Slovenski hokejisti bodo maja 2017 igrali na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Kölnu in Parizu. Foto: EPA
Slovenski hokejisti bodo maja 2017 igrali na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Kölnu in Parizu. Foto: EPA
Gašper Krošelj
Gašper Krošelj je bil junak tekme, obranil je 26 strelov. Foto: EPA
Robert Sabolič
Robert Sabolič je z natančnim strelom pod prečko izenačil na 1:1. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Aleš Kranjc in Jan Urbas
Jan Urbas je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja v Katovicah. Foto: EPA
Tičar: Avstrijci so igrali grdo
Risi naslednje leto devetič med elito

Junak je bil vratar Gašper Krošelj, ki je predvsem v zadnji tretjini obranil nekaj zelo nevarnih strelov. Razmerje v strelih na vrata je bilo 27:23 v korist Avstrijcev, ki tako ostajajo v diviziji I.
V tekmi pred 4.000 gledalci v Spodek Areni je bil vložek zelo velik. Pred zadnjim krogom je bila sicer Slovenija prva, Avstrija druga, Južna Koreja pa tretja. Vendar so tako Slovenci kot Avstrijci vedeli, da jim zmaga, ne glede na to, ali bo dosežena v rednem delu ali pa po podaljšku ali kazenskih strelih, prinaša prvo mesto in s tem napredovanje med elito.

Komarek zadel ob prednosti igralca več

Avstrijci so povedli v 6. minuti, ko je bil izključen Anže Kuralt. Po podaji Markusa Schlacherja je plošček iz bližine v mrežo potisnil Konstantin Komarek. Krošelj je bil nemočen.
Mojstrski zadetek Saboliča
Slovenci so izenačili v 11. minuti, ko je Robert Sabolič z izjemnim diagonalnim strelom poslal plošček pod prečko po lepi akciji Žige Jegliča izza vrat.
Ograjenšek kaznoval grob nalet Pallestranga
V 23. minuti je Alexander Pallestrang z grobim naletom ob ogradi podrl Andreja Hebarja. Prislužil si je pet minut kazni in še disciplinsko kazen igre. Hebar je s pretresom možganom končal srečanje. Risi v petih minutah "power playa" najprej niso našli prave igre, v 28. minuti pa je po strelu Klemna Pretnarja plošček iz bližine v mrežo pospravil Ken Ograjenšek.
V 34. minuti je tekmecem v protinapad pobegnil Sabolič, ustavil ga je vratar Bernhard Starkbaum s prekrškom, nov "power-play" pa je ostal neizkoriščen. Prav tako tudi priložnost Aleša Mušiča, ki je po prodoru streljal čez gol.
Krošelj nerešljiva uganka za Avstrijce
V zadnji tretjini so Avstrijci pritisnili. Še posebej vroče je bilo, ko so imeli dvakrat prednost igralca več. Nekajkrat se je izkazal sijajni Krošelj. Ko je bil v zadnji minuti na kazenski klopi Miha Verlič, je vratar Starkbaum zapustil vrata, a silovit pritisk ni obrodil sadov in slavje Slovencev se je začelo.

Tičar: Morali smo dati "jajca ven"

"Treba je bilo stisniti do konca. Res je šlo za veliko tekmo, zadnjo v sezoni, in ni bilo težko zbrati moči. Začeli smo dobro, proti Poljski se nam je zalomilo. Takrat nam ni šlo nič, toda po tem porazu smo se zbrali in proti Koreji odigrali zrelo, danes pa so bili tekmeci Avstrijci, kjer je vedno rivalstvo. Dobra tekma, z naše strani ne odlična, je pa bila zmaga priborjena in vsak je dal svoj maksimum. Zmagala je želja. Pred tekmo smo si rekli, da moramo dati 'jajca ven', kot mi rečemo. In smo jih, zagotovo," je poudaril Rok Tičar.

"To so težke tekme, ker odločajo. Vsi smo vedeli, kaj je v igri. Začeli smo nervozno, oni so prvi zadeli, mi pa smo se vrnili z izenačenjem po 'power-playu', ki je bil sicer slab, a smo na koncu k sreči zadeli. Potem smo začeli igrati kot ekipa, v zadnjem delu pa smo imeli nekaj poškodb, toda danes je odločilo moštvo. Nikogar ne morem izpostaviti, zmagala je ekipa Slovenije," je dodal selektor Nik Zupančič.

Ratuschny: Odigrali smo najboljšo tekmo na turnirju
Selektor Avstrije Daniel Ratuschny ni bil dobre volje. "Dobro so odigrali, treba jim je čestitati. A čestitke si zaslužijo tudi moji igralci, ker so odigrali morda najboljšo tekmo na tem turnirju. Jezen sem zaradi poraza, a čestitam tekmecem in jim želim uspešno pot na SP elitne divizije," je pojasnil nekdanji trener Salburg, ki je z rdečimi biki dvakrat zapored zmagal v Ligi Ebel, v prihodnji sezoni pa se seli v Lozano.

Italijani na drugem mestu
Italija je na prvi tekmi zadnjega dne z 2:1 premagala Južno Korejo, kar jim je prineslo 2. mesto. Zdaj bo čakala na razplet elitnega SP-ja v Rusiji in upala, da Nemčija in Francija ne bosta zadnji v predtekmovalni skupini, ker bi se tako tudi oni uvrstili naprej.

Poljaki pred razočaranimi Avstrijci
Razočarani ostajajo Avstrijci, ki so na koncu padli celo na četrto mesto. Japonci so bili zadnji že pred današnjim krogom in se selijo v kategorijo nižje. Na zadnji tekmi so navijači napolnili Spodek Areno in bučno proslavljali poljske zadetke. Z zmago z 10:4 so si gostitelji prvenstva zagotovili tretje mesto.


Posamične nagrade (izbor strokovne žirije):
Najboljši vratar: Bernhard Starkbaum (Avstrija)
Najboljši branilec: Thomas Larkin (Italija)
Najboljši napadalec: Patryk Wronka (Poljska)

Idealni napad prvenstva (izbor novinarjev):
Vratar: Gašper Krošelj (Slovenija)
Branilca: Sabahudin Kovačević (Slovenija) in Pawel Dronia (Poljska)
Napadalci: Michael Swift (Južna Koreja), Jan Urbas (Slovenija) in Patryk Wronka (Poljska)

Najbolj koristen igralec prvenstva (MVP):
Jan Urbas (Slovenija)


SP divizije I, skupina A, 5. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
4.000; Sabolič 11., Ograjenšek 28.; Komarek 6.



ITALIJA
- JUŽNA KOREJA
2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Ramoser 3., Tudin 55.; Regan 57.

POLJSKA - JAPONSKA
10:4 (6:1, 1:1, 3:2)
Wronka 1., Chmielewski 4., 44., Malasinski 7., Kruczek 11., Pasiut 13., Dziubinski 18., Baginski 24, Dronia 56., Wajda 60.; Ueno 20., Kavai 26., Obara 42., Nišivaki 45.

Lestvica:                            
SLOVENIJA        5  4 0 0 1  18:8  12
ITALIJA          5  3 0 0 2  11:10  9
POLJSKA          5  3 0 0 2  17:12  9
AVSTRIJA         5  2 1 0 2  11:8   8
JUŽNA KOREJA     5  2 0 1 2  11:11  7
JAPONSKA         5  0 0 0 5   7:26  0
Tičar: Avstrijci so igrali grdo
Risi naslednje leto devetič med elito