Glavno dejanje uvodnega dne svetovnega prvenstva bo tekma Slovaška - Slovenija.
Glavno dejanje uvodnega dne svetovnega prvenstva bo tekma Slovaška - Slovenija. "Risi" bodo že četrtič med elito igrali z gostiteljem turnirja. Foto: EPA
Marian Gaborik
Okrepitve iz NHL-a bodo Slovakom dale "ognjeno moč", vsi pa si želijo, da bi se "stara garda" poslovila še z zadnjo medaljo. Foto: EPA
Slavje Slovenije v Tivoliju, aprila 2010
Če bi se zgodil športni čudež brez primere in bi Slovenija postala svetovni prvak, bi to lahko stavo obogatilo tudi do pettisočkrat! Foto: EPA
Rolinek z zmagovitim golom SP-ja 2010
Kapetan Češke Tomaš Rolinek je takole dosegel odločilno gol v finalu 74. SP-ja proti Rusiji. Kako bo tokrat v nedeljo, 15. maja, zvečer v Bratislavi? Foto: Reuters
Rick Nash
Rick Nash je prvo ime mlade kanadske reprezentance, ki pa premore izjemno eksploziven napad. Foto: Reuters
Risi že opravili prvi trening v Bratislavi

hokejski republiki Slovaški je vse pripravljeno za spektakel, za katerega diha vsa petmilijonska država - SP elitne divizije v hokeju 2011.

Že 75. svetovno prvenstvo, prvo v samostojni Slovaški, bo v 16 dneh postreglo s 56 tekmami 16 najboljših reprezentanc v najhitrejši moštveni igri na svetu. Med elito bo šestič tudi Slovenija, ki pa je tudi največji avtsajder prvenstva. 19. reprezentanco IIHF-lestvice tako napovedovalci kot 'stavničarji' obsojajo na boj za obstanek. "Rise" že za uvod čaka izjemno zahtevna naloga - obračun z gostiteljico prvenstva, ki mora že na prvi tekmi zadovoljiti velika pričakovanja domače javnosti.

Iz dneva v dan močnejši
Slovaška, ki jo vodi kanadski trener Glen Hanlon, odkrito meri na medaljo, če bi bilo le mogoče, kar na zlato, s čimer bi ponovili Göteborg 2002. Menedžer reprezentance legendarni Peter Bondra prek luže dejavno lobira in novači iz NHL-končnice izpadle slovaške ase. Marian Gaborik bo že pripravljen za Slovenijo, medtem ko bosta prišla vsaj še Marian Hossa in najučinkovitejši branilec rednega dela sezone Lubomir Višnovsky. Z Jaroslavom Halakom v vratih in silno željo veteranov, kot so Pavol Demitra, Jozef Stümpel in Miroslav Šatan, je jasno, da je medalja uresničljiv cilj. Težje bo z naslovom prvaka, saj vse od Moskve leta 1986 gostitelj turnirja ni osvojil zlata.

Peta medalja v petih letih za Bikova?
Prav naslednica Sovjetske zveze Rusija je na papirju prvi favorit prvenstva. V zadnjih štirih letih je "zbornaja komanda" pod vodstvom selektorja Vjačeslava Bikova osvojila dve zlati, srebrno in bronasto medaljo. Pred dokazovanja željnim vratarjem Jevgenijem Nabokovim bo obramba, ki jo sestavljajo trdni branilci iz Lige KHL in ji poveljuje Ilja Nikulin. V napadu se bo veliko vrtelo okoli kapetana Ilje Kovaljčuka in najboljšega hokejista zunaj NHL-a Aleksandra Radulova. Šibka točka Rusov je centrska linija, kjer manjka ustvarjalni presežek.

"Javorjevi listi" stavijo na mladost
Kanada je drugi izraziti favorit. Med "NHL-dopustniki" je Dave Nonis izbral spodobno moštvo, katerega moč bo predvsem napad. Kapetana Richa Nasha bo s podajami zaposloval Jason Spezza, za katerim bo izredno močna centrska linija z Johnom Tavaresom, Travisom Zajacom ... Mladi in izjemno nadarjeni Matt Duchene, Chris Stewart in Jeff Skinner bodo skrbeli za napadu podrejeno igro. Branilska vrsta že vzbuja manj navdušenja, a se bo zagotovo okrepila s katerim izmed v NHL-končnici izpadlih igralcev. Prav to pa je najbolj potrebno v vratih, kjer sta neizkušena James Rimer in Devan Dubnyk. Trenutno 19-erica v povprečju šteje le nekaj več kot 23 let, s čimer so najmlajši na turnirju.

Brez tvorcev kölnskega zlata
Češka je branilka naslova iz Nemčije, kjer je vratar Tomaš Vokoun zaustavil ruske napade in na pogled nezvenečo postavo okronal za svetovne prvake. Vokouna tokrat ne bo, ker se mu izteka pogodba, nadomestil ga bo prodirajoči Jakub Štepanek. Prav tako ni zmagovitega selektorja Vladimirja Ružičke, ki ga je zamenjal Alois Hadamczik. Delovno moštvo, polno 30-letnikov, se v teh dneh krepi s "Severnoameričani", a vse se še vedno vrti okoli legendarne št. 68 - Jaromira Jagra.

Mirni severnjaki v pripravljenosti
Bolj ponižno oz. nekoliko bolj v ozadju svoje načrte kujeta Švedska in Finska. "Tri krone" se pod vodstvom trenerja Para Martsa pripravljajo že na Soči in bodo imele precej pomlajeno moštvo, kar je tudi posledica velikega števila Švedov, ki že igrajo "play-off" NHL-a. Zvezdniški status bo skušal pridobiti Loui Eriksson. "Levi" so se zbrali okoli kapetana in 1. centra Mikka Koiva, ki bo imel 'spodobno' podporo v napadu, a tokrat imajo Finci nepričakovano težavo na vratarskem mestu, saj ni na voljo nobenega izmed njihovih številnih izvrstnih vratarjev. Vsekakor pa je pričakovati, da jih bo okrepil vsaj kateri izmed finskih Racmanov.

Ameriška uganka in švicarska ura
"Grdi raček" velike sedmerice ZDA prihaja na prvenstvo z eno najslabših postav v zadnjem desetletju, še posebej pogled na napad ne navdušuje. Glede na vključitev Jacka Jonhsona ter dveh novincev Cam Fowlerja in Kevina Shattenkirka bodo Američani še najnevarnejši z branilskih položajev. Na četrtfinale odkrito in realno računajo Švicarji, prekaljeni Plüss, Ambühl in Rüthemann ostajajo, mladi val (Luca Sbisa) pa se krepi.

Kdo lahko ponovi podvig Nemčije?
Preostala osmerica reprezentanc bo poskušala s presenečenji, predvsem pa si bo prizadevala za to, da se izognejo skupini za obstanek. Za to bodo odločilni dvoboji Francija - Belorusija, Avstrija - Norveška, Danska - Latvija in seveda Nemčija - Slovenija, samo kaj, ko so Nemci lani na domačih tleh osvojili 4. mesto.

Risi že opravili prvi trening v Bratislavi