hočevarja (76,00% proti Rusiji) je ena redkih tem, kjer se krešejo mnenja navijačev slovenske hokejske reprezentance. Foto: Reuters
Uwe Krupp, selektor Nemčije
Reprezentanca Uweja Kruppa, katero ogrodje sestavljajo igralci, ki so skupaj zrasli skozi mlajše kategorije, na Slovaškem potrjuje, da 4. mesto na domačem prvenstvu le ni bilo naključje ali stvar prednosti domačega ledu. Foto: EPA
Andrej Hočevar na tekmi Slovenija - Nemčija 1:2
"Risi" in "orli" so se nazadnje srečali v kvalifikacijah za ZOI 2010, pri čemer pa srečanje 3. kroga ni več odločalo o ničemer. Za Nemce sta zadela Hackert in Mulock, za Slovence pa Mušič, nobenega od trojice tokrat ni na Slovaškem. Foto: EPA
Andrej Hebar in Robert Sabolič
Slovenija je v uvodnih delih SP-jev največ golov dosegla leta 2006 - 8; najmanj pa jih je prejela leta 2008 - 13. Trenutna razlika v golih je 5:9. Foto: EPA
Tekma z Nemci zgolj formalnost
Risom preostane boj za obstanek

Teorija je pred prvenstvom ponujala možnost, da se bosta tretje- in četrtouvrščena ekipa v skupini A potegovali za 3. mesto, ki pomeni nadaljevanja v drugem delu in boj za četrtfinale. A Nemci so presenetili vse - čeprav so bile po lanskem četrtem mestu nedvomno njihove želje višje kot le boj za obstanek - in premagali tako Ruse (2:0) kot še Slovake (4:3).

Nemci skorajda že v izločilnih bojih
S tem so si varovanci Uweja Kruppa zagotovili prvo mesto v skupini, šest točk, ki jih bodo odnesli naprej v drugi del in se s tem že skorajda zanesljivo uvrstili v četrtfinale, po drugi strani pa so Sloveniji zaprli vrata v ta del tekmovanja.

Slovenska hokejska reprezentanca je na tekmah s Slovaško (1:3) in Rusijo (4:6) kljub porazoma navdušila s pristopom in igro, a turnirska matematika je neizprosna in tudi v šestem poskusu "rise" čaka boj za obstanek s preostalimi četrtouvrščenimi moštvi.

Kljub takšnemu razpletu v slovenskem taboru ni bilo čutiti kakšnega malodušja. Selektor Matjaž Kopitar svojih izbrancev v četrtek ni poslal na led, ampak so opravili le lažji suhi trening. Ne zaradi razpleta tekme Slovaška - Nemčija, temveč zaradi vnaprej določenega načrta, ki je predvideval sprostitev po dveh težkih tekmah v treh dneh.

"Vsak kamenček v mozaiku se pozna"
"Če bi mi pred SP-jem odigrali pet ali sedem tako težkih tekem, kot smo jih odigrali tukaj, bi verjetno eno od teh dveh dobili. A vsak kamenček, ki ga postaviš v mozaik, se pozna. To nam bo za zelo dober trening za nadaljevanje. Igrali bomo na polno in skušali igrati čim bolje tudi z Nemčijo. Zdaj pa še ne bomo razmišljali o tekmecih v skupini za obstanek. Lahko bi le špekulirali, tako kot smo doma špekulirali z Nemci, pa vidite, kaj se potem zgodi," je Kopitar pojasnil pristop pred obračunom z Nemci, proti katerim bo v skladu z načrtom branil Robert Kristan.

Jeglič z naravnanim in zašitim nosom
Eden večjih osmoljencev tekme z Rusi je bil Žiga Jeglič. Član slovenskega drugega napada je oster dvoboj z robustnimi Rusi plačal z zlomljenim nosom. Dan po tekmi je bil, tudi ob pomoči protibolečinskih tablet, že spet v dvorani, z naravnanim in zašitim nosom. "Počutim se v redu. Zlomljen je samo nos, so ga že poravnali. Zdaj je treba malo počivati in ne dihati skozi nos - no, saj se niti ne da ... Zašili so dokaj lepo, tako da mislim, da bo kmalu v redu. Jutri še ne vem, ali bom igral, potem pa že," je pojasnil mladi Jeseničan.

