Matjaž Kopitar je bil znova napet vse do zadnjih sekund srečanja. Foto: BoBo
Matjaž Kopitar je bil znova napet vse do zadnjih sekund srečanja. Foto: BoBo
Slovenija - Japonska
Navijači slovenske reprezentance so v prvih dveh krogih videli tesni zmagi slovenskih hokejistov, najprej nad Veliko Britanijo, v 2. krogu pa nad Japonsko. V sredo bo na svetovnem prvenstvu prost dan in priložnost za pripravo na naslednje zahtevne tekme. Foto: BoBo
David Rodman
David Rodman najboljši igralec tekme je golu za 2:0 dodal še podajo za končnih 4:2. Gol in podajo je prispeval tudi branilec Aleš Kranjc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenci v napeti končnici do treh točk

Branilec slovenske izbrane vrste je minuto in 20 sekund pred koncem dosegel odločilni zadetek za drugo slovensko zmago (4:2) na svetovnem prvenstvu divizije I v Stožicah. Za Val 202 je še povedal, da so Japonci na vsak način želeli risom vsiliti svoj ritem igre. Med junaki tekme je bil tudi Andrej Hočevar, ki je že pred dvema dnevoma vedel, da bo dobil priložnost v vratih.


Aleš Kranjc: "Res je, da sem zadel odločilen gol, a to je bila zmaga celotne ekipe. Vso tekmo smo vršili pritisk, utrujali tekmece in bili boljši, toda plošček kar ni hotel v mrežo. Na koncu smo le dosegli gol za vodstvo 3:2. Japonci so bili trdoživi, sitni pred našim golom. Znani so po tem, da se nikoli ne predajo. Vsiliti so nam hoteli svoj način igre. Pred nami so še tri tekme, zdaj se moramo taktično pripraviti na neugodne Madžare."

Andrej Hočevar: "Ko je bilo najbolj potrebno, smo strnili obrambne vrste in Japonci niso prišli do še več priložnosti. Na koncu smo le dosegli odločilen zadetek za 3:2 in tekmo srečno pripeljali do konca. Da bom danes v vratih, sem vedel že pred dvema dnevoma, ko je selektor povedal, kakšen je načrt za prvi dve tekmi - da bo na prvi branil Robi (Kristan), danes pa jaz."

David Rodman: "Začetek je bil res dober, potem ko smo povedli z 2:0, mogoče je škoda, da nismo izkoristili še kakšne priložnosti, naredili razlike. To so Japonci dobro unovčili s protinapadom in ujeli priključek, ki pa nas je malo zaskrbel. Sicer smo igrali veliko bolje kot včeraj, imeli veliko priložnosti, ampak nam plošček ne gre v mrežo. Na srečo smo zabili tisti tretji gol, ki nam je prinesel tri točke."

Blaž Gregorc: "Spet smo malo padli v igri, vodili smo 2:0, na koncu pa nas je spet rešila sreča kot proti Britancem včeraj. Ne smemo ponavljati napak, danes so Japonci spet kaznovali dve naši napaki, v nadaljnje moramo to odpraviti."

Matjaž Kopitar: "Dokazuje se, da ta turnir ni lahek. Gledal sem Japonce proti Madžarom in sem bil presenečen nad izidom. Zdaj, glede na vse, kar se je danes dogajalo, lahko rečem: niso jim priznali gola. In če bi bil tisti gol priznan, bil pa je regularen, bi se lahko zgodilo marsikaj. Ta ekipa zna še komu pomešati štrene. Nič ne bom imel proti, če se bomo mi 'mučili' s tekmeci do konca in zmagali, bo čisto v redu. Z drugimi se ne obremenjujem. Mi se bomo pripravljali na vsako tekmo posebej, zanima pa me predvsem naša igra. Danes smo dali štiri gole, včeraj tri. Res pa je, da smo dobili dvakrat po dva. Očitno ti fantje nočejo, da bi se odpočil in me vseskozi držijo na 360 voltih. Ampak če je to cena, jo bom z veseljem plačal ..."

Mark Mahon, selektor Japonske: "Čestitam Sloveniji za zmago. Mi pa smo končno pokazali tisto, kar od svojih igralcev pričakujem. Na SP imamo devet novincev, proti Madžarski smo bili blizu, ta tekma pa je pokazala naš pravi obraz. A moram se dotakniti tudi sojenja, saj je očitno, da na tej ravni tekmovanja potrebujemo štiri sodnike in ne le treh. Zdaj nas čaka počitek in priprava na še eno težko tekmo z Avstrijo."

Igor Beribak, strokovni komentator na Valu 202: "Očitno se bo treba navaditi, da smo na tekmah Slovenije do konca negotovi. Na srečo se je zdaj še drugič izteklo sijajno, je pa dejstvo, da imamo še veliko rezerv. Pripravimo si veliko priložnosti, vendar ne dosežemo zadetka, ko bi morali. To bo treba popraviti, kajti prav veliko priložnosti na tekmah, ki prihjajajo, ne bo. V torek je prost dan, čas za pripravo na naslednje tekme. V sredo nas čakajo Madžari, ki so zelo neugodni. Igralci se poznajo iz Lige Ebel. To bo spet težka tekma."



Igra številk
Odločile so posebne postavitve: Slovenci so izničili vseh 6 igrer z igralcem manj (PK 6/6), na drugi strani pa so kaznovali dve priložnosti z igralcem več (PP 2/8), tako je padel tudi zmagoviti gol Aleša Kranjca.

Po golu za 2:0 so "risi" odigrali sedem najboljših minut na turnirju, a tretjega gola, ki je visel v zraku ni bilo. Izreden pritisk gostiteljev je presekal Rjo Tanaka z znižanjem na 2:1, kar je bil šele prvi strel Japoncev v vrata Andreja Hočevarja v 2. tretjini! V zadnjih 40 minutah so "risi" "samuraje" nadstreljali s 24:10!

Proti Veliki Britaniji je kapetan Razingar zmagoviti gol zabil 3:59 do konca, Kranjc pa proti Japonski 1:20 do konca rednega dela. S poznima goloma je Slovenija (gol razlika 7:4) osvojila vseh 6 možnih točk in ohranja stik Madžarsko (8:2) in Avstrijo (12:7).

Slovenci v napeti končnici do treh točk