Aleksis Ahlqvist je zbral 36 obramb in precej popravil slab vtis iz polfinala Lige INL. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksis Ahlqvist je zbral 36 obramb in precej popravil slab vtis iz polfinala Lige INL. Foto: www.alesfevzer.com
Marjan Manfreda in Miika Wiikman
Marjan Manfreda je že v 52. sekundi matiral Miiko Wiikmana in vlil železarjem dodatno samozavest. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje Jeseničanov po zadnjem pisku sirene v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Sotlar in Gregor Koblar
Tudi Jure Sotlar in Gregor Koblar sta bila daleč od prave forme. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Zupančič
Nik Zupančič je pripravil odlično taktiko. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani v Tivoliju dobili prvo tekmo finala

Nik Zupančič, ki je dolga leta blestel v zeleno-belem dresu, je sijajno pripravil svoje izbrance na finalno serijo. Grenak poraz proti Feldkirchu (v finalu Lige INL je z 0:3 v zmagah izgubil proti Lustenauu) je že preteklost, motiv proti Ljubljančanom pa je vedno živ. Z disciplinirano igro in nekaj odličnimi obrambami Ale Ahlqvista so Jeseničani povedli v finalni seriji.
Gorenjska trma je bila prava
"Pozna se, da je razlika v ritmu tekem, mi smo imeli nekaj močnih tekem v Ligi INL. To je bila prednost, tudi zelo dobro smo začeli, hitro smo dali gol, potem pa je vse lažje. Mi lahko samo veliko pridobimo, naš cilj je zmagati na treh tekmah, vloga favorita pa je jasno pri Olimpiji. Upam, da bo na drugi tekmi dvorana kar polna, na Jesenicah so željni hokeja in dali smo jim najlepše mogoče vabilo. Pričakujem podobno tekmo, morda bo Olimpija malce bolj pritisnila," je pojasnil Luka Tošič, ki je prispeval podajo pri drugem zadetku železarjev.
"Na prvi tekmi je bila volja in želja absolutno na naši strani, zelo smo si želeli zmage. Gorenjska trma je bila prava. Vedeli smo, da bo enkrat treba zmagati v Tivoliju. To nam je uspelo že kar na prvi tekmi. Seveda je finalna serija še daleč od konca. Trener Zupančič nas je hitro umiril in nas postavil na realna tla," je še dodal Tošič.
Zupančič zelo zadovoljen
"Druga tretjina je bila naša najboljša, škoda, da nismo izkoristili še kakšne priložnosti več. V zadnji tretjini smo malce padli, preveč smo se potegnili v obrambo. Tega seveda fantom ne morem zameriti. Finalno tekmo so odigrali točno po načrtu. Na Jesenicah pričakujem lepo število gledalcev in veliko podporo s tribun," je razmišljal trener Zupančič, ki si je ob selektorju Matjažu Kopitarju pridobil veliko izkušenj.
Brus: Pristop in disciplina sta odločila
"Pristop in disciplina sta odločila tekmo, videli smo, da je rezultat nizek, dolgo smo držali ničlo. Tudi vratar je odlično branil, izkoristili smo svoje priložnosti. Hiter gol lahko zmede nasprotnika, nas pa je malo dvignil. Olimpija je nekajkrat dobro pritisnila, a smo v obrambi dobro oddelali, pomagal pa je še vratar in vsi fantje si zaslužijo pohvale," je bil navdušen kapetan Miha Brus.
Dahlem: Nismo igrali pametno
Ljubljančani so prikazali katastrofalno igro. Delovali so popolnoma brez energije. Počasno drsanje, slaba kombinatorika, mlačna igra ob ogradi in nenevarni streli na vrata so ob živce spravljali trenerja Fabiana Dahlema. Nemški strokovnjak je po koncu tekme znova z vso silo zaloputnil vrata svoje pisarne.
"Takoj na začetku tekme smo prejeli poceni zadetek, in to nam je zelo otežilo delo. Jeseničani so igrali v končnici Lige INL, so v pravem ritmu, mi pa nismo. Nismo igrali pametno, nikakor nismo znali zadeti, slabo smo igrali pred vrati, nihče ni bil pri odbitkih ploščkih," je razlagal Dahlem.
Brez tujcev "power play" ne steče
"Tekmi proti Celju v polfinalu nista bila prava testa. Takrat sploh nismo trenirali in smo dvakrat visoko zmagali. Zdaj igramo proti precej bolj močni ekipi. Ob prednosti igralca več so v Ligi Ebel igrali Hunter Bishop, Marvin Degon in Kyle Medvec. Teh igralcev ni več z nami. Tokrat so igrali ob "power playu" igrali fantje, ki tega niso vajeni. Treba si bo ogledati videoposnetek tekme, narediti analizo in v soboto popraviti napake. Jeseničani imajo zdaj prednost domačega igrišča. Če ne bomo zmagali na njihovem ledu, bodo osvojili naslov. Vsi vemo, kaj se dogaja v našem klubu, a ne smem iskati izgovorov," je še dodal nemški strateg, ki je pojasnil, da se tudi v Bundesligi po zimskem premoru dogajajo presenečenja, ker nogometaši ne ujamejo ritma.

