Žiga Jeglič je bil dvakratni strelec v slovenski reprezentanci. Foto: Iztok Novak
Žiga Jeglič je bil dvakratni strelec v slovenski reprezentanci. Foto: Iztok Novak
Peter Bizalj
Mladi Slovenci so se takole veselili zadetka Petra Bizalja. Foto: MMC RTV SLO
Cristobal Huet
Vrata Francije je branil Cristobal Huet, ki je zaradi preslabih predstav in predvsem previsoke plače postal žrtev "salary capa" pri Chicagu, s katerim je lani kot rezervist osvojil Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Francozi so povedli v 9. minuti, ko je Andreja Hočevarja za levo vratnico matiral Stephane Da Costa. Samo 13 sekund pozneje je semafor kazal že 2:0, saj je zadel Teddy Da Costa. Slovenci so znižali izid v 18. minuti, ko je nekdanjega NHL-vratarja Cristobala Hueta po samostojnem prodoru premagal Žiga Jeglič.

Slovenci od 2:3 do 4:3
Najrazburljivejša dogodka druge tretjine sta se zgodila v zadnji minuti. Najprej je Damien Fleury ob številčni prednosti povišal na 3:1, a je že malo pozneje Robert Sabolič po "slalomu" Roka Tičarja pospravil odbiti plošček za hrbet Hueta. Slovenci so izenačili v 43. minuti. Po podaji Davida Rodmana je bil na drugi vratnici na pravem mestu Tomaž Razingar. Malo pozneje je zaradi grobega naleta Arrossamena nad Andrejem Tavžljem Slovenija prišla do petih minut igre z igralcem več. Prednost je unovčil Jeglič, ki je bil najspretnejši pred Huetom.

Sporne sodniške odločitve usodne za Slovence
V nadaljevanju bi Slovenija lahko odločila tekmo, saj je imela na ledu dva igralca več, a ji ni uspelo. Zato pa je francosko prednost dveh igralcev več v 58. minuti izkoristil Meunier. Sledil je podaljšek, v katerem so Francozi po sumljivi sodniški odločitvi znova prišli do prednosti 5:3, ki jo je v 64. minuti izkoristil Desrosiers.

Slovenski selektor Matjaž Kopitar je tokrat na tribuni pustil Roberta Kristana, Andreja Židana, Žigo Pavlina in Damjana Dervariča.

V soboto ob 20. uri se bosta ekipi še enkrat udarili v Valenceju.

Izjava selektorja Matjaža Kopitarja:

"Z veliko stvarmi na tej tekmi smo lahko zadovoljni. Dejstvo pa je tudi, da smo zopet slabo začeli in to moramo spremeniti že takoj jutri, saj se nam je to zgodilo že dvakrat do sedaj. Po zaostanku 0:2 pa smo videli tudi svetlo plat, saj smo ubranili kar nekaj njihovih priložnosti z igralcem več, nenazadnje pa smo tudi zadeli. V nasprotnih vratih je stal zelo dober vratar, kar vemo vsi, a če so stvari takšne kot so bile, je tudi on premagljiv. Drugo in tretjo tretjino smo bili absolutno boljši nasprotnik. Dejstvo je, čeprav se ne maram izgovarjati na kakšne druge elemente, da prav veliko tekem na najvišjem nivoju tukaj v Lyonu ni in pred polno dvorano so domačini nekako morali priti nazaj. Ključ do tega so bile žal sodniške odločitve. Zaradi tega poraza vseeno nisem tako razočaran. Mislim, da se bomo po analizi te tekme spet nekaj naučili, jutri nas čaka še ena tekma, nato pa imamo čas za priprave na svetovno prvenstvo"

LYON

FRANCIJA - SLOVENIJA
* 5:4 (2:1, 1:1, 1:2)
S. Dacosta 9., T. Dacosta 9., Fleury 40., Meunier 58., Desrosiers 64.; Jeglič 18., 53., Sabolič 40., Razingar 43.
* - v podaljšku

Sobota ob 20.00 (Valence):
FRANCIJA - SLOVENIJA

Mladi risi nemočni proti Danski
Mladinci so na svetovnem prvenstvu divizije I v Mariboru izgubili z Dansko (1:4), s čimer so si močno zmanjšali možnosti za preboj med elito. Tja jih v soboto vodi zmaga nad Južno Korejo, a mora hkrati Belorusija odščipniti točko Danski.

U-18, SP DIVIZIJE I, skupina B

MARIBOR

4. krog:
SLOVENIJA - DANSKA 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Bizalj 9.; Ma. Hojbjerg 3., Knudsen 24., Russell 36., Ehlers 49.
FRANCIJA - JUŽNA KOREJA 10:1
POLJSKA - BELORUSIJA 1:8

5., zadnji, krog, sobota:
POLJSKA - FRANCIJA ob 12.00
BELORUSIJA - DANSKA 15.30
SLOVENIJA - JUŽNA KOREJA 19.00

Vrstni red: Danska in Slovenija 9, Francija 8, Belorusija 7, Poljska 3, Južna Koreja brez točke.
Zmagovalec skupine se uvrsti v elitno divizijo.