Pekka Rinne noče iz finskih vrat. Izvrstni vratar Nashvilla, ki je bil lani najzaslužnejši za osvojitev srebra, bo tudi proti Sloveniji ustavljal strele. Zadnji gol je dobil pred 133 minutami, vmes pa ustavil 36 strelov v okvir vrat. Foto: Reuters
Pekka Rinne noče iz finskih vrat. Izvrstni vratar Nashvilla, ki je bil lani najzaslužnejši za osvojitev srebra, bo tudi proti Sloveniji ustavljal strele. Zadnji gol je dobil pred 133 minutami, vmes pa ustavil 36 strelov v okvir vrat. Foto: Reuters
Aleksander Barkov (Finska)
Za pokrivanje 1. slovenskega napada bo bržkone zadolžen napad okoli Aleksandra Barkova. Komaj 19-letni center je Rus, ki pa se je rodil in odrastel na Finskem, zdaj pa velja za naslednika Mikka Koiva - izjemno obrambno odgovoren hokejist, ki pa zna seveda tudi doseči gol. Foto: Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca po porazu z Rusijo v Ostravi (3:5)
Gre za obračun discipliniranih moštev, ki sta pri dnu izključenih: Finci so si nabrali 9 malih kaznih, Slovenci pa 10. Ob tem imajo "levi" izredno igro z igralcem manj, saj v osmih poskusih še niso prejeli gola. Foto: Reuters

Leijonat oziroma finski levi gredo nad slovenske rise s prvim vratarjem in lanskim najboljšim igralcem v Minsku Pekko Rinnejem in s ciljem, da ustavijo Anžeta Kopitarja, ki ga igralci sami ob Janu Muršaku skoraj edinega res poznajo.

Slab začetek, brezhibno nadaljevanje
Branilka srebra iz Minska je slabo začela z ZDA (1:5), ko so jih Američani presenetili in ujeli na levi nogi. "Pošteno povedano, so bili boljši in so zasluženo zmagali tako visoko. Mi nismo bili pravi na tej tekmi," je priznal pomočnik kapetana in braniec Sami Lepistö.

Svoj delež krivde je nase prevzel tudi Rinne. A uradno prvi igralec SP-ja 2014 se zna oddolžiti in je nanizal zaporedna "shutouta" proti Danski (3:0) in Norveški (5:0), za kar je sicer potreboval skupaj le 36 obramb. Obakrat so se Finci ofenzivno kar mučili, Dance so strli v drugi polovici tekme, Norvežane pa z uvodnimi tremi "power-play" goli. Igro narekujeta centra Sasha Barkov (1+3) in Joonas Kemppainen (2+3), zgled daje kapetan Jussi Jokinen (2+2).

Koliko bo "slovenski" Savolainen izdal Jalonenu?
"Anžetu Kopitarju je treba zapreti prostor, saj je najboljši igralec med vrhunskimi hokejisti,"
je na glavno nevarnost opozoril finski trener Kari Jalonen, ki pa ima v nasprotju z igralci izreden vpogled v slovenski tabor, saj je menedžer finske reprezentance stari slovenski znanec in nekdanji selektor Kari Savolainen. Jalonen je tudi dan pred tekmo potrdil, da bo kljub nasprotnemu pričakovanju javnosti Rinne znova v vratih tudi proti Sloveniji.

Igralci poznajo samo AK11 in JM39
Po manjši poškodbi se v postavo in 3. finski napad vrača Teemu Hartikainen, ki je odkrito priznal, da je Slovenija zanj neznanka. "Razen seveda Kopitarja poznam samo še Jana Muršaka iz CSKA-ja. Mislim, da bo prav zabavno igrati z nekom, ki ga prvič srečaš," je povedal napadalec, ki v KHL-ju igra za Salvat Julajeva iz Ufe. Ob tem so Finci tudi poudarili, da se bodo s Slovenci dodobra spoznali na videoanalizi.

Finska bila kar dva dni prosta
"Kaj pričakujem? Pričakujem dobro ekipo, ki bo dva dni prosta. Mogoče bodo pa malo iz igre in jih presenetimo,"
se je slovenski selektor Matjaž Kopitar pošalil v oceni Finske, ki je bila zaradi neuravnoteženega sporeda res prosta kar dva dni zapored, kar je zmotilo tudi Fince same.

"Hecam se. So odlična ekipa, zalomilo se jim je na prvi tekmi, od takrat igrajo svoj hokej. Zelo hiter, igra se na gol, bo veliko dela za nas, a to je svetovno prvenstvo elitne skupine," dodal selektor, ki bo moral čim bolje razporediti igralni čas, da bodo varovanci ohranili svežino za naslednjo petkovo popoldansko tekmo z Norveško, ko pa bo šlo na nož in za preživetje v eliti svetovnega hokeja.

Dve srečanji, dva poraza
SP leta 2003:
Finska - Slovenija 12:0
SP leta 2006:
Finska - Slovenija 5:3.
Ob tem sta bili odigrani le še dve tekmi: leta 1992 remi 1:1 na turnirju na Nizozemskem in poraz 3:5 na turnirju v Franciji leta 2001.

Iz Ostrave