Novi selektor Edo Terglav s pomočnikoma Mitjo Šivicem in Mitjo Robarjem. Vse tri čaka veliko dela v naslednjem letu dni. Konec aprila se bo začelo svetovno prvenstvo divizije I v Bolzanu, konec avgusta pa že kvalifikacije za olimpijske igre leta 2026, ki bodo na Danskem. Generalni sekretar Dejan Kontrec (desno) upa, da bo postopna pomladitev uspela.
Novi selektor Edo Terglav s pomočnikoma Mitjo Šivicem in Mitjo Robarjem. Vse tri čaka veliko dela v naslednjem letu dni. Konec aprila se bo začelo svetovno prvenstvo divizije I v Bolzanu, konec avgusta pa že kvalifikacije za olimpijske igre leta 2026, ki bodo na Danskem. Generalni sekretar Dejan Kontrec (desno) upa, da bo postopna pomladitev uspela.

Poleg Terglav sta v strokovnem štabu še pomočnika Mitja Šivic in Mitja Robar. Slovenija se bo v Budimpešti v četrtek ob 15.00 pomerila z Italijo, dan zatem ob isti uri z Ukrajino, v soboto pa jo čaka še dvoboj z Madžari ob 17.00.

Novi selektor je za svojo prvo akcijo v vlogi selektorja na seznam uvrstil vratarja Žana Usa in Luko Kolina, branilce Aljošo Crnovića, Kristjana Čepona, Jana Čosića, Nejca Stojana, Bineta Mašiča, Marka Čepona, Nika Širovnika in Žigo Urukala ter napadalce Martina Bohinca, Žana Jezovška, Erika Svetino, Marcela Mahkovca, Roka Kapla, Žigo Mehleta, Jureta Povšeta, Nika Simšiča, Jako Sodjo, Jako Šturma, Roka Macuha, Luko Mavra, Blaža Tomaževiča in Matica Töröka.

Zajc dodatno vpoklican, Logar poškodovan
Dodatno je vpoklical še Miho Zajca. Miha Logar, ki naj bi zamenjal poškodovanega Marka Čepona, se zbora ne bo udeležil, saj je poškodovan tudi sam.

Luka Maver: Vsi se želimo dokazati za prvenstvo v Bolzanu

Terglav hitro sprejel odgovorno funkcijo
"Zame je to velika stvar v karieri, da sem glavni trener. Sem zelo ponosen na to, komaj čakam, da se ta zgodba začne. Pomembno je, da so tukaj vse ekipe, člani, U-18, U-20, da vidim, kako delajo drugi in da spoznam te nove fante, ki so zdaj vpoklicani," je na novinarski konferenci na Bledu dejal novi selektor Terglav.

"Vedno je bila želja, da bi bil nekoč na tem položaju. Vedno sem ostal v korektnih odnosih in v stikih z zvezo. Seveda sem bil malo presenečen ob klicu. Ni bilo veliko časa za razmislek, pogovorili smo se tudi doma. Veseli so bili zame, za trenerja je to nekaj posebnega. Tudi v Franciji to veliko pomeni, odločitev je bila zelo lahka," je poudaril Terglav.

Zelo težko bo ponoviti dosežke te generacije
Generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec je že po koncu majskega svetovnega prvenstva elitne divizije napovedal veliko pomladitev. Večkrat je poudaril, da na naslednjih olimpijskih igrah v Cortini februarja 2024 verjetno ne bodo igrali starejši igralci, ki so zdaj še nosilci igre.

"Kontrec je poudaril, da želi vključiti mlade fante. Zanima ga delo na dolgi rok. Pogovarjali smo se o celotnem olimpijskem ciklu. Če ne bomo kmalu pomladili reprezentance, bo nastala velika luknja. Nosilci igre so stari okoli 35 let, že več kot desetletje so v reprezentanci in počasi se bližajo koncu kariere. Zelo težko bo ponoviti dosežke te generacije. Najprej moram videti, kdo od mladih hokejistov, bo sploh lahko igral na tej ravni. Ta teden je zame izjemno pomemben, da vidim vse mlade igralce. Nekaj je igrati v klubu, popolnoma nekaj drugega pa je igrati na najvišji ravni. Nove generacije je treba naučiti vseh stvari, veliko jih je treba opozarjati," je v pogovoru za Val 202 razlagal Terglav.

Številni mladi hokejisti se želijo novemu selektorju Terglavu dokazati v Budimpešti

Vrata reprezentance so odprta vsem
Dodal je še, da se ni odpovedal "stari gardi", pogovoril se je z večino nosilcev igre zadnjih let in vsi so zatrdili, da so še pripravljeni igrati za Slovenijo.

"Zame je pomembno, da so izkušeni igralci še vedno zraven. Morajo biti mentorji za mlade, ki prihajajo. Morajo jim pokazati, kako so prišli na to visoko raven. Vsi so se odzvali pozitivno. Marsikaj se bo še spremenilo do aprila. Vrata reprezentance so odprta vsem."

Ne mara fantov, ki mislijo le nase in so negativni
Novega selektorja ne zanima le izid. "Najprej moramo postaviti trdne temelje. Pomembno je vedenje na ledeni ploskvi in tudi zunaj ledu. Ne maram fantov, ki mislijo le nase in so negativni. V reprezentanci se igra za grb, ne za ime na hrbtu. Če je skupina prava, bodo pravi izidi kmalu prišli."

Spremljal je že igralce SŽ-ja Olimpije in SIJ-a Acronija Jesenic, zdaj bo imel priložnost spremljati še tiste, ki jih je vpoklical in jih še ni videl igrati: "Vem, kje približno smo. Nisem bil doma že skoraj tri leta, a danes lahko vidiš vsako tekmo, da to ni več nobena težava."

Terglav bo poskusil narediti dober "miks" mladih in starih

Šivic se veseli dela z mladimi
Šivic je v novem štabu selektor ekipe do 20 let in obenem pomočnik v članski. "Ponosen sem in vesel, da sem na neki način ostal v hokeju, da sem doma, kjer najlažje delam. Super, da sem morda v nekoliko drugačni funkciji, da skrbim za mlade in za razvoj. Naredili smo že smernice, kako bo vse skupaj potekalo. Zdaj moramo mi in fantje spisati novo zgodbo."

Nova vloga za Robarja
Robar je bil še predlani igralec pri Olimpiji v Ligi IceHL, zdaj bo prvič v takšni vlogi v štabu: "Zame je to nekaj popolnoma novega. Želim, da se tisto, kar smo 'predebatirali' na sestankih po zoomu, začne dogajati na ledu. Zelo se veselim tega sodelovanja in izzivov, ki jih neka nova kariera prinaša. Vesel sem, da se to končno začenja."

Hokejisti bodo odigrali prvo tekmo z novim strokovnim vodstvom

Četrtek ob 15.00:
SLOVENIJA – ITALIJA
Ob 18.30:
UKRAJINA – MADŽARSKA

Petek ob 15:00:
SLOVENIJA – UKRAJINA
Ob 18.30:
MADŽARSKA – ITALIJA

Sobota ob 13:30:
ITALIJA – UKRAJINA
Ob 17.00:
MADŽARSKA – SLOVENIJA