Bo več prispevala tudi udarna peterka?
"Nemčija je že prva v skupini, torej bo ravno nasprotno od tistega, kar smo pričakovali. Tekma ne odloča o ničemer, naša želja pa je, da igramo vsako tekmo bolje. Že na včerajšnji tekmi je bilo bolje kot proti Slovaški in storili bomo vse, da še nadgradimo našo igro. Slovenija še nima zmage v prvem delu. Skušali jo bodo dobiti z Nemci. Glavne tekme se za nas začenjajo potem. Škoda, ker tako dobri, kot smo letos, že dolgo nismo bili. Igrali smo hokej in se nismo ustrašili," je kapetan Tomaž Razingar pojasnil pred zadnjim predtekmovalnim dvobojem.

Ravno prvi napad Razingar-David Rodman-Marcel Rodman je še dolžnik na tem prvenstvu, saj imajo skupaj s prvim branilskim parom Aleš Kranjc-Gregory Kuznik vsi po vrsti razmerja danih in prejetih golov najmanj -3. Udarna peterka ima sicer največjo minutažo, prispevala pa je gol in tri podaje, hkrati pa prejela glavnino golov.

Nasproti Kristana MVP lanskega SP-ja
Tudi Nemci so dan pred tekmo le tekali okoli dvorane v Bratislavi. "Slovenci so na dveh tekmah odigrali zelo dobro, in pričakujem, da bo tako tudi jutri. Zavedamo se, da so bili na dveh tekmah blizu uspehu, da jih odlikuje srčnost in da bodo verjetno naredili vse, da zmagajo. Malo smo presenetili tudi sami sebe, ker smo zmagali na obeh tekmah. A želim, da se tudi na tekmi s Slovenijo izkažemo. Naša ekipa se zaveda, kaj mora narediti za zmago," je podal nemško odločnost napadalec Patrick Reimer, strelec lepega gola ob koncu tekme z Rusijo.

V nemških vratih naj bi tekmo začel najkoristnejši igralec lanskega prvenstva Dennis Endras, v igri pa bo Krupp ostal zvest enakomernemu deljenju igralnega časa.

Šest tekem in razlika v golih 25:7
Slovenija in Nemčija sta se na uradnih tekmovanjih pomerili šestkrat, kar petkrat pa so se veselili Nemci. Leta 1998 v jesenskih kvalifikacijah za v razširjeno skupina A je bilo v Ljubljani 1:1, za Slovenijo je zadel Ed Kastelic, obe reprezentance pa sta ostali brez napredovanja.

Na SP-ju skupine B leta 1999 je bilo 1:0, leto pozneje v istem rangu tekmovanju pa 7:2 za Nemčijo. Vmes so bile na sporedu kvalifikacije za olimpijske igre - v Tivoliju je bilo 5:2 za goste. Sledil je premor do l. 2005 in skupine za obstanek med elito v Innsbrucku, kjer so "orli" s kar 9:1 razbili "rise", ki pa so nato z zmago nad Avstrijo v nižji rang poslali prav Nemčijo. Februarja pred dvema letoma je sledil drugi obračun v kvalifikacijah za OI: na prav tako za razplet miniturnirja nepomembni tekmi, so gostitelji v Hannovru slavili z 2:1.

Lahko Slovenija po 17 porazih v prvih delih SP-jev elitne divizije osvoji prvo točko ali celo zmago ravno na tekmi, ki je pomembna predvsem za statistiko in dober občutek pred bojem za obstanek?

3. KROG, danes ob 16.15:
SLOVENIJA - NEMČIJA

Ob 20.15:

RUSIJA - SLOVAŠKA

Lestvica:                              
NEMČIJA 2 2 0 0 0 6:3 6 točk
SLOVAŠKA 2 1 0 0 1 6:5 3
RUSIJA 2 1 0 0 1 6:6 3
SLOVENIJA 2 0 0 0 2 5:9 0
Tekma z Nemci zgolj formalnost
Risom preostane boj za obstanek