Cvetek: Nismo igrali napol
Igor Cvetek je delal ogromno napak. Veliko je bil na ledu, a njegov učinek je bil slab. "Ne bi rekel, da je odločil prvi gol. Mi smo imeli tudi malo smole, plošček se nam ni odbijal na palico. Jeseničani so odigrali taktično odlično in nas niso pustili blizu gola, nekajkrat pa smo bili tudi zelo blizu zadetka, a je plošček zadel vratarja. Vsi smo se zmenili, da gremo resno v tekmo. Nismo igrali napol. To je prva resna tekma po šestih tekmah. V Podmežakli pričakujem veliko gledalcev in odlično vzdušje. Prepričan sem, da bomo igrali bolje in izenačili serijo na 1:1," je poudaril izkušeni branilec.

Mušič: Na ledu ne misliš o financah
"Nismo mogli zadeti, njihov vratar je bil odličen. Dobro igrajo pozicijsko, srednjo tretjino dobro zapirajo, dobro stojijo v obrambi. Vidi se, da Nik Zupančič že dolga leta sodeluje v reprezentanci in je podoben sistem uvedel pri njih. Malo se bomo morali prilagoditi, to je recept za naslednjo tekmo. Poskušali smo, imeli smo več od igre, a na žalost nismo zadeli," je misli strnil kapetan Aleš Mušič.
"Vsekakor nismo pričakovali poraza, čeprav smo vedeli, da bo to težka tekma. Nič še ni izgubljenega v tem finalu. Treba bo popraviti igro v napadalni tretjini. O težavah zunaj ledenih ploskev med tekmo seveda nismo razmišljali. Zmenili smo se, da se bodo zaostale obveznosti poravnale. Na ledu pač ne misliš o financah in izgovorov ne sme biti. Zbralo se je lepo število gledalcev in upam, da jih bo na naslednjih tekmah še več," je še dodal Mušič, ki mu je klub dolžan tri plače.

S tako igro novih pokroviteljev ne bo
Doganja zunaj ledenih ploskev so pustila posledice. Predsednik Marko Popovič, ki se bojuje za obstoj kluba, je hokejistom obljubil izplačilo zaostalih obveznosti. V četrtek je bil slabe volje, saj se zaveda, da bo težko pridobil nove pokrovitelje ob tako sramotnih predstavah na ledeni ploskvi. Najprej mora zagotoviti kotizacijo za igranje v Ligi Ebel v naslednji sezoni, čakajo ga pogovori pri banki. Za Olimpijo je vsekakor najpomembnejša sanacija in aprilska skupščina kluba, kjer bo določen nov statut društva, a vseeno si take sramote v finalu državnega prvenstva ne bi smeli privoščiti.

Jeseničani v Tivoliju dobili prvo tekmo